Saturday, October 27, 2012

Αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης

Στα βήματα των ελευθερωτών, βάδισαν εκατοντάδες στρατιωτικοί, ιππείς και εθελοντές – κομπάρσοι, οι οποίοι ντυμένοι με στολές ευζώνων και φουστανελοφόρων, μπήκαν στη Θεσσαλονίκη και την «απελευθέρωσαν», όπως ακριβώς είχε συμβεί πριν από εκατό χρόνια, με την είσοδο του ελληνικού στρατού στην πόλη. Η αναπαράσταση απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε το πρωί στη δυτική είσοδο της πόλης και τα τμήματα των ευζώνων και των ιππέων ακολούθησαν την ίδια ακριβώς διαδρομή που έκαναν τα νικηφόρα ελληνικά στρατεύματα, την 26η Οκτωβρίου του 1912, ανήμερα της γιορτής του πολιούχου, Αγίου Δημητρίου. Από την πλατεία Ελευθερίας έφθασαν στο Διοικητήριο, όπου πραγματοποιήθηκε έπαρση της ελληνικής σημαίας, από τον υπουργό Μακεδονίας – Θράκης, Θόδωρο Καράογλου.
Το κτίριο του Διοικητηρίου ήταν ο χώρος όπου υπογράφηκε το πρωτόκολλο παράδοσης της Θεσσαλονίκης, από τον Τούρκο αρχιστράτηγο, Ταχσίν πασά. Τα «απελευθερωτικά» στρατιωτικά αγήματα πέρασαν έξω από την εκκλησία του Αγίου Μηνά, όπου και εκεί πραγματοποιήθηκε έπαρση της ελληνικής σημαίας στον εξώστη του ναού, όπως είχε γίνει και στις 27 Οκτωβρίου του 1912, από τους αξιωματικούς του ελληνικού στρατού, Ίωνα Δραγούμη και Αθανάσιο Εξαδάκτυλο. Κάτι ανάλογο έγινε αργότερα και στο κτίριο του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας και Προξένου Κορομηλά, όπου στεγαζόταν το ελληνικό προξενείο, στη διάρκεια της τουρκοκρατίας, ενώ οι εκδηλώσεις για την αναπαράσταση της απελευθέρωσης ολοκληρώθηκαν στο Λευκό Πύργο. Αυτή την ώρα πραγματοποιείται η πανηγυρική έπαρση της σημαίας, στο μνημείο του Λευκού Πύργου, η οποία συνοδεύεται από κανοβολισμούς, από πεδινή πυροβολαρχία, και από βολές πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία έχουν αγκυροβολήσεις από χθες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία των τριήμερων εορταστικών εκδηλώσεων. Η τελετή πραγματοποιείται παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, ο οποίος την παρακολουθεί από τον εξώστη της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης. Παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Εθνικής 'Αμυνας και Μακεδονίας – Θράκης, Π. Παναγιωτόπουλος και Θ. Καράογλου, βουλευτές κ.α.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line
"Η" Online 27/10 

-----------
---


Published on Oct 26, 2012 by MacedoniaLiberation
Macedonia - 100 years since the liberation of Thessaloniki.
With every solemnity will celebrate the anniversary of 100 years since the liberation of Thessaloniki weekend of 26 to 28 October. Bells, historical relics exhibition and celebration flags are some of the events organized by the Ministry of Macedonia and Thrace, in collaboration with organizations and groups in the city and with the invaluable help of 2000 volunteers. Among the historical relics will be exhibited for the first time in the historic building of Government House, is the delivery protocol of the city, but also the office on which signed the treaty. Attending to these important events will be the President of the Republic Karolos Papoulias and Prime Minister, Antonis Samaras.
Reporters: Vaso Lykourinou.
---------------------------------
ΥΜΑΘ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2012
Με κάθε επισημότητα θα τιμηθεί η επέτειος των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το τριήμερο της 26ης έως την 28η Οκτωβρίου. Κωδωνοκρουσίες, έκθεση ιστορικών κειμηλίων και γιορτή σημαίας είναι ορισμένες από τις εκδηλώσεις που οργανώνει του Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, σε συνεργασία με φορείς και ομάδες της πόλης και με την πολύτιμη βοήθεια 2000 εθελοντών. Ανάμεσα στα ιστορικά κειμήλια που θα εκτεθούν για πρώτη φορά στο ιστορικό κτίριο του διοικητηρίου, είναι και το πρωτόκολλο παράδοσης της πόλης της, αλλά και το γραφείο πάνω στο οποίο υπογράφηκε η συνθήκη. Παρόντες στις σημαντικές αυτές εκδηλώσεις θα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.
Ρεπορτάζ: Βάσω Λυκουρίνου.

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin