Wednesday, September 26, 2012

Ξενάγηση στο υπό κατασκευή τερματικό πετρελαιοειδών στο Βασιλικό

Σημαντικά οικονομικά οφέλη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους από την τεραστίων διαστάσεων ιδιωτική επένδυση της εταιρείας Vitol με  την κατασκευή του τερματικού αποθήκευσης πετρελαιοειδών στην περιοχή του Βασιλικού. Η συγκεκριμένη επένδυση θα αποφέρει  σημαντικά οικονομικά οφέλη σε περίοδο οικονομικής ύφεσης. Η επένδυση είναι της τάξης των 300 εκ ευρώ και αποτελεί το 1% του ΑΕΠ της Κύπρου.


Τα κατασκευαστικά έργα έχουν αρχίσει και μέχρι τον Δεκεμβρίου του 2012 αναμένεται να δημιουργηθούν πέραν των 500 θέσεων εργασίας, ενώ για τη λειτουργία και  διαχείριση του τερματικού αναμένεται ότι θα εργοδοτηθούν περίπου 40 άνθρωποι από την Κύπρο.
Από τις δραστηριότητες του τερματικού εκτιμάται ότι η αρχή λιμένων θα επωφελείται περίπου 18 εκ ετησίως από λιμενικούς δασμούς, ενώ το κράτος θα έχει πρόσθετα έσοδα από τελωνειακούς δασμούς και φορολογία των εταιρειών που θα εμπορεύονται τα προϊόντα τους μέσα από το τερματικό.
Η κατασκευή του τερματικού άρχισε τον περασμένο Απρίλιο  και αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2014. Σε πρώτη φάση, το τερματικό θα έχει τη δυνατότητα αποθήκευσης 357 χιλιάδων κυβικών μέτρων καυσίμων, όπως βενζίνη, diesel,  καύσιμα αεροσκαφών και μαζούτ, και με την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης η χωρητικότητα θα ανέλθει  στα 643 χιλιάδες κυβικά μέτρα.
Σε ενημέρωση για το υπό ανέγερση τερματικό, ο Διευθύνων Σύμβουλος της VTTV, Γιώργος Παπαναστασίου, ανέφερε πως η επένδυση είναι της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ, και τα κατασκευαστικά έργα έχουν ανοίξει ήδη θέσεις εργασίας και μέχρι το Δεκέμβριο του 2012, εκτιμάται πως θα δημιουργηθούν συνολικά πέραν των 300 θέσεων εργασίας, ενώ για τη λειτουργία και διαχείριση του τερματικού υπολογίζεται ότι θα εργοδοτηθούν 60 άτομα από την Κύπρο. Επιπρόσθετες, συνέχισε, θέσεις εργασίας, παροχής υπηρεσιών θα δημιουργηθούν για υποστήριξη του τερματικού και των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων.
Όπως επεσήμανε, από τις δραστηριότητες του τερματικού, εκτιμάται ότι η Αρχή Λιμένων θα επωφελείται περίπου 18 εκατ. ευρώ το χρόνο από λιμενικούς δασμούς, ενώ το κράτος θα έχει πρόσθετα εισοδήματα από τελωνειακούς δασμούς και φορολογία των εταιρειών που θα εμπορεύονται τα προϊόντα τους μέσα από το τερματικό.

Κέρδος αναμένεται να έχει και ο Κύπριος καταναλωτής λόγω μείωσης της τιμής των καυσίμων, αφού σύμφωνα με τον κ. Παπαναστασίου, το τερματικό θα βοηθήσει στην ενίσχυση του ανταγωνισμού καθότι θα χρησιμοποιείται από εμπορικές εταιρείες που δεν λειτουργούν στην κυπριακή αγορά αυτή τη στιγμή.
Η κατασκευή του τερματικού άρχισε τον περασμένο Απρίλιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2014. Σε πρώτη φάση, το τερματικό θα έχει τη δυνατότητα αποθήκευσης 357 χιλ. κυβ. μέτρων καυσίμων (βενζίνη, ντίζελ, καύσιμα αεροσκαφών, μαζούτ) και με την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης η χωρητικότητα θα ανέλθει στις 643 χιλ. κυβ. μέτρα, ενώ υπάρχει η δυνατότητα για μελλοντική αναβάθμιση που να αυξάνει τη χωρητικότητα στα 900 περίπου κυβ.μέτρα.

Τέλος, το έργο θα περιλαμβάνει προβλήτα δεξαμενόπλοιων με τέσσερα σημεία πρόσδεσης. Η προβλήτα θα εκτείνεται 1200m στην ανοικτή θάλασσα και θα έχει δύο βραχίονες φόρτωσης ανά σημείο πρόσδεσης ανά προϊόν και, σύμφωνα με τον κ.
Παπαναστασίου, αναμένεται ότι θα μπορεί να εξυπηρετεί περί τα 550 πλοία το χρόνο.
Μέχρι στιγμής βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες ανέγερσης του κτηρίου Διοίκησης, του κτηρίου του Τελωνείου και άλλων υπηρεσιών, αλλά και οκτώ δεξαμενών, ενώ έχουν τοποθετηθεί τα θεμέλια για την ανέγερση άλλων έντεκα δεξαμενών. Στις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει η ανέγερση άλλων οκτώ δεξαμενών σε παρακείμενη γη την οποία έχει εξασφαλίσει η εταιρεία. Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες επιβεβαίωσης της γεωτεχνικής μελέτης σχετικά με την κατασκευή της προβλήτας πρόσδεσης πλοίων, της οποίας οι εργασίες κατασκευής θα ξεκινήσουν άμεσα. 

http://www.sigmalive.com/news/local/527061
26/9/12
---

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin