Wednesday, September 19, 2012

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ενοικοι οικοδομών «κλείνουν» την κεντρική θέρμανση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΡΩΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ
Κλείνουν τις βάνες παροχής πετρελαίου οι ένοικοι οικοδομών με κεντρική θέρμανση, τρομοκρατημένοι από την εκτόξευση της τιμής του, μόλις εξισωθεί ο φόρος κατανάλωσης. Σε κάποιες οικοδομές στρέφονται στην από κοινού τοποθέτηση φυσικού αερίου ή στην επιλογή ατομικής θέρμανσης, ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός ή τις υποδομές που έχει η κάθε πολυκατοικία.
Οπως ανέφερε στον «Α» ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης, Αγγελος Πασαλίδης, είναι υπερβολικά μεγάλος ο αριθμός των συνελεύσεων σε οικοδομές που έγιναν από το τέλος καλοκαιριού και μετά, με μοναδικό θέμα τη θέρμανση για το χειμώνα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εν λόγω τάση είναι φέτος εντονότατη τόσο σε οικοδομές που στεγάζουν επαγγελματικούς χώρους, όσο και σε πολυκατοικίες με οικιστικά ακίνητα. Στις πρώτες το φαινόμενο παρατηρήθηκε και τα προηγούμενα χρόνια. Πολύ συχνά πλέον οι ενοικιαστές - επαγγελματίες (δικηγόροι, γιατροί κ.λπ.) συγκεντρώνουν υπογραφές με το αίτημα να μη χρησιμοποιείται η κεντρική θέρμανση της οικοδομής και η πλειονότητα θα ζεσταίνει τους χώρους με κλιματιστικά.
Σε ό,τι αφορά τις πολυκατοικίες με οικιστικά ακίνητα, τα τεράστια προβλήματα που παρατηρήθηκαν πέρσι κατά την είσπραξη των κοινοχρήστων -ιδίως σε περιπτώσεις κτιρίων με πολλά ξενοίκιαστα διαμερίσματα- και τα οποία είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα πολλαπλασιαστούν το φετινό χειμώνα, αναγκάζουν τους ιδιοκτήτες να πάρουν απόφαση να κλείσουν τις βάνες πετρελαίου.
«Σε κάποιες οικοδομές οι ένοικοι αποφάσισαν να βάλουν μια συγκεκριμένη ποσότητα πετρελαίου, για παράδειγμα μέχρι έναν τόνο, και όταν αυτή τελειώσει, να σταματήσουν να χρησιμοποιούν την κεντρική θέρμανση. Φέτος θα αντιμετωπίσουμε τεράστια προβλήματα στον τρόπο που θα ζεσταθούμε. Εχουν ήδη ξεκινήσει να κλείνουν οι βάνες πετρελαίου και μόλις αρχίσει να αυξάνεται η τιμή του θα κλείνουν κατά κόρον. Επίσης, αυτό που παρατηρείται φέτος σε πολλές οικοδομές, είναι να παίρνουν απόφαση οι ιδιοκτήτες να σταματήσουν τη συνεργασία τους με το θυρωρό για μεγαλύτερο περιορισμό εξόδων. Πιστεύω ότι ένας θυρωρός είναι απαραίτητος. Υπάρχουν πολλές οικοδομές με προβλήματα στο ιστορικό κέντρο και ο θυρωρός βοηθάει στην επίλυσή τους, αλλά και στη συντήρηση του κτιρίου», τόνισε ο κ. Πασαλίδης. «Είναι γεγονός ότι οι ένοικοι κάποιων οικοδομών αποφασίζουν να σταματήσουν την κεντρική θέρμανση. Πρόκειται για καινούργιο φαινόμενο, αφού ο καθένας ψάχνει να βρει εναλλακτική λύση. Φέτος θα ''παίξουν'' πολύ τα κλιματιστικά και, όπου υπάρχει η δυνατότητα, σόμπες με ξύλα ή τζάκια», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος των μεσιτών της Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Αναγνώστου.
Εντονος προβληματισμός
Εντονα προβληματισμένοι αναφορικά με τον τρόπο που θα ζεσταθούν το φετινό χειμώνα είναι οι ιδιοκτήτες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης, Κώστα Χαϊδούτη. Οπως ανέφερε στον «Α», είναι έντονη η σκέψη για κατάργηση της κεντρικής θέρμανσης, κυρίως επειδή παρατηρήθηκε μεγάλη αδυναμία στην είσπραξη των κοινοχρήστων. «Αν έχουμε αύξηση του κόστους για το πετρέλαιο θέρμανσης, θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη η κατάσταση. Ετσι, οι ιδιοκτήτες των οικοδομών ή υποβάλλουν αίτηση για φυσικό αέριο ή θα θερμανθεί ο καθένας όπως νομίζει», είπε ο πρόεδρος της ΕΝΙΑΘ.
Παράλληλα, όπως ανέφερε ο ίδιος, η τάση κατάργησης της κεντρικής θέρμανσης γίνεται και προκειμένου να βρουν ενοικιαστή τα πολλά σήμερα ξενοίκιαστα διαμερίσματα σε οικοδομές. Είναι πλέον παρατηρημένο ότι τα τελευταία απορρίπτονται από την πλειονότητα των ενδιαφερόμενων ενοικιαστών, όταν ακούν ότι θερμαίνονται κεντρικά με πετρέλαιο. Τέλος, η σκέψη για κατάργηση της κεντρικής θέρμανσης γίνεται και προκειμένου να μειωθεί το ύψος των κοινοχρήστων που καλούνται να πληρώσουν οι ένοικοι μιας οικοδομής με πολλά ξενοίκιαστα διαμερίσματα.
agelioforos gr
19/9/12

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin