Thursday, September 13, 2012

First of all, I would appreciate it if you were to use the internationally recognized name of your country (FYROM) ....

Απόσπασμα απο την ενημέρωση διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Γ. Δελαβέκουρα σχετικα με την ΠΓΔΜ (FYROM):

M. KOTOVSKA: [Ερώτηση για απόφαση Διεθνούς Δικαστηρίου Χάγης και εφαρμογή της από Ελλάδα].

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: First of all, I would appreciate it if you were to use the internationally recognized name of your country, as it is very clearly described in relevant Security Council Resolutions, in all international organizations, and according to which our two countries have established relations. I will speak in Greek, but somebody could translate for you afterwards.



Η Ελλάδα έχει αποδείξει κατ’ επανάληψη ότι επιθυμεί την επίτευξη λύσης στο ζήτημα της ονομασίας............

της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, λύση όπως προβλέπεται μέσα από τη διαδικασία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπως περιγράφεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και όπως αναγνωρίζουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί. Παρόλα αυτά, εδώ και 20 χρόνια, διαδοχικές ηγεσίες της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας επιμένουν σε μία στάση η οποία δεν επιτρέπει καμία απολύτως πρόοδο. Το αντίθετο μάλιστα, συνεχώς προβαίνουν σε προκλήσεις και ειδικά τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μία συνεχή διολίσθηση προς ακραίες δηλώσεις, η οποία επιβαρύνει το κλίμα, δυσκολεύει την επίτευξη λύσης και, δυστυχώς, δε μας εμπνέει καμία αισιοδοξία ότι θα μπορέσουμε να δούμε πρόοδο. Η Ελλάδα έχει πει κατ’ επανάληψη ότι επιθυμεί να έχει έναν αξιόπιστο συνομιλητή με τον οποίο θα μπορέσει να πετύχει πραγματική πρόοδο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αυτό θα είναι το μήνυμα που θα επαναλάβει ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών και στον Ειδικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τον κύριο Nimetz, όταν θα έχει την ευκαιρία να τον συναντήσει στη Νέα Υόρκη.

Παρακολουθούμε επίσης με πολύ μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, παρακολουθούμε το γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στη λειτουργία του κράτους, οι οποίες έχουν αποτυπωθεί σε πολλές εκθέσεις διεθνών οργανισμών που παρακολουθούν την πρόοδο της χώρας, και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μία αλλαγή πορείας, δηλαδή ότι θα αρχίσουν να γίνονται αυτές οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι απαραίτητες προκειμένου η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να έρθει πιο κοντά στα ευρωπαϊκά δεδομένα και πρότυπα, ώστε να μπορέσει να ακολουθήσει τον ευρωπαϊκό και ευρωατλαντικό της δρόμο. Η Ελλάδα θα είναι δίπλα της, η Ελλάδα θα είναι ο στενότερος σύμμαχος που θα έχει αυτή η χώρα στη διαδικασία της ενσωμάτωσης σε αυτούς τους θεσμούς, αλλά προϋπόθεση γι’ αυτό είναι ο σεβασμός των κανόνων της καλής γειτονίας, και γι’ αυτό περιμένουμε να δούμε μία αλλαγή συμπεριφοράς και στάσης από την απέναντι πλευρά.

M. KOSTOVSKA: [Ερώτηση για πρόσκληση Πρωθυπουργού ΠΓΔΜ προς Πρωθυπουργό Ελλάδας να συναντηθούν]

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Αυτό που δεν είναι εποικοδομητικό είναι τα επικοινωνιακά τεχνάσματα, η οξεία ρητορική, οι προσβολές και η έλλειψη σεβασμού προς το γείτονά σου. Καλή γειτονία σημαίνει ότι σέβεσαι πρώτα από όλα τον απέναντι και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο εμείς μεταχειριζόμαστε πάντα τη γειτονική μας χώρα και θα έπρεπε αυτή να είναι και η αντιμετώπιση από την άλλη πλευρά.

Το θέμα δεν είναι πόσες συναντήσεις θα κάνουμε, το θέμα είναι εάν υπάρχει η πολιτική βούληση για να υπάρξει πρόοδος, και πολιτική βούληση μέχρι στιγμής στο τραπέζι δεν έχει διαφανεί. Γι’ αυτό, επαναλαμβάνω αυτό που είπαμε και προηγουμένως, ότι περιμένουμε να δούμε μία αλλαγή συμπεριφοράς, μία αλλαγή στάσης και επιτέλους μία διάθεση για να φτάσουμε σε λύση. Η Ελλάδα έχει αποδείξει, το λέω ξανά, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ότι επιθυμεί τη λύση, αλλά χρειάζεται έναν συνομιλητή που θα έχει πολιτική βούληση..........

Ελληνικό ΥΠΕΞ
13/9/12

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin