Wednesday, October 10, 2012

FYROM: «Σλάβικος τάφος» για τον Μ. Αλέξανδρο

Τηλέμαχος Κόκκος
10/10/2012

Στα ίχνη του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου ισχυρίζεται ότι βρίσκεται ο  Σλάβος αρχαιολόγος Πάσκο Κούζμαν από τα Σκόπια που επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας ελληνικής πόλης Ηράκλειας Λυγκιστίδος στο γειτονικό Μοναστήρι.

Από εκεί ο Κούζμαν, διευθυντής της υπηρεσίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΠΓΔΜ,  δήλωσε ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν από τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου.



Ο αρχαιολόγος δήλωσε επίσης στην εφημερίδα «Βεστ», πως αισθάνεται απόγονος του Μ. Αλεξάνδρου.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν ο τάφος βρίσκεται σε «σλαβικό έδαφος της Μακεδονίας» η έξω από αυτό, ο Κούζμαν δεν είχε καμιά αμφιβολία περί της… σλαβικής τοποθεσίας.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε  στις σημαντικές ανακαλύψεις που έγιναν στην αρχαία πόλη της Ηράκλειας Λυγκιστίδος όπου έχουν βρεθεί και ερείπια αρχαίου Ρωμαϊκού Γυμνασίου, δίπλα στον υπάρχοντα αρχαιολογικό χώρο.

Κατά την τελευταία 20ετία οι Σλάβοι φρόντισαν να εξαφανίσουν αρκετά από τα ελληνικά ευρήματα της περιοχής για να μην θυμίζουν την ελληνική καταγωγή τους.

Μάλιστα κοντά στα 1970 ο αείμνηστος Γιάννης Βούλτεψης, στη διάρκεια ξενάγησης ξένων δημοσιογράφων στην Ηράκλεια ζήτησε εξηγήσεις από τον ξεναγό για μια ελληνική επιγραφή και τότε ο ξεναγός κάθισε μπροστά στην επιγραφή για να μην υπάρχει οπτική επαφή με την επιγραφή και φυσικά ακόμα να... απαντήσει.

Εκεί βρέθηκε και η προτομή του Αισχύνη η οποία έχει μεταφερθεί στο μουσείο του Βελιγραδίου, ενώ στην Ηράκλεια καλά φυλασσόμενη υπάρχει καταχωνιασμένο σε κάποιο υπόγειο απλώς ένα αντίγραφό της.

http://www.elzoni.gr/html/ent/905/ent.26905.asp

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin