Friday, October 5, 2012

ΝΕΑ ΔΡΑΣΗ: Θεσσαλονίκη: Κυριακή στο δάσος του Σέιχ Σου

Μια «Κυριακή στο Δάσος Αλλιώς» προτείνει η Parallaxi στο πλαίσιο των δράσεών της με γενικό τίτλο «Θεσσαλονίκη Αλλιώς» γι' αυτήν την Κυριακή 7 Οκτωβρίου με προορισμό το δάσος του Σέιχ Σου. Η Parallaxi μέσα από τη δράση της «Θεσσαλονίκη Αλλιώς» ξεκινά τον τρίτο χρόνο πρωτοβουλιών στην πόλη.
Το Σέιχ Σου, το περιαστικό δάσος που κάθε καλοκαίρι παλεύει να επιζήσει από τις απόπειρες εμπρησμών και διαρκώς υφίσταται παράνομες δραστηριότητες, δεν αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητας της Θεσσαλονίκης. Σκοπός των δράσεων που έχουν προγραμματιστεί στο «νερό του Σεΐχη» (όπως μεταφράζεται και το τοπωνύμιο του περιαστικού αυτού δάσους) είναι να αποκαλύψουν το πράσινο που συχνά κανείς ξεχνάει ότι περιβάλλει τη Θεσσαλονίκη. Μία βόλτα στα μονοπάτια του αποκαλύπτει ένα οικοσύστημα πολύ πιο πλούσιο απ’ ό,τι ίσως μπορεί να φανταστεί ο κάτοικος του αστικού περιβάλλοντος. Περίπου 277 είδη φυτών και δέντρων, κατά κύριο λόγο πεύκων, πλατανιών και κυπαρισσιών, ανήκουν στη χλωρίδα του δάσους, ενώ η πανίδα περιλαμβάνει 18 είδη θηλαστικών, 95 είδη πτηνών, 21 είδη ερπετών και 4 είδη αμφίβιων.

Το ραντεβού δίνεται αρχικά στις 11.00 στο ζωολογικό κήπο και το χώρο αναψυχής «Ατλαντίδα», πίσω από το Θέατρο Δάσους. Οι εθελοντές του «Θεσσαλονίκη Αλλιώς» μαζί με όσους επιθυμούν μπορούν να βοηθήσουν στην καθαριότητα, ενώ για την ίδια ώρα έχουν προγραμματιστεί διάφορες παιδικές δράσεις (κυνήγι θησαυρού, ξενάγηση στα μουσεία ερπετών και φυσικής ιστορίας στο πάρκο του ζωολογικού κήπου, παραμύθια, παιχνίδια με σκοινιά στα δέντρα και εξερευνήσεις). Ακόμη, έμπειροι ποδηλάτες αποκαλύπτουν μικρά μυστικά, περιβαλλοντικές οργανώσεις συστήνουν τη χλωρίδα και πανίδα του δάσους, προβλέπονται μαθήματα ακροβατικής και σεμινάριο «Φύτεψε το δικό σου δέντρο», ένα μεγάλο συμμετοχικό πικ νικ συνοδεία μουσικής, αλλά και μια αναπαράσταση κατάσβεσης πυρκαγιάς από επαγγελματίες πυροσβέστες.
Επόμενη στάση είναι στις 15.00, στο «Φιλίππειο» (στο Καρά Τεπέ, στο σημείο με τα κιόσκια). Για εκεί μεταξύ άλλων έχουν προγραμματιστεί εκπαιδευτικά παιχνίδια και αφήγηση παραμυθιών, αφήγηση από το συγγραφέα Θωμά Κοροβίνη αποσπασμάτων από το βιβλίο του «Ο Γύρος του Θανάτου», με τη ζωή του φερόμενου ως «δράκου του Σέιχ Σου», Αριστείδη Παγκρατίδη, φύτευση αρωματικών φυτών στα παρτέρια του αλσυλλίου και συναυλία με τους Σαξ Νουβό.
http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=154298
5/10/12

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin