Thursday, September 27, 2012

Υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης Ελλάδας-Ιταλίας-Αλβανίας σχετικά με τον αγωγό Trans Adriatic Pipeline

Σήμερα, Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012, στις 17:30 τ.ω., έχει προγραμματισθεί στη Νέα Υόρκη, η υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Αλβανίας, με το οποίο οι τρεις χώρες εκφράζουν την πρόθεσή τους να συνεργασθούν σχετικά με το σχέδιο Trans Adriatic Pipeline. 

Το μνημόνιο πρόκειται να υπογραφεί από τους Υπουργούς Εξωτερικών των τριών χωρών κ.κ. Δ. Αβραμόπουλο, G. Terzi και Ε. Panariti, με γνώμονα να ακολουθήσει σε μεταγενέστερη φάση και μετά τις σχετικές διεργασίες και διαβουλεύσεις η υπογραφή σχετικής συμφωνίας.
Ελληνικό ΥΠΕΞ
27/9/12
--

2 comments :

  1. ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ/Γ. Ετινγκερ: Καθοριστικής σημασίας η συμφωνία για τον αγωγό TAP .........

    Την υπογραφή της τριμερούς διακυβερνητικής συμφωνίας Ελλάδας-Ιταλίας -Αλβανίας, θεωρώντας την ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου TAP, χαρακτηρίζει ο επίτροπος Ενέργειας Γ. Ετινγκερ.

    Σε ανακοίνωσή του εκφράζει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο έργο, αναφέροντας ότι πρόκειται για ένα σημαντικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ Ιταλίας, Αλβανίας και Ελλάδας με αρχική μεταφορική ικανότητα τουλάχιστον 10 δισεκ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου τον χρόνο, αναφέρει ο Επίτροπος.

    «Ο αγωγός αυτός έχει καθοριστική σημασία για τη σύνδεση των αγορών φυσικού αερίου της Ιταλίας και της Ελλάδας και την τροφοδότηση με φυσικό αέριο της Αλβανίας αλλά και, ενδεχομένως, άλλων γειτόνων της ενεργειακής μας κοινότητας. Θα μπορούσε να αποτελέσει ένα από τα πρώτα συστατικά στοιχεία του νοτίου διαδρόμου φυσικού αερίου που αποσκοπεί στην απευθείας σύνδεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις πλούσιες πηγές φυσικού αερίου στην περιοχή της Κασπίας», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ετινγκερ.

    Προσθέτει, δε, ότι η σημερινή διακυβερνητική συμφωνία της Αθήνας μεταξύ της Αλβανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας, θέτει το νομικό πλαίσιο για τον αγωγό TAP. Η συμφωνία περιλαμβάνει σειρά δεσμεύσεων για τις τρεις χώρες και θα διασφαλίσει τη συνεργασία τους κατά την ανάπτυξη του αγωγού TAP.

    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=112993644

    ReplyDelete
  2. Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ σχετικά με την τοποθέτηση της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας Ελλάδας-Ιταλίας-Αλβανίας για τον αγωγό TAP.....

    Τετάρτη, 13 Φεβρουάριος 2013

    Για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου αξιωματική αντιπολίτευση υπονομεύει το εθνικό συμφέρον.

    Σε μια στιγμή, που η Ελλάδα κάνει αποφασιστικά βήματα για να ξαναβρεί τη θέση και το ρόλο της στο διεθνές ενεργειακό γίγνεσθαι, χωρίς να αποκλείει κανέναν εταίρο και καμία δυνητική συνεργασία ή σχέδιο, η Επιτροπή Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επιχειρεί να θέσει σε αμφιβολία την αξιοπιστία της.

    Οι αποφάσεις για την επιλογή μεταξύ των ανταγωνιστικών αγωγών για το αζερικό φυσικό αέριο θα ληφθούν το καλοκαίρι.

    Η επιλογή του TAP θα σημάνει για την Ελλάδα άμεσες ξένες επενδύσεις ύψους 1,5 δις Ευρώ, 2.000 άμεσες νέες θέσεις εργασίας και 10.000 έμμεσες.

    Ελπίζουμε ότι η επιπολαιότητα της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δε θα κοστίσει ακριβά στην πατρίδα.

    Όσο για το θέμα της ενημέρωσης, τα μέλη της Επιτροπής Ενέργειας ας ρωτήσουν τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών, που έχουν ενημερωθεί από τον Υπουργό Εξωτερικών για την αξία και τη σημασία του έργου, και τις θέσεις της Ελλάδας ως προς αυτό. Την κοινοβουλευτική διαδικασία κύρωσης διεθνών συμφωνιών θα έπρεπε να τη γνωρίζουν.

    Αλλά αυτά συμβαίνουν, όταν πάνω από την πατρίδα βάζει κανείς το κόμμα.

    http://www.mfa.gr/epikairotita/eidiseis-anakoinoseis/anakoinose-tou-upeks-skhetika-me-ten-topothetese-tes-epitropes-energeias-tou-suriza-ekm-gia-ten-upographe-tes-diakratikes-sumphonias-elladas-italias-albanias-gia-ton-agogo-tap.html

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin