Wednesday, September 5, 2012

ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ: Έλληνες επιστρέφουν στην Τένεδο για να ξεφύγουν από την κρίση

Σε απόσταση αναπνοής από την επαρχία Τσανάκαλε της Τουρκίας, δεσπόζει το μικρό νησί της Τενέδου. Αυτό το μικρό κομμάτι γης, μέσα στο πέλαγος επισκέφτηκε για πρώτη φορά ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, Κώστας Κατσιμίγας ως μέλος μίας πολυμελούς παρέας που ξεκίνησε από τη Θράκη για ένα ταξίδι στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Μία επίσκεψη που τη σημάδεψε η ομορφιά του μικρού νησιού και η απλότητα των ανθρώπων της.   Η παρέα από τη Θράκη ξεκίνησε για το Τσανάκαλε όπου διανυκτέρευσε, από εκεί και συγκεκριμένα από το λιμανάκι Γκεγικλί, πέρασε απέναντι στην Τένεδο μόλις σε 20 λεπτά. Η νήσος έχει έκταση μόλις 32 τετραγωνικά χιλιόμετρα. 
Το μικρό μέγεθος του νησιού, αλλά και οι πανέμορφες παραλίες του, εντυπωσίασαν τον κ. Κατσιμίγα και την παρέα του, που ξεναγήθηκαν στα στενά του σοκάκια, τα εντυπωσιακά παραδοσιακά κτίρια.  Όλα αυτά είδαν τα τελευταία χρόνια οι Τούρκοι και άρχισαν να την επισκέπτονται. Γι’ αυτό άλλωστε η περιοχή τα τελευταία χρόνια, γνωρίζει τεράστια άνθηση, αφού δέχεται πάρα πολλούς τουρίστες  κυρίως από την Κωνσταντινούπολη. «Έχουν κατασκευαστεί πάρα πολλά ξενοδοχεία. Υπάρχουν υποδομές, κάθε περίπου μία ώρα υπάρχουν φέριμποτ τα οποία μεταφέρουν κόσμο από και προς το νησί. Είδαμε μία εντυπωσιακά μεγάλη κίνηση», σημείωσε ο κ. Κατσιμίγας. 
ΤΑΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ 

Στην Τένεδο αυτή τη στιγμή κατοικούν 25 περίπου Έλληνες και υπάρχει τάση επιστροφής προς τη νήσο. «Μάλιστα συναντηθήκαμε μία κάτοικο του νησιού με καταγωγή από τη Κρήτη η οποία είναι παντρεμένη με έναν Τενέδιο. Ζούσαν στην Αθήνα και εγκαταστάθηκαν στην Τένεδο, γιατί η οικονομική κρίση τους έδιωξε».  Ένα από τα ιστορικά μνημεία που επιδίωξαν να επισκεφτούν οι επισκέπτες της Τενέδου ήταν ο ιερός ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου με το καμπαναριό που επισκευάστηκε το 2007. Βρέθηκαν έξω από το ναό αλλά δεν κατάφεραν να μπουν στο εσωτερικό του. «Η κυρία από την Κρήτη ενώ είχε τα κλειδιά του ναού, μας δήλωσε ότι δεν μπορούσε να μας ανοίξει την είσοδο, γιατί δεν ήταν παρόν ένα από τα μέλη της επιτροπής, δηλαδή από τους 25 κατοίκους, οι 5 αποτελούν μία επιτροπή και ένας από αυτούς θα έπρεπε να είναι παρόν για να ανοίξει η πόρτα του ναού».  Πέρα από τη συγκεκριμένη δυσκολία, η παρέα απόλαυσε το ταξίδι εντυπωσιασμένη από την απλότητα και την ομορφιά του μικρού νησιού στο απέραντο Αιγαίο. 
ΑΠΕΧΕΙ 52 ΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΩΝ ΣΤΕΝΩΝ ΤΩΝ ΔΑΡΔΑΝΕΛΛΙΩΝ

Η Τένεδος είναι νήσος του Αιγαίου που απέχει 52 μίλια από την είσοδο των στενών των Δαρδανελλίων, και μόλις 3 μίλια δυτικά από την ακτή της Τρωάδας που σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Έχει σχήμα κυκλικού τομέα με το τόξο του προς ανατολή. Έχει έκταση μόλις 32 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Γενικά η Τένεδος είναι χαμηλή, το μεγαλύτερο υψόμετρο έχει η κορυφή του Προφήτη Ηλία 205 μ. Το έδαφός της είναι αρκετά εύφορο, η δε καλλιεργούμενη από τους Έλληνες έκτασή της έφθανε τα 13000 στρέμματα, κυρίως πλούσιοι αμπελώνες, από τους οποίους και γινόταν εξαγωγή υπέροχου κρασιού. Η Τένεδος κατοικούνταν από τα αρχαία χρόνια και υπήρχε εκεί ιερό του Απόλλωνα. Κατά πάσα πιθανότητα Τυρρηνοί-Πελασγοί από το νησί να ίδρυσαν την Τένεδο στις Άλπεις. Κατά το Μεσαίωνα έγινε αντικείμενο έριδος μεταξύ Οθωμανών και Ενετών, οι οποίοι το κατείχαν διαδοχικά. Τότε χρησιμοποιήθηκε από τους Τούρκους και σαν ναυτική βάση και τόπος εξορίας (εκεί μεταξύ άλλων εξορίστηκε και ο Κωνσταντίνος Μουρούζης). Κατά την υπογραφή της συνθήκης των Σεβρών το νησί, που κατοικούνταν κατ' απόλυτη σχεδόν πλειοψηφία από Έλληνες, παραχωρήθηκε στην Ελλάδα. Στην απογραφή της νήσου το 1920, ο πληθυσμός της αποτελούσε κοινότητα της επαρχίας Λήμνου και αριθμούσε τους 2835 κατοίκους, όλοι Έλληνες, που ήταν συγκεντρωμένοι στο ομώνυμο μεγαλοχωριό στο βόρειο μέρος της ανατολικής ακτής, που ήταν και ο μόνος οικισμός της νήσου. Μετά την ήττα όμως της Ελλάδας στο Μικρασιατικό Πόλεμο και την πτώση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας που ακολούθησε, κατά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης η Τένεδος μαζί με την Ίμβρο προσαρτήθηκε στη Τουρκία.
 
Όλγα Τσιούλφα
5/9/12
-

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin