Thursday, August 16, 2012

ΠΓΔΜ(F.Y.R.O.M.): Θύελλα αντιδράσεων για την ενέργεια του υπουργού 'Αμυνας να καταθέσει στεφάνι σε μνημείο πεσόντων αγωνιστών του UCK

Έντονες αντιδράσεις από το μεγαλύτερο μέρος του σλαβικού πολιτικού κόσμου προκάλεσε η προ ημερών κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των Αλβανών πεσόντων αγωνιστών του UCK στο Σλούπτσανε του Κουμάνοβο, από τον υπουργό 'Αμυνας της ΠΓΔΜ Φάτμιρ Μπεσίμι, ο οποίος είναι αλβανικής εθνικής καταγωγής. Από την ενέργεια αυτή του κ.Μπεσίμι αποστασιοποιήθηκαν τόσο ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ (ως ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, σύμφωνα με το Σύνταγμα), όσο και το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της ΠΓΔΜ.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση», (SDSM), το οποίο επίσης επέκρινε την ενέργεια αυτή του κ.Μπεσίμι, καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση του Ν. Γκρούεφσκι και στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ.
Ο Φάτμιρ Μπεσίμι, ο οποίος προέρχεται από το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, ανέφερε ότι η κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των πεσόντων αγωνιστών του UCK αποτελεί μια συμβολική πράξη στη διαδικασία συμφιλίωσης των δύο μεγαλύτερων πληθυσμιακών ομάδων της χώρας, διαδικασία που, όπως είπε, είναι απαραίτητη για όλους τους πολίτες της χώρας, μετά τις ένοπλες συγκρούσεις του 2001.
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι στο πνεύμα αυτό πρόσφατα κατέθεσε στεφάνι και σε μνημείο αγωνιστών των σλαβομακεδονικών κυβερνητικών δυνάμεων οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των συγκρούσεων του 2001.
Στο πλευρό του κ.Μπεσίμι στάθηκε τόσο το κόμμα του, το DUI, το οποίο θεώρησε ότι δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό στην ενέργεια του υπουργού 'Αμυνας όσο και η πρεσβεία των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ, η οποία έκανε λόγο για μία «θαραλλέα» πράξη από τον κ.Μπεσίμι, προς την κατεύθυνση της διεθνοτικής συμφιλίωσης στη χώρα.
Το 2001 είχαν ξεσπάσει ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ Αλβανών ανταρτών του «Αλβανικού Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού» (UCK) και των κυβερνητικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ, οι οποίες έληξαν με την ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας η οποία υπεγράφη τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς.
Πολιτικός διοικητής του UCK ήταν ο Αλί Αχμέτι, ο οποίος το 2002 σχημάτισε το κόμμα DUI, το οποίο σήμερα είναι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ και συμμετέχει στην κυβέρνηση της χώρας. Ένα από τα πάγια αιτήματα των αλβανικών κομμάτων της ΠΓΔΜ είναι να εξισωθούν οι πρώην αντάρτες του UCK με τα μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων από τις συγκρούσεις του 2001 και να αποκτήσουν ίσα δικαιώματα και προνόμια, κάτι που προσκρούει στις σθεναρές αντιδράσεις των σλαβικών κομμάτων.
16/8/12
--------

[1] Иванов не се согласува со Бесими за поклонувањето на УЧК

- Институцијата Претседател на ПЈРМ(FYROM) го дава своето „за“ со самиот потпис на Охридскиот договор, што е составен дел од Уставот на ПЈРМ(FYROM) одговори Бесими.

Според Бесими и присуството на двајца припадници на АРМ во униформа е во согласност со законите и уставот на ПЈРМ (FYROM)......sitel.com 15/812

---
 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin