Wednesday, October 10, 2012

Από τους Στρατιωτικούς δεν γίνονται πραξικοπήματα.

(Γράφει ο Αλέξανδρος Τρομπούκης)
Διαβάσαμε προ ημερών σε έγκριτη Αθηναϊκή Εφημερίδα, σενάρια επιστημονικής φαντασίας για δήθεν στρατιωτικό πραξικόπημα που ετοιμαζόταν τον Νοέμβριο του 2011 και προς τούτο, αποκεφαλίσθηκε ολόκληρη η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Το να γίνει μια δικτατορία τύπου 1967 είναι στην εποχή μας ανέφικτο, καθόσον, η δομή των Ε.Δ. είναι  στις μέρες μας, τέτοια, που κάθε προσπάθεια θα πέσει στο κενό.
Αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της Χώρας, εναντίον οποιασδήποτε εξωτερικής επίθεσης ή απειλής, καθώς και η υποστήριξη των εθνικών συμφερόντων, όπως καθορίζονται στην Πολιτική Εθνικής Άμυνας. Παράλληλα όμως οι Ένοπλες Δυνάμεις, προσφέρουν σημαντικότατο κοινωνικό έργο όπως: διακομιδή ασθενών, κατάσβεση πυρκαγιών, ιατρική περίθαλψη σε ακριτικά νησιά, παροχή υποστήριξης για προστασία από ακραία καιρικά φαινόμενα, για να αναφέρουμε μερικά.



Οι μεγάλοι Σχηματισμοί που θα μπορούσαν να κάνουν πραξικόπημα είναι εκτός Λεκανοπεδίου Αττικής και υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας για αποτροπή κάθε κινήματος. Δεν είχα καμία πρόθεση να ασχοληθώ με τις πρόσφατες ηλιθιότητες των ΜΜΕ και κάποιων πολιτικών, περί πραξικοπημάτων και άλλων παραμυθιών που κατά την άποψή μου εξυπηρετούν συγκεκριμένους πολιτικούς στόχους. Έχω αναφερθεί σ’ αυτά σε παλαιότερα κείμενά μου. Θα μπορούσαμε να τα αντιμετωπίσουμε ως κωμωδία αν δεν είχαν να κάνουν με τον θεσμό των Ενόπλων Δυνάμεων και άρα με την άμυνα της χώρας.
Θα επισημάνω τα εξής:
Από το 1974 και μετά, το πρόβλημα δεν είναι η εμπλοκή των στρατιωτικών στην πολιτική, αλλά η εμπλοκή των πολιτικών στο στράτευμα, με αρνητικές συνέπειες για το αξιόμαχό τους και κατά συνέπεια για την αμυντική ικανότητα της χώρας. Οι τελευταίοι έχουν λειτουργήσει κατ’ επανάληψη πραξικοπηματικά εις βάρος των Ενόπλων Δυνάμεων, αδιαφορώντας αν με τον τρόπο αυτό έπλητταν και την αποτελεσματικότητά τους. Ακόμη και η συνεχής μείωση της στρατιωτικής θητείας (με στόχο τον προσπορισμό ψήφων) αποτελεί «εκτροπή», ως παρέμβαση της πολιτικής στο στράτευμα, ευρισκόμενη στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας.
Η πειθαρχία τελεί… υπό διωγμό, εδώ και πολλά χρόνια, ταυτιζόμενη με… τον φασισμό και τη σκληρότητα. Κάποιοι πολιτικοί χώροι, πίστεψαν ότι με τον τρόπο αυτό θα καθιστούσαν τις Ένοπλες Δυνάμεις ανίκανες να δράσουν στο μέλλον… κατά του πολιτεύματος!!! Με την πάροδο του χρόνου, εξαιτίας πολιτικών παρεμβάσεων, η κατάσταση χειροτέρευσε, ώσπου έφθασε να επηρεάσει και αυτό το σώμα των αξιωματικών. Όμως, η πειθαρχία διαμορφώνει το ήθος που εξασφαλίζει την πραγματική ελευθερία του ατόμου. Κάποιοι πολιτικοί χώροι επιζήτησαν επίσης τη δημιουργία πνεύματος δημοσιοϋπαλληλίας στο σώμα των αξιωματικών, με πρόφαση τον, προφανώς κατασκευασμένο, φόβο ενός πραξικοπήματος. Στο πλαίσιο αυτό θεωρήθηκε ύποπτη κάθε έκφραση πίστης σε ιδανικά, κάθε πατριωτική συμπεριφορά, με πρόθεση τον ηθικό ευνουχισμό των ένοπλων δυνάμεων. Ο πραγματικός στόχος ήταν να ελέγχονται αποτελεσματικότερα. Όταν όμως ένα στράτευμα καθίσταται ακίνδυνο πολιτικά, μέσω της ανάπτυξης μιας υπαλληλικής νοοτροπίας είναι επόμενο να καθίσταται επισφαλής και η αμυντική ικανότητα της χώρας η οποία επέλεξε μια τέτοια οδό για τη διατήρηση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Φυσικά δεν είναι αυτός ο ορθός τρόπος για την προάσπιση της δημοκρατίας, δεδομένου ότι ένοπλες δυνάμεις που διαπνέονται από πατριωτικό φρόνημα όχι μόνο δεν έρχονται σε αντίθεση με τα δημοκρατικά ιδεώδη αλλά αντίθετα αποτελούν προϋπόθεσή τους.
Ας πάψουν λοιπόν κάποιοι να «πετροβολούν» τις Ένοπλες Δυνάμεις και ας τους προσφέρουν αυτό που τουλάχιστον μπορούν: την ηρεμία και την αναγνώριση του δυσκολότατου έργου που επιτελούν (κάτω από συνθήκες που κανένας εργαζόμενος δεν θα ανεχόταν και κανένας εργοδότης δεν θα τολμούσε να απαιτήσει).
Εις ότι αφορά τις πρόσφατες αθλιότητες στον περίβολο του ΥΠΕΘΑ, ας αναλογισθούμε απλά τι θα συνέβαινε σε παρόμοια περίπτωση σε οποιοδήποτε πολιτισμένο και δημοκρατικό κράτος του κόσμου.

enosiellada.com
10/10/12
--

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin