Saturday, September 22, 2012

Συναντήσεις ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου στη Βοστώνη

Ολοκληρώνοντας τις επαφές του στο Σικάγο την Πέμπτη το βράδυ, ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος μετέβη στη Βοστώνη για να συνεχίσει τις συναντήσεις του με σημαντικούς εκπροσώπους της Ομογένειας και της τοπικής κοινωνίας, σε μια από τις ισχυρότερες οικονομικά Πολιτείες των ΗΠΑ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ξεκίνησε το πρόγραμμα των επαφών του το πρωί της Παρασκευής με τον Κυβερνήτη της Πολιτείας της Μασαχουσέτης Deval Patrick, ένα φίλο της Ελλάδας, που βρίσκεται πάντα κοντά στην ελληνική κοινότητα. Ο κ. Αβραμόπουλος ενημέρωσε το συνομιλητή του για τις εξελίξεις στην Ευρώπη και τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Κατά τη συζήτηση, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας σε σημαντικούς τομείς όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις και ο τουρισμός. Εξετάσθηκαν επίσης οι προοπτικές ενίσχυσης των ανταλλαγών και της συνεργασίας στον εκπαιδευτικό τομέα.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με την Ομοσπονδία Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας, στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας. Σημειώνεται ότι στην περιοχή αρμοδιότητας του Γενικού Προξενείου διαβιούν περίπου 250.000 Ελληνοαμερικανοί, που διακρίνονται στους τομείς των επιχειρήσεων, του εμπορίου και της επιστήμης. Ο κ. Αβραμόπουλος είχε μακρά συζήτηση με τους Προέδρους των ελληνικών οργανώσεων, τους οποίους ενημέρωσε για τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, που σταδιακά δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Ο Υπουργός Εξωτερικών άκουσε τις σκέψεις των ομογενών μας και συζήτησε μαζί τους για τις θεσμικές αλλαγές που προωθούνται στην οργάνωση του ΣΑΕ, με σκοπό την απελευθέρωση των δυνάμεων του Οικουμενικού Ελληνισμού και την ανανέωση του άρρηκτου δεσμού τους με την πατρίδα.

Ο κ. Υπουργός ενημέρωσε επίσης τους εκπροσώπους των ελληνικών κοινοτήτων για την πορεία των εθνικών μας θεμάτων, διαβεβαιώνοντας τους ότι παρά την κρίση, ο σκληρός πυρήνας των συμφερόντων της χώρας μας στον τομέα της διπλωματίας δεν έχει πληγεί. Συζητήθηκαν ακόμα οι προσπάθειες που γίνονται για την ανόρθωση της εικόνας της Ελλάδας, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εμπέδωση ενός κλίματος σταθερότητας που θα επιτρέψει την αναθέρμανση της οικονομίας, την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ εξετάσθηκαν τρόποι με τους οποίους μπορεί και η ομογένεια να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια.

Το μεσημέρι, ο Υπουργός Εξωτερικών ήταν κύριος ομιλητής σε ειδική συνάντηση που διοργάνωσε η Αμερικανο-Εβραϊκή Επιτροπή Βοστώνης (American Jewish Committee), παρουσία του Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθοδίου. Ο κ. Αβραμόπουλος, αφού αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία της ελληνικής και εβραϊκής διασποράς, η οποία συμπληρώνει την πολύ στενή σχέση συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ενημέρωσε τα μέλη της οργάνωσης για τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αναδεικνύοντας το σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας μας στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο κ. Υπουργός απάντησε σε ερωτήσεις των στελεχών του AJC για την οικονομική κατάσταση, τις επενδυτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, αλλά και τις σημαντικές εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Ολοκληρώνοντας τις επαφές του στη Βοστώνη, ο Υπουργός Εξωτερικών παρέστη σε δεξίωση που διοργάνωσε προς τιμήν του ο Μητροπολίτης Μεθόδιος, με την παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων της ομογένειας, αλλά και της τοπικής κοινωνίας. Σημειώνεται ότι η Μητρόπολη Βοστώνης, υπό την καθοδήγηση του Μητροπολίτη Μεθοδίου, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη συσπείρωση της ελληνοαμερικανικής παρουσίας στην περιοχή, ενώ διατηρεί άριστες σχέσεις με τα άλλα θρησκευτικά δόγματα, χτίζοντας γέφυρες συνεργασίας με τις υπόλοιπες κοινότητες της Πολιτείας. Εξαιρετικής σημασίας είναι η λειτουργία της θεολογικής σχολής του Τιμίου Σταυρού στο Brookline, ενός σημαντικού θεσμού για την Ορθοδοξία στις ΗΠΑ, που εδώ και περισσότερα από 80 χρόνια προσφέρει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση στους σπουδαστές της, που στελεχώνουν τις ελληνορθόδοξες εκκλησίες στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο των κόσμο, κάτι που υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών, κατά το σύντομο χαιρετισμό του στην εκδήλωση.

Ελληνικό ΥΠΕΞ
21/9/12
--

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin