Saturday, September 8, 2012

"Ασχολούμαι κάθε μέρα με το έργο του μετρό Θεσσαλονίκης" δήλωσε ο Κ. Χατζηδάκης

Ιστορικής σημασίας για την Ελλάδα είναι οι έξι εβδομάδες, που μεσολαβούν μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 18ης Οκτωβρίου, καθώς μια θετική έκβαση της συνόδου του στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια της οποίας θα ληφθούν -μεταξύ άλλων- οι αποφάσεις για την εκταμίευση της ενδιάμεσης δόσης, «θ' αποτελέσει γέφυρα για να περάσει η χώρα σε καλύτερη εποχή με μικρότερα κύματα».
Την πεποίθηση αυτή εξέφρασε σήμερα, κατά την ομιλία του από το βήμα της συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.


«Αυτή τη στιγμή δεν μετράνε κόμματα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τα σπίτια και η οικογένειά μας. Αυτό που εξελίσσεται μπροστά μας είναι η μάχη της γενιάς μας και είμαστε καταδικασμένοι να την κερδίσουμε. Δεν θα ξεφύγουμε από το πρόβλημα με μπαλώματα, αλλά με πραγματικές μεταρρυθμίσεις, ξεκινώντας από την απόφαση της κυβέρνησης να αγνοήσει το πολιτικό κόστος» σημείωσε.
Διευκρίνισε, πάντως, ότι όλα συνδέονται άμεσα με τις διεθνείς και τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και ιδίως τις αποφάσεις της 18ης Οκτωβρίου. «Όσα περιλαμβάνονται στο πλάνο δράσης μας εξαρτώνται σ' έναν βαθμό τουλάχιστον, άμεσα ή έμμεσα, από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε με τα εργαλεία που έχουμε στην διάθεσή μας, αλλά θέλω να είμαι σαφής» υπογράμμισε.
  

Μήνας-κλειδί ο Σεπτέμβριος
Στο μεταξύ, μήνα-κλειδί για σειρά εξελίξεων στο οικονομικό και επιχειρηματικό πεδίο αποτελεί ο Σεπτέμβριος. Συγκεκριμένα, εντός του τρέχοντος μηνός, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων αναμένεται να παρουσιάσει «ειδικό μηχανισμό, ώστε να υπάρχει σε κάποιο βαθμό κάλυψη ελληνικών εισαγωγικών επιχειρήσεων οι οποίες δυσκολεύονται για τις εισαγωγές».
Επιπλέον, πρόθεση της κυβέρνησης είναι ως το τέλος Σεπτεμβρίου, να έχει υποβάλει τις προτάσεις της για την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ 2007-2013, με έμφαση σε μέτρα προώθησης της επιχειρηματικότητας και καταπολέμησης της ανεργίας. Μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να δοθούν τα συμπεράσματα της ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί με τη συμμετοχή της ΕΤΕπ, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της KFW, για τη δημιουργία ενός νέου Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου με στήριξη και από ευρωπαϊκούς πόρους.

Προς συμφωνία-πλαίσιο με τους παραχωρησιούχους για τους τέσσερις αυτοκινητοδρόμους
Σε ό,τι αφορά τα δημόσια έργα και την επανέναρξη των τεσσάρων αυτοκινητοδρόμων, που έχουν καθυστερήσει, ο υπουργός επισήμανε ότι, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η πολύ δύσκολη -λόγω συνθηκών στην αγορά και το τραπεζικό σύστημα- επαναδιαπραγμάτευση, προκειμένου τα έργα αυτά -που αντιμετωπίζουν θέμα χρηματοδότησης- να μείνουν ζωντανά.
«Τα έργα αυτά στηρίζονται κατά […] το 1/3, στις τράπεζες και τους παραχωρησιούχους. Μονάχα η χρηματοδότηση (άλλο 1/3) από το ΕΣΠΑ δεν αποτελεί πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Πρόκειται, πράγματι, για μια 'καυτή πατάτα'. Γι' αυτό επιδιώκουμε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία - πλαίσιο με τους παραχωρησιούχους, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και κατόπιν με τις Τράπεζες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγκαστικά μέχρι το τέλος της χρονιάς. Διαφορετικά, θα έχουμε κατάπτωση ρητρών» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
  
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για «θεματική σύσταση» των ΕΟΖ

Στο μεταξύ, αναφορικά με τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, επισήμανε ότι «η σύσταση ζωνών μπορεί να μην έχει γεωγραφική, αλλά θεματική μορφή, δηλαδή να αφορά συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας. Οι τυχόν αλλαγές θα γίνουν με απόλυτο σεβασμό και πλήρη εφαρμογή των κανόνων του ισχύοντος εργατικού δικαίου».
  
«Ασχολούμαι κάθε μέρα με το έργο του μετρό Θεσσαλονίκης»

Για τα έργα της Θεσσαλονίκης, ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι ασχολείται «σχεδόν κάθε μέρα» με το πρόβλημα του μετρό, γιατί πρέπει να διευθετηθεί άμεσα. «Ως προς την επέκταση προς την Καλαμαριά, ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη και τους προσεχείς μήνες θα γίνει ανακήρυξη του αναδόχου» υπογράμμισε.
Περαιτέρω, τον Μάιο του 2014, αναμένεται η αποπεράτωση του κάθετου άξονα Εγνατίας Οδού «Θεσσαλονίκη (δηλαδή Δερβένι) - Σέρρες - Προμαχώνας», ενώ έως και τον Δεκέμβριο του 2015 «προχωρά η αναβάθμιση του Αερολιμένα 'Μακεδονία' της Θεσσαλονίκης».
Σχετικά με το παραεμπόριο, ο ίδιος σημείωσε ότι άμεσα θα είναι έτοιμο το Επιχειρησιακό Κέντρο (ένας «θάλαμος επιχειρήσεων») για την αντιμετώπιση του φαινομένου, με αντικείμενο το συντονισμό των κατακερματισμένων έως τώρα φορέων, τη συλλογή και αξιοποίηση πληροφοριών, τον προγραμματισμό και παρακολούθηση των ελέγχων σε όλα τα επίπεδα. Πρόσθεσε ότι το Τηλεφωνικό Κέντρο Καταγγελιών θα είναι πολύ σύντομα έτοιμο.
  
«Χαρίζω τις εκλογές σε όσους νομίζουν ότι θα κερδίσουν υπονομεύοντας το ευρώ»

Καταλήγοντας, ο υπουργός σημείωσε: «Οποτεδήποτε -και ειδικά σε περιόδους ύφεσης- επικράτησαν οι δυνάμεις του λαϊκισμού και η τυφλή αγανάκτηση, τα αποτελέσματα ήταν τραγικά. Σήμερα, βρισκόμαστε σε μία έκτακτη κατάσταση. Πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Αποτυχία της κυβέρνησης συνιστά και αποτυχία της Ελλάδας. Και η αποτυχία δεν θα σημαίνει μονάχα προσωρινή παράταση της ύφεσης, της ανεργίας και της φτώχειας. Θα είναι μια ανυπολόγιστη εθνική καταστροφή. Επομένως, αν κάποιοι νομίζουν ότι θα κερδίσουν τις επόμενες εκλογές υπονομεύοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης να μείνουμε στο ευρώ, τότε προσωπικά και από τώρα, τους χαρίζω τις εκλογές».
Αποτελεσματικές πολιτικές ζήτησαν οι φορείς από τον Κ. Χατζηδάκη
Την πεποίθηση ότι για την κατάσταση στην Ελλάδα «δεν φταίνε ούτε οι αγορές, ούτε οι δανειστές μας, αλλά η φαυλότητα των εκάστοτε κυβερνήσεων» εξέφρασε ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) Δημήτρης Μπακατσέλος από το βήμα της συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), στη Θεσσαλονίκη.
«Όταν επί χρόνια ανεχόμασταν τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και τη σπατάλη στο δημόσιο, θα έπρεπε να περιμένουμε ότι θα ερχόταν κάποια μέρα που θα φθάναμε σε αυτή την κατάσταση. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι αυτή η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται» υποστήριξε.
Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ επισήμανε ακόμη ότι βασική προϋπόθεση, όχι μόνο για την ανάπτυξη, αλλά και για την επιβίωση της οικονομίας, είναι η αποκατάσταση της χαμένης εμπιστοσύνης στο κράτος, προκειμένου να σταματήσει η εκροή κεφαλαίων και ανθρώπινου δυναμικού. «Αυτό μπορεί να συμβεί όταν εμπεδωθεί στη συνείδηση όλου του κόσμου (ελλήνων, ξένων, δανειστών και αγορών) ότι υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα και αποφασιστικότητα από τη κυβέρνηση για την πιστή τήρησή του. Δεν υπάρχει πια χρόνος για άλλα 'μπρος-πίσω'», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Εφόσον εξασφαλισθεί η προϋπόθεση αυτή, χρειάζονται νέες επενδύσεις και εξαγωγές».
  
Κ.Μίχαλος: «Όχι στη διαιώνιση αντιπαραγωγικών συνταγών»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κώστας Μίχαλος τόνισε ότι «άλλο πράγμα είναι η τήρηση των δεσμεύσεων απέναντι στους δανειστές μας και άλλο η διαιώνιση αντιπαραγωγικών και αποτυχημένων συνταγών κι αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό».
Σημείωσε δε ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα η δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αγοράζει ομόλογα από χώρες με προβλήματα. «Η κυβέρνηση», κατέληξε, «οφείλει να εφαρμόσει εθνική πολιτική, που θα υπερβαίνει τις απαιτήσεις του μνημονίου».
Στη διάρκεια του γεύματος, η διοίκηση του ΕΒΕΘ απένειμε -για πρώτη φορά- το χρυσό μετάλλιο του Επιμελητηρίου, στον πρώην πρόεδρο της ΚΕΕΕ Γεώργιο Κασιμάτη, ο οποίος χρίστηκε και πρόεδρος επί Τιμή της Κεντρικής Ένωσης.

agelioforos gr
8/9/12

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin