Saturday, October 13, 2012

Στον κόσμο μας

Die Macht der Gewohnheit

ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΒΟΪΤΣΙΔΗ
Κάθε γερμανική εφημερίδα βρήκε το δικό της σημείο ισορροπίας ανάμεσα στο πολιτικό μήνυμα της επίσκεψης Μέρκελ και στο νόημα των διαδηλώσεων. Η φωτογραφία των γραφικών που φορούσαν στολές των Ες Ες και κρατούσαν σημαίες με τον αγκυλωτό σταυρό δε δημοσιεύτηκε σε περισσότερα από δυο τρία πρωτοσέλιδα.

Αλλά πίσω από τους προσεκτικά διατυπωμένους, σχεδόν ουδέτερους τίτλους των έγκυρων εφημερίδων είναι εμφανής η δυσπιστία απέναντι στην Ελλάδα. Το μήνυμα της καγκελαρίου υπήρξε καθαρό αλλά το ερώτημα παραμένει. Θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη; Και αν πράγματι θέλει, μπορεί; Εμείς, βεβαίως, μπορούμε να συνεχίσουμε αυτό που μάθαμε άριστα: να κλεινόμαστε στις βεβαιότητές μας και να ερμηνεύουμε τον κόσμο όπως μας αρέσει. Για ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, η Ελλάδα δεν έχει ευθύνη που βρίσκεται στο χείλος της πτώχευσης -η Γερμανία θέλει να μας εξευτελίσει για να επουλώσει το τραύμα από τη μάχη της Κρήτης.


Για ένα άλλο μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, οι λαοί στην Ευρώπη είναι κάτι ανάμεσα σε Τράγκα και Τσίπρα, και περιμένουν από τους Ελληνες το σύνθημα για να διαμορφώσουν έναν άλλον κόσμο όπου θα ζουν με δανεικά και τα δημοσιονομικά μεγέθη δε θα έχουν σημασία, γιατί «πάνω από τους αριθμούς βρίσκονται οι άνθρωποι» -παραδόξως, αυτό δε φαίνεται στις εθνικές εκλογές αλλά, για να το λέμε εμείς, έτσι θα είναι.

Οποιος, πάντως, θέλει μπορεί να διαβάσει το κύριο άρθρο του Μπέρτολντ Κόλερ στη «Frankfurter Allgemeine» της Τετάρτης, με τίτλο «Οχι το Τέταρτο Ράιχ». Καταλήγει ως εξής: «Οι διαδηλώσεις κατά της Μέρκελ πρέπει να κάνουν σκεπτικούς και τους άλλους Ευρωπαίους. Δείχνουν πόσο γρήγορα και εύκολα η Ευρώπη οπισθοχωρεί σε παλιούς τρόπους σκέψης και αντανακλαστικά, μόλις το λιπαντικό στη μηχανή της ενοποίησης -καλοπέραση για όλους- εξαντλείται. Για τους Ελληνες, βέβαια, τα πράγματα είναι χειρότερα απ' όσο με άλλους. Ομως στις πλούσιες χώρες - δότριες τίθεται όλο και ηχηρότερα το ερώτημα γιατί πρέπει να δείχνουν «αλληλεγγύη» με βάρος δισεκατομμυρίων προς κράτη που η μόνη αντιπαροχή τους είναι να σε προσβάλλουν…».
Και η «Frankfurter Allgemeine» δεν είναι «Bild Zeitung». Εγγυημένα!
agelioforos.gr

12/10/12

---------
  • Nicht das Vierte Reich

Die Demonstrationen gegen Angela Merkel zeigen, wie schnell Europa in alte Denkmuster und Reflexe zurückfallen kann, wenn der Schmierfilm des Einigungsmotors – Wohlstand für alle – abreißt........faz.net/aktuell/politik/kommentar-nicht-das-vierte-reich

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin