Monday, September 17, 2012

Ξεκάθαρο μήνυμα Φούλε στα Σκόπια για το ζήτημα της ονομασίας

Σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση Γκρούεφσκι να μην επικαλείται συνεχώς την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης για την Ενδιάμεση Συμφωνία Ελλάδος - ΠΓΔΜ (FYROM) και να κοιτάξει μπροστά για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας, έστειλε σήμερα ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση Επίτροπος της Ε.Ε. Στέφαν Φούλε[1]. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο του ενταξιακού διαλόγου της χώρας με την Ε.Ε., ανοίγει ζήτημα σχέσεων καλής γειτονίας για τα Σκόπια.
«Θα ήθελα η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης να αποτελέσει τη μαγική λύση που όλοι περίμεναν, αλλά δυστυχώς δεν είναι.
Η απόφαση αυτή αναφέρεται στο παρελθόν και αποτελεί μία αξιολόγηση για γεγονότα που έγιναν στο παρελθόν. Εμείς μιλάμε για το μέλλον. Πρέπει να μιλήσουμε για τις προσπάθειες και από τις δύο πλευρές να επιλύσουν το ζήτημα», ξεκαθάρισε ο κ.Φούλε, μιλώντας, σήμερα, στη συνεδρίαση του κοινοβουλευτικού οργάνου της ΠΓΔΜ(FYROM) «Εθνικό Συμβούλιο για την Ευρωπαϊκή Ενσωμάτωση».
Ο Επίτροπος εξέφρασε επίσης τη βούληση να συζητήσει κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ (FYROM) και για τις επιστολές του κ.Γκρούεφσκι προς τον Έλληνα ομόλογό του[2], Αντώνη Σαμαρά, όπως και για τις προτάσεις των Σκοπίων σχετικά με την ενίσχυση της συνεργασίας με την Ελλάδα.
Τέλος, ο Επίτροπος Φούλε -ο οποίος βρίσκεται σήμερα στα Σκόπια για τον τρίτο γύρο του ενταξιακού διαλόγου υψηλού επιπέδου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΠΓΔΜ(FYROM) - ανήγγειλε ότι για πρώτη φορά, στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής, θα ανοίξει το ζήτημα των σχέσεων καλής γειτονίας και των διμερών σχέσεων της ΠΓΔΜ(FYROM) με τις γειτονικές της χώρες, παρά το γεγονός, όπως σημείωσε, ότι το ζήτημα αυτό δεν περιλαμβάνεται στις θεματικές ενότητες ενταξιακού διαλόγου.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ 17/9/12
-----------------------------

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin