Thursday, September 13, 2012

Ο ελληνικός πολιτισμός «ταξιδεύει» στη Ρώμη

Επτά αρχαιολογικά έργα θα «ταξιδέψουν» από τη χώρα μας στην Ιταλία για να πάρουν μέρος σε δύο εκθέσεις, που θα γίνουν στη Ρώμη.
Η πρώτη με τίτλο «Caput Mundi: a city between dominion and integration» - η οποία θα διαρκέσει από τις 4 Οκτωβρίου ως τις 10 Μαρτίου 2013- πραγματεύεται την έννοια της κατάκτησης και της πολιτικής ενσωμάτωσης ξένων λαών στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία και τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι λαοί αυτοί στη διαμόρφωση του ρωμαϊκού κράτους.
Συμμετοχή στην έκθεση θα έχουν δύο αρχαία αντικείμενα. Η επιτύμβια στήλη του Aουλου Καρπίλιου Τιμόθεου από το αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης και η ενεπίγραφη στήλη με επιστολή του Φιλίππου του Ε΄ προς τους κατοίκους της Λάρισας, που κοσμεί τον προαύλιο χώρο του αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου.
Ιδιαίτερη συζήτηση μεταξύ των μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου έγινε για την επιστολή του Φιλίππου του Ε΄, η οποία τελικά θα «ταξιδέψει» στην «αιώνια πόλη» αφού συμπεριλήφθηκε στην θετική γνωμοδότηση για τον προσωρινό δανεισμό των έργων. Αφορμή στάθηκαν οι αντιρρήσεις μετακίνησής της από την αρμόδια ΙΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με το σκεπτικό ότι αποτελεί μοναδικό και ευαίσθητο μνημείο.

Η δεύτερη έκθεση, με τίτλο «The Age of Balance», στην οποία θα συμμετέχουν πέντε έργα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, θα πραγματοποιηθεί στα Μουσεία του Καπιτωλίου στη Ρώμη, από τις 4 Οκτωβρίου έως τις 5 Μαΐου 2013, και πραγματεύεται την καλλιτεχνική παραγωγή της «χρυσής εποχής» της ρωμαϊκής τέχνης (98-180 μ. Χ.). 
naftemporiki gr
13/9/12

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin