Monday, October 8, 2012

Το Ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων διδάσκει την ιστορική συνείδηση

Μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης, όπως εξάλλου συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή, πραγματοποιήθηκαν χθες το πρωί στους μαρτυρικούς Λιγκιάδες από την Περιφέρεια Ηπείρου και το Δήμο Ιωαννιτών οι επετειακές εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα του 1943,από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
Οι χθεσινές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με επιμνημόσυνη δέηση, παρουσία εκατοντάδων κατοίκων του χωριού, αλλά και ανθρώπων από το Πέραμα και τα Γιάννινα που, βοηθούντος και του καλού καιρού, ανηφόρησαν και φέτος στους Λιγκιάδες.


Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος συνέδεσε το χθες με το σήμερα, τονίζοντας με έμφαση ότι «η τραγωδία εκείνων των ημερών στους Λιγκιάδες επιβάλει μία και μόνο δυνατότητα, την αταλάντευτη προσήλωση στα ιδανικά της ειρήνης και στην ανάγκη για έναν εθνικό και διεθνή βίο που θα υπακούει σε κανόνες δικαίου, όχι μόνο ειρήνης, αλλά και οικονομίας και ανάπτυξης και παιδείας και πολιτισμού».
Όλοι έχουμε συνείδηση του παρελθόντος, συνέχισε ο κ. Φίλιος και πρόσθεσε: Αυτή είναι η ιστορική μας συνείδηση, αυτή είναι η καταγωγή μας, αυτή είναι η δική μας παράδοση. Κι αυτή την παράδοση οφείλουμε να την κρατάμε ζωντανή με αξιοπρέπεια και ευθύνη, με σοβαρότητα και αίσθηση του χρέους.
O Δήμαρχος κατέληξε σημειώνοντας πως «στη δύσκολη πραγματικότητα των καιρών μας, η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) εκδήλωση τιμής και μνήμης, μέσα από την εγρήγορση που εμπνέει, είναι και μία επιπλέον ευκαιρία αναδίπλωσης του αντιστασιακού πνεύματος. Ας παλέψουμε κι εμείς, πρώτα τις αδυναμίες μας και μετά με αισιοδοξία για να σταθούμε όρθιοι, για να βγούμε νικητές, ενάντια σ’ αυτούς που απομύζησαν ότι έχτισε ο ελληνικός λαός από το 1950 μέχρι σήμερα».
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λιγκιάδων Κώστας Σιαφάκας, ο οποίος τόνισε πως «έχουμε χρέος απέναντι στους νεκρούς να μην επιτρέψουμε να ξανασυμβεί άδικος θάνατος στον τόπο μας». Ο κ Σιαφάκας έκανε μάλιστα λόγο για πατριδοκάπηλους, που όπως είπε, αν ξανάρχονταν οι ορδές των Ναζί στην χώρα μας θα έσπευδαν πρώτοι να προσκυνήσουν!

Οι παρουσίες
Παρόντες στις χθεσινές εκδηλώσεις ήταν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Άννα Ασημακοπούλου και του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Παντελής Κολόκας, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης, ο Διοικητής της 8ης Μεραρχίας Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Τσαγγαράς, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξ/κών Στρατού Γιώργος Γκορέζης, εκπρόσωποι σωμάτων ασφαλείας και τοπικών φορέων. Όλοι κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο του Ολοκαυτώματος, ενώ αξιοσημείωτη υπήρξε η παρουσία και του μοναδικού επιζόντος του Ολοκαυτώματος, του 92χρονου σήμερα Παναγιώτη Μπαμπούσκα!

Δεκάδες θύματα…
Το Ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων έλαβε χώρα στις 3 Οκτωβρίου του 1943. Οι Γερμανοί στρατιώτες αποχώρησαν από το χωριό αφήνοντας πίσω τους 92 κατοίκους του νεκρούς. Ανάμεσά τους ήταν και 34 παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 11 ετών.  Σε κάποιες περιπτώσεις ξεκληρίστηκαν ολόκληρες οικογένειες. Παράλληλα, οι Ναζί κατέστρεψαν καίγοντάς τα 43 σπίτια και 57 αποθήκες, στάβλους και καλύβες.

 http://www.proinoslogos.gr/component/content/article/13/14596
8/10/12

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin