Thursday, October 25, 2012

Τα «γκόλντεν μπόις» των τραπεζών και τα δανεικά κι αγύριστα

Αντιστάσεις   με τον Σάββα Ιακωβίδη
Η απληστία είναι προπατορικό αμάρτημα. Ιλιγγιά ο νους του ανθρώπου απ’ όσα κατατέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών για τους ολόχρυσους μισθούς ηγετικών στελεχών των δύο μεγάλων τραπεζών της Κύπρου. Βέβαια, πρέπει να επισημανθεί ότι αυτοί οι μισθοί ίσχυαν και πριν από το 2009 και πριν από την ένταξή μας στην ΕΕ. Τότε είχαν δημοσιοποιηθεί σε λίρες. Και ο πρώην υπουργός Οικονομικών είχε καυχηθεί ότι αυτός και άλλα στελέχη της Κύπρου ακουμπούσαν το ένα εκατομμύριο, σε καλούς καιρούς. Φρίττει κάθε πολίτης ενώπιον των αριθμών που ξανα-διαβάζει στις εφημερίδες:
Ο ένας αμειβόταν με 980.000 ευρώ το 2009, με 898.000 το 2010 και με 706.000 το 2011. Ο άλλος πήρε αύξηση, σε πλήρη εξέλιξη της κρίσης: 334.000 ευρώ το 2010 αλλά 504.000 ευρώ το 2011. Ο τρίτος αμειβόταν με 563.000 το 2009, με 517.000 το 2010 και με 407.000 το 2011. Ψίχουλα, δηλαδή, για τους φτωχούς τραπεζίτες.
Ο άλλος είχε ετήσιες απολαβές 1.083.000 ευρώ και με την παραίτησή του, εισέπραξε από την χρεοκοπημένη τράπεζα 1.543.000 ευρώ. Αυτοί οι αριθμοί προκαλούν ίλιγγο και οργή στους πολίτες.

Προχθές, ο αν. πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μ. Σιζόπουλος αναφέρθηκε σε διαγραφή χρέους ύψους 6,5 εκ. ευρώ εταιρείας, συνδεδεμένης με πολιτικό κόμμα, τον Σεπτέμβριο του 2008, πέραν της διαγραφής από την Τράπεζα Κύπρου των 3 εκ. ευρώ δανείου της ΠΕΟ. Γι’ αυτό ζήτησε την άμεση δημοσιοποίηση όλων των περιπτώσεων διαγραφής χρεών, ανεξάρτητα από ποσό, που αφορά κόμματα, οργανώσεις ή εταιρείες συνδεδεμένες με αυτά, καθώς και διερεύνηση πιθανής διαγραφής χρεών σε πολιτικούς, κρατικούς λειτουργούς και υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη.
Η Τράπεζα Κύπρου ακόμα να εξηγήσει πειστικά γιατί διέγραψε τα 3 εκ. δανείου της ΠΕΟ. Όλοι καταλαβαίνουμε τον λόγο. Ο Μ. Σιζόπουλος καλείται να δώσει στη δημοσιότητα το όνομα της εταιρείας, που είναι συνδεδεμένη με ποιο κόμμα. Αφού όλοι, αίφνης, σκίζονται για τη διαφάνεια, που τόσα χρόνια αγνοούσαν, ιδού η Ρόδος: Να δημοσιοποιηθούν από τις τράπεζες όλα τα μη αιτιολογημένα διαγραφέντα δάνεια πολιτικών, κρατικών και υψηλόβαθμων τραπεζικών αξιωματούχων.
Όσο για τα «γκόλντεν μπόις», καλούνται οι διοικήσεις των τραπεζών να εξηγήσουν, επιτέλους, στους πολίτες με ποια συγκεκριμένα, πειστικά και σοβαρά κριτήρια αξιοσύνης, ικανότητας, αποτελεσματικότητας και επαγγελματισμού τα χρύσωναν κυριολεκτικά, με τόσο εξωφρενικά ποσά. Για ένα σημαντικό λόγο, εκτός άλλων: Και αυτά τα… «μπόις» ευθύνονται για την καταβαράθρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, για τη διάσωση του οποίου οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν.
Γιατί; Και γιατί ακόμα οι τράπεζες επιμένουν να τα χρυσοπληρώνουν, παρά την εντεινόμενη κρίση; Κάποια στιγμή, οι διοικήσεις των τραπεζών οφείλουν να δώσουν σοβαρές εξηγήσεις για τις ιλιγγιώδεις απολαβές αξιωματούχων τους. Για τα «μπόνους» και για άλλα ωφελήματα. Όπως και για άλλα παραστρατήματα με τα αξιόγραφα, επενδύσεις σε ξένες αγορές και χώρες, επεκτάσεις, δανειοδοτήσεις, κτλ.
Τις προάλλες, ο Γ.Γ. της ΠΑΣΥΔΥ προκάλεσε δημόσια τον Υπουργό Οικονομικών και πρώην ανώτατο στέλεχος της Τράπεζας Κύπρου να επιστρέψει το «μπόνους» που κατ΄ ισχυρισμόν εισέπραξε. Ο Υπουργός απέφυγε να σηκώσει το γάντι. Όμως, ενώπιον των τραπεζών τίθενται δύο μείζονα ζητήματα: Πρώτον, να πετσοκόψουν προς τα κάτω τις εξωφρενικές απολαβές αξιωματούχων τους. Δεύτερον, αυτοί να επιστρέψουν τα ιλιγγιώδη «μπόνους» τους. Το οφείλουν τουλάχιστον προς τους μετόχους και τους κατόχους αξιογράφων. Έτσι θα επανακτήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών. 
 .sigmalive.com/simerini

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin