Wednesday, October 24, 2012

Παραλήρημα Πόποσκι: Η Ελλάδα «μπλοκάρει» τα Σκόπια

Για αναζήτηση προσχημάτων, ώστε να δικαιολογήσει από την πλευρά της ένα «απαράδεκτο μπλοκάρισμα» της χώρας του, κατηγορεί την Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ (FYROM), Νίκολα Πόποσκι, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Die Presse», στην οποία παραθέτει μια σειρά γνωστών ισχυρισμών των Σκοπίων, βάλλοντας κατά της Ελλάδας.

Όπως λέει, η αποδυνάμωση της Ελλάδας λόγω της κρίσης, αντί να αποβεί πλεονεκτική για τα Σκόπια, περιέπλεξε περισσότερο το ζήτημα της ονομασίας, καθώς όλες οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις επικεντρώνονται στην κρίση, όμως η λύση του ζητήματος δεν μπορεί να αναβάλλεται μέχρις ότου έλθουν καλύτεροι καιροί.



Αναφέροντας, ότι πολλοί πολίτες της χώρας του παραθερίζουν στην Ελλάδα και ελληνικές επιχειρήσεις επενδύουν στην ΠΓΔΜ - της οποίας, όπως σημειώνει, η οικονομία δεν είναι αρκετά μεγάλη για να σώσει την ελληνική, ωστόσο μπορεί και συμβάλει σε αυτό - τονίζει ότι πολλοί Έλληνες έχουν μεγάλο συμφέρον να τερματιστεί το «ανόητο μπλοκάρισμα».


Συνεχίζοντας ο Ν. Πόποσκι διατείνεται πως ένα «παράλογο μπλοκάρισμα» σε βάρος μιας μικρότερης γειτονικής χώρας είναι αντιπαραγωγικό και δημιουργεί το αίσθημα ότι η εθνική ταυτότητα πρέπει να βρει τρόπους έκφρασης και όσο περισσότερη πίεση ασκείται στο έθνος, τόσο πιο εμφανή γίνονται τέτοια αισθήματα.


Στο ερώτημα αν η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να είναι ελκυστική, αναφέρει πως, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει πλέον η ψευδαίσθηση πως η ΕΕ αποτελεί εγγύηση για την ευημερία του καθενός, ωστόσο η υποστήριξη του πληθυσμού της ΠΓΔΜ για την ΕΕ δεν μειώθηκε ποτέ κάτω του 85 ο/ο, καθώς οι πολίτες θεωρούν ότι η Ευρώπη είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλή οικονομική διάσταση.


Προσθέτει δε πως οι συμπατριώτες του συνεχίζουν να πιστεύουν στην ευρωπαϊκή ιδέα, η συναίνεση στην ένταξη έχει παραμείνει εξίσου υψηλή, αλλά πολλοί έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ενώ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τρία χρόνια έλεγε ότι η ΠΓΔΜ είναι έτοιμη για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, είναι τώρα πολύ δύσκολο να εξηγηθεί στους ανθρώπους ότι μία και μόνον χώρα-μέλος - η Ελλάδα - μπορεί να μπλοκάρει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

protothema gr
24/10/12

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin