Sunday, September 23, 2012

Η τουρκική πολιτική του “λεονταρισμού” στο θέμα του φυσικού αερίου δεν προσφέρει τίποτε

Η ανεύρεση φυσικού αερίου μπορεί να λειτουργήσει ως ένα ακόμη κίνητρο για μια σωστή λύση του Κυπριακού και ως κίνητρο για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας, είπε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρίστος Χριστοφίδης.
Κληθείς σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη να σχολιάσει τη δήλωση του υποψήφιου για την προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρου Μαλά ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ του εξέφρασε την εκτίμηση πως η Τουρκία θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να μην επιτρέψει τη δημιουργία του τερματικού στο Βασιλικό, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι “αν, η Τουρκία θέλει να συνεχίσει να απειλεί και να προβαίνει σε `λεονταρισμούς`, αυτή είναι μια πολιτική και στρατηγική που έχει δοκιμαστεί και κατά την έναρξη των γεωτρήσεων από την Κυπριακή Δημοκρατία” και “δεν έχει αποδώσει και δεν έχει να προσφέρει τίποτε, όχι μόνο στην Κύπρο και στο λαό μας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, παρά μόνο ένταση και πρόσθετους κινδύνους”.

Τέτοιου είδους προσεγγίσεις, συνέχισε, “θα εγκαταλειφθούν, διότι, ακριβώς, καταδικάζονται και από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα”.
“Εμείς έχουμε πει πολλές φορές ότι η ανεύρεση φυσικού αερίου μπορεί να λειτουργήσει ως ένα ακόμη κίνητρο για μια σωστή λύση του Κυπριακού, μπορεί να λειτουργήσει ως ένα κίνητρο για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας και μπορεί αυτό το δεδομένο να λειτουργήσει, όχι μόνο προς όφελος του κυπριακού λαού, αλλά και προς όφελος όλων των λαών της περιοχής”, πρόσθεσε.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με τον κ. Χριστοφίδη, “έχει κινηθεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο στη βάση του δικαίου της θάλασσας και του διεθνούς δικαίου και έχουμε καταφέρει να προχωρήσουμε στην ανεύρεση φυσικού αερίου, έχοντας ταυτόχρονα μαζί μας τη στήριξη ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας”.
Αναφέροντας ότι “αυτή είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη”, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι “ίσως να μην εκτιμούμε σήμερα τις πραγματικές διαστάσεις αυτού του επιτεύγματος, διότι δυστυχώς και γύρω από αυτό το ζήτημα υπάρχει πολύ παραφιλολογία, όμως είμαι σίγουρος ότι πολύ σύντομα θα εκτιμήσουμε τη μεγάλη σημασία που έχει το γεγονός αυτό και σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο”.
Σε πολιτικό επίπεδο, συνέχισε, “διότι έχουμε εξασφαλίσει μια πρωτοφανή διεθνή στήριξη για τη βασική θέση της Κύπρου ότι είναι κυριαρχικό της δικαίωμα να προχωρήσει στις έρευνες αυτές και διότι δημιουργούνται καινούρια πολιτικά και στρατηγικά δεδομένα στην περιοχή”.
“Σε οικονομικό επίπεδο, γιατί διανοίγονται τεράστιες προοπτικές για την κυπριακή οικονομία οι οποίες δεν είναι απόμακρες”, πρόσθεσε.
Για παράδειγμα, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι “του χρόνου αναμένεται η κυπριακή Κυβέρνηση, με την υπογραφή των νέων συμβολαίων για την παραχώρηση των νέων οικοπέδων, να εισπράξει μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που θα είναι το μπόνους για την υπογραφή των συμβολαίων”, προσθέτοντας ότι “αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα για τις προοπτικές που δημιουργούνται”.
Your only favourite Cyprus Portal 
23/9/12
--

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin