Saturday, September 15, 2012

Ωρα μηδέν για το μετρό της Θεσσαλονίκης

ΤΗΣ ΝΤΟΝΙΑΣ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ
Από πού συνάγονται όλα αυτά; Από τη δημόσια δήλωση που έκανε χτες το πρωί ο Θεσσαλονικιός γραμματέας Δημοσίων Εργων του υπουργείου Υποδομών, Στράτος Σιμόπουλος: «Αφού εξαντλήσω κάθε δυνατότητα διαλόγου με όλους τους εμπλεκομένους, είμαι έτοιμος, μέσα στον επόμενο μήνα, να βγω και να πω αν το μετρό μπορεί να προχωρήσει ή όχι».
Η δήλωση του κ. Σιμόπουλου έγινε σε ειδική συνεδρίαση της αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης, με αποκλειστικό θέμα το μετρό, την πορεία κατασκευής του και τα προβλήματα του έργου. Εκεί ο κ. Σιμόπουλος άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα: από το να πάρει και πάλι μπρος το έργο, μέχρι και να σταματήσει εντελώς και το υπουργείο να προχωρήσει σε νέα δημοπράτηση.

Ο κ. Σιμόπουλος, κατά την τοποθέτησή του, είπε ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε το μετρό να απεμπλακεί, καθώς είναι ένα έργο το οποίο χρειάζεται η πόλη. Ταυτόχρονα επισήμανε ότι το υπουργείο είναι έτοιμο, στο πλαίσιο της σύμβασης, να ικανοποιήσει ορισμένα εύλογα αιτήματα του αναδόχου.
«Το μετρό της Θεσσαλονίκης, μαζί με τους τέσσερις αυτοκινητοδρόμους, βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του υπουργείου Υποδομών, για τα έργα που πρέπει να ξεμπλοκάρουν και να πάρουν και πάλι μπρος. Δεν αποποιούμαστε των ευθυνών μας. Είμαστε εδώ για να βρίσκουμε λύσεις και για να βάζουμε τις υπογραφές μας. Υπάρχουν ελπίδες το μετρό να είναι έτοιμο στο τέλος του 2016. Ομως πρέπει άμεσα να επανακαθοριστεί η σχέση της αναθέτουσας αρχής, που είναι η Αττικό Μετρό, με την ανάδοχο κοινοπραξία», υπογράμμισε ο κ. Σιμόπουλος.
Απαλλοτριώσεις και ανασκαφές
Μέχρι σήμερα, υπάρχουν πέντε χώροι οι οποίοι δεν έχουν παραδοθεί στον ανάδοχο. Πρόκειται για τους χώρους όπου θα κατασκευαστούν οι σταθμοί Παπάφειο, Πατρικίου, Βούλγαρη και Νέα Ελβετία, καθώς και για μεγάλο τμήμα του χώρου όπου θα κατασκευαστεί το αμαξοστάσιο του μετρό, στην περιοχή του «Makro».
Για το «Παπάφειο», ο κ. Σιμόπουλος είπε ότι σε λίγες εβδομάδες μπορεί να παραδοθεί στον ανάδοχο ο χώρος. Για τη Νέα Ελβετία και το αμαξοστάσιο ανέφερε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης πρέπει να ξεπεράσει τα υπηρεσιακά προβλήματα που υπάρχουν και να μπουν άμεσα υπογραφές από το δήμαρχο και τους αρμόδιους αντιδημάρχους για την παράδοση των χώρων στο μετρό. Για το σταθμό Πατρικίου ανέφερε ότι μέσα στον Οκτώβριο ο χώρος μπορεί να παραδοθεί στον ανάδοχο, αφού προχώρησε η διαδικασία των απαλλοτριώσεων. Για το σταθμό της Βούλγαρη, τέλος, είπε ότι το δικαστήριο θα γίνει στις 2 Οκτωβρίου.
Σχετικά με τις εκτεταμένες αρχαιολογικές ανασκαφές, ο κ. Σιμόπουλος είπε ότι βρίσκονται στο τελικό στάδιο, αφού ολοκληρώθηκαν σε ποσοστό 70% - 80% και ότι μία φορά το μήνα θα έρχονται στη Θεσσαλονίκη οι διευθύντριες Βυζαντινών και Ιστορικών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να λύνουν επιτόπου τα προβλήματα.
Ταυτόχρονα, ο κ. Σιμόπουλος, μιλώντας προφανώς στις διευθύντριες των Εφορειών Αρχαιοτήτων που ήταν παρούσες, αλλά και σε όλους τους φορείς, απηύθυνε έκκληση «να υπερβούμε ο καθένας μας τις ευαισθησίες μας και το χώρο που υπηρετούμε, ώστε να προχωρήσει το μετρό, το οποίο είναι πρωταρχικής σημασίας για την πόλη, αφού, εκτός των άλλων, μέσα σε αυτή την οικονομική κρίση θα πέσουν στην πόλη εκατομμύρια ευρώ που θα της δώσουν ανάσα».
Καταλήγοντας, ο κ. Σιμόπουλος επισήμανε ότι θα γίνει προσπάθεια ώστε οι εργαζόμενοι στις ανασκαφές να απορροφηθούν στο τεχνικό τμήμα του έργου, ενώ για τους καταστηματάρχες που πλήττονται από τα έργα σημείωσε ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεών τους.
agelioforos gr
15/9/12
----

 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin