Wednesday, September 12, 2012

FYROM: Ενδοκυβερνητική κρίση - Μερική αναδίπλωση στη Βουλή από το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι

Σε μερική αναδίπλωση, στη Βουλή, προχώρησε, σήμερα, το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο ανέφερε θα ψηφίσει υπέρ των νομοσχεδίων της κυβέρνησης που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη της 40ης συνεδρίασης της Βουλής, με εξαίρεση το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που προβλέπει μία σειρά προνομίων για τους βετεράνους αγωνιστές των κυβερνητικών δυνάμεων από την περίοδο των ένοπλων συγκρούσεων στην ΠΓΔΜ (FYROM), το 2001 και τις οικογένειες τους.

Προηγουμένως, το DUI είχε αναφέρει ότι θα μποϋκοτάρει όλα τα κυβερνητικά νομοσχέδια [1] που εξετάζονται στην 40η συνεδρίαση της Βουλής η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα, επειδή μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και το επίμαχο νομοσχέδιο για τους βετεράνους των κυβερνητικών δυνάμεων από το 2001. Μάλιστα, επί δύο ημέρες, το DUI είτε απείχε από τη Βουλή, είτε προέβαλλε διαδικαστικά εμπόδια, με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζεται απαρτία και να μην μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες του νομοθετικού σώματος.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του DUI, Ταλάτ Τζαφέρι, αιτιολογώντας τη «στροφή» του κόμματος του, ανέφερε ότι το DUI δεν επιθυμεί να «παγώσει» κυβερνητικά νομοσχέδια που συμπεριλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και αφορούν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Πρόσθεσε όμως ότι το κόμμα αυτό θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που επιτρέπονται από τον κανονισμό της Βουλής για να μπλοκάρει το επίμαχο νομοσχέδιο για τους βετεράνους των κυβερνητικών δυνάμεων, όταν και εάν αυτό παραπεμφθεί στην ολομέλεια του Σώματος προς συζήτηση και ψήφιση.
Ωστόσο, οι εργασίες της Βουλής, παρά την αναδίπλωση αυτή του DUI, δεν ξεκίνησαν ούτε σήμερα, καθώς το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, αποχώρησε από τη συνεδρίαση, καταγγέλλοντας «θέατρο σκιών» των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων (VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και DUI του Αλί Αχμέτι). Η αποχώρηση αυτή του SDSM δεν επέτρεψε να υπάρξει απαρτία στη Βουλή για να ξεκινήσει η συνεδρίαση του Σώματος.
Το SDSM ανέφερε ότι θα επιστρέψει στα έδρανα της Βουλής, όταν το DUI ξεκαθαρίσει οριστικά τη θέση σχετικά με τα νομοσχέδια που εξετάζονται στη συνεδρίαση της Βουλής και όχι τη μία μέρα να παρεμποδίζει τις εργασίες του Σώματος και την άλλη μέρα να προχωρά σε αναδίπλωση. Όσον αφορά το επίμαχο νομοσχέδιο, το SDSM έχει αναφέρει ότι θα το υποστηρίξει.
Η αντιπαράθεση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων VMRO-DPMNE και DUI, η οποία έχει προκαλέσει ενδοκυβερνητική κρίση, διαρκεί εδώ και ένα μήνα. Ξεκίνησε με την κατάθεση στεφάνου, από τον προερχόμενο από το DUI υπουργό 'Αμυνας, Φάτμιρ Μπεσίμι, στο μνημείο πεσόντων αγωνιστών του UCK στο Σλούπτσανε του Κουμάνοβο [2]. Η ενέργεια εκείνη του υπουργού 'Αμυνας προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των σλαβομακεδονικών κομμάτων και αποδοκιμάστηκε έντονα από τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι.
Ακολούθως, το κόμμα του κ. Γκρούεφσκι, ως «απάντηση» στην ενέργεια αυτή του DUI, κατέθεσε στη Βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο που σε μεγάλο βαθμό ικανοποιεί τα αιτήματα των βετεράνων των κυβερνητικών δυνάμεων από το 2001, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόνοια για τους Αλβανούς αντάρτες του UCK, οι οποίοι, υπό την ηγεσία του Αλί Αχμέτι, ενεπλάκησαν το 2001 σε πολύμηνες συγκρούσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ.
Το DUI έχει ζητήσει είτε την απόσυρση του νομοσχεδίου είτε να συμπεριληφθούν σε αυτό και οι Αλβανοί αντάρτες του UCK, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, θα επανεξετάσει τη συμμετοχή του στον κυβερνητικό συνασπισμό.

express gr
12/9/12
-

[1] FYROM: Νομοσχέδιο απειλεί τον κυβερνητικό συνασπισμό


[2] ΠΓΔΜ(F.Y.R.O.M.): Θύελλα αντιδράσεων για την ενέργεια του υπουργού 'Αμυνας να καταθέσει στεφάνι σε μνημείο πεσόντων αγωνιστών του UCK 

 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin