Saturday, November 24, 2012

Με αφορμή την πρόταση Γ. Λιλλήκα για το αέριο

Ο ευχερέστερος, συντομότερος και πλέον οικονομικά ανώδυνος τρόπος άντλησης κεφαλαίων είναι η έναρξη εξαγωγών υπό μορφή συμπιεσμένου αερίου/Compressed natural gas (CNG) σε χώρες της Μεσογείου

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία γύρω από την πρόταση του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας Γιώργου Λιλλήκα για αξιοποίηση του φυσικού αερίου στο βυθοτεμάχιο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ για σκοπούς γρήγορης άντλησης κεφαλαίων προς εξυπηρέτηση του χρέους του Κράτους και επαναχρηματοδότηση των Τραπεζών για ανάπτυξη μέσω της έκδοσης ομολόγων (δανείου, δηλαδή, με εγγύηση το φυσικό αέριο).


Δεν θα σχολιάσω τις πασίδηλες αδυναμίες της πρότασης που πηγάζουν κυρίως από σημαντικές άγνωστες παραμέτρους σχετικά με τις ακριβείς ποσότητες, την ποιότητα και τις τιμές του αερίου που θα ισχύουν καθ’ όλη την περίοδο της διάρκειας του δανείου, παραμέτρους που λογικά θα οδηγήσουν σε επιτόκιο δανεισμού (αν προκύψει) δυσβάστακτο και ασύμφορο για το Κράτος. Δέχομαι, όμως, τη θέση περί της αναγκαιότητας για τη συντομότερη δυνατή εισροή εσόδων από την πώληση μέρους του αερίου του βυθοτεμαχίου 12 (δυστυχώς από το 2018 και μετά), τόσο για σκοπούς εξυπηρέτησης του χρέους (όρος, πλέον, του συμφωνηθέντος Μνημονίου) όσο κυρίως και για σκοπούς εξεύρεσης των αναγκαίων πόρων για μετοχικό έλεγχο, εκ μέρους του Κράτους, των αναγκαίων υποδομών (Αγωγών και Τερματικού Υγροποίησης κόστους πολλών δισεκατομμυρίων), αφού χωρίς τον έλεγχο αυτό η Κύπρος θα καθηλωθεί σε ρόλο κομπάρσου στο αδυσώπητο «παιγνίδι» εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων της.


Έναρξη εξαγωγών

Έχω την άποψη ότι ο ευχερέστερος, συντομότερος και πλέον οικονομικά ανώδυνος τρόπος άντλησης κεφαλαίων είναι η έναρξη εξαγωγών υπό μορφή συμπιεσμένου αερίου (CNG) σε χώρες της Μεσογείου με την εκμίσθωση κατάλληλου στολίσκου από 3-5 πλοία, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για τους σκοπούς της επιδιωκόμενης «ενδιάμεσης λύσης» για μεταφορά αερίου από το Ισραήλ για ηλεκτροπαραγωγή, από το 2015 και μετά.

Η πιο πάνω συλλογιστική βασίζεται στην προϋπόθεση ότι το Ισραήλ τελικά θα δεχτεί να καλύψει τις ανάγκες της Κύπρου για αέριο κατά την ενδιάμεση περίοδο (ο Ν. Συλικιώτης άφησε σαφείς ελπίδες περί τούτου όταν επίστρεψε από το τελευταίο του ταξίδι στο Ισραήλ) και στην εκτίμησή μου ότι η αποπεράτωση του Χερσαίου Τερματικού υγροποίησης για σκοπούς εξαγωγής Υγροποιημένου αερίου (LNG) σε μακρινές χώρες της Ασίας και της Άπω Ανατολής δεν θα πραγματωθεί προ του 2020/2022 (ιδίως αν η επιδίωξη για μετοχικό έλεγχο από το Κράτος αποτελεί προϋπόθεση για την περάτωση του έργου).
Στη βάση των πιο πάνω, προτρέπω την Κυβέρνηση να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς την πλευρά του Ισραήλ για εξασφάλιση αερίου, ώστε η ροή των πραγμάτων να εξελιχθεί όπως περιγράφεται πιο πάνω για το καλό της Κύπρου. Αντιλαμβάνομαι ότι ανάμεσα στις διάφορες προσφορές που έχουν προεπιλεγεί για σκοπούς διαπραγμάτευσης στα πλαίσια της επιδιωκόμενης «ενδιάμεσης λύσης», περιλαμβάνεται και προσφορά για μεταφορά αερίου υπό μορφή CNG, γεγονός που δυνατόν να καθιστά τις πιο πάνω σκέψεις μου υλοποιήσιμες.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
Πρώην Υπουργός
Εμπορίου, Βιομηχανίας
και Τουρισμού, Νομικός

.sigmalive.com
24/11/12 
----
 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin