Sunday, September 16, 2012

Νεο-οθωμανισμός και τουρκικά σίριαλ

Κατά τα τελευταία χρόνια είναι εμφανής η στρατηγική της Τουρκίας για πολιτιστική διείσδυση σε όλες σχεδόν τις βαλκανικές χώρες. Εξάγει γλυκανάλατα σίριαλ, με τα οποία προσπαθεί να εξωραΐσει το σκληρό πολιτικό της πρόσωπο και να παρουσιάσει μια επίπλαστη πραγματικότητα.
Η άλωση των τηλεοπτικών μέσων των βαλκανικών χωρών από τα σίριαλ αυτά εντάσσεται στα σχέδια της Τουρκίας για επέκταση της επιρροής της στον χώρο που αποτελούσε άλλοτε την οθωμανική αυτοκρατορία. Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, σε κάθε ευκαιρία, δεν παραλείπει να κάνει λόγο για την ειρηνική ενοποίηση των Βαλκανίων και για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα του στον χώρο αυτό. Από τον «πολιτισμό» που εξάγει η Τουρκία δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί η Ελλάδα. Οι τηλεοπτικές της συχνότητες όχι μόνο φιλοξενούν τα τουρκικά σίριαλ, αλλά χρησιμοποιούν κάθε τρόπο και μέσο για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του κοινού.


Και τα καταφέρνουν πράγματι πολύ καλά, αφού, κατά την ώρα της προβολής, ο αριθμός των ανθρώπων που καθηλώνονται στην οθόνη είναι μεγάλος. Η σειρά «Εζέλ» που προηγήθηκε και της οποίας τα γυρίσματα έγιναν στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, χωρίς βεβαίως να γίνεται καμιά νύξη για τα εκεί τουρκικά «κλέη» του 1974, ανέβαζε κάθε φορά πολύ υψηλά το κοντέρ της τηλεθέασης.
Στον «απόλυτο ηγέτη», όπως διαφήμιζαν τον ήδη προβαλλόμενο Σουλεϊμάν, στον «Έρωτα στο Αιγαίο», που πρόσφατα τα γυρίσματά του ολοκληρώθηκαν στη Λέρο, δεν πρόκειται επίσης να γίνει καμιά νύξη στην «ιστορία» που έγραψε η Τουρκία όταν πυρπολούσε τη Σμύρνη, όταν προχωρούσε στη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, όταν εξαπέλυε απηνείς διωγμούς εναντίον των Ελλήνων της Πόλης, όταν, όταν…
Το ανησυχητικό, όμως, είναι ότι δεν φαίνεται να προβληματίζει το γεγονός ότι με τα εν λόγω σίριαλ αποπροσανατολίζεται το κοινό, κακοποιείται η αισθητική, αμβλύνεται η ιστορική μνήμη, νοθεύεται η αλήθεια και προσβάλλεται βάναυσα η εθνική αξιοπρέπεια. Δεν φαίνεται να προβληματίζει το γεγονός ότι οι σφαγείς και οι διώκτες του Ελληνισμού παρουσιάζονται από ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ως ήρωες με αξιοθαύμαστη ιστορική παρουσία και δράση.
Σίγουρα, η σιωπή που επικρατεί εκπορεύεται από μία κακή αντίληψη της δημοκρατίας και από τον φόβο διατύπωσης κατηγοριών για απόπειρα λογοκρισίας και παρεμπόδιση της ελεύθερης «καλλιτεχνικής» έκφρασης. Όμως, τόσο η δημοκρατία όσο και η ελευθερία έχουν όρια, των οποίων η υπέρβαση συνιστά ασυδοσία, που ακυρώνει στην πράξη και τη δημοκρατία και την ελευθερία. Θα έπρεπε λοιπόν να γίνει αρμοδίως υπενθύμιση σε όσους κατέχουν ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συχνότητες ότι αυτές δεν τους χορηγούνται για να δηλητηριάζουν τον λαό με κακογουστιές κάθε μορφής, ούτε να θέτουν υπεράνω πάντων το οικονομικό τους συμφέρον.
Υπάρχουν κανόνες που οφείλουν να τους σέβονται και, όταν δεν τους σέβονται, επιβάλλονται κυρώσεις. Από τη στιγμή όμως που οι υπεύθυνοι επί των σχετικών θεμάτων επιτελούν πλημμελώς τον ρόλο τους, ο τηλεοπτικός κατήφορος θα συνεχιστεί, η ποιότητα, το μέτρο και η αισθητική θα δέχονται χτυπήματα, οι αντιστάσεις θα υποχωρούν και η κοινωνική αφασία στην οποία βυθιζόμαστε θα επιτείνεται. Αφύπνιση θα υπάρξει;

ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΗΣ
Φιλόλογος-Σχολικός Σύμβουλος

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ 16/9/12 
--

ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin