Friday, August 24, 2012

FYROM: Νομοσχέδιο απειλεί τον κυβερνητικό συνασπισμό

Κατατέθηκε σήμερα  Παρασκευή στη Βουλή της ΠΓΔΜ, από το συγκυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, το επίμαχο νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει μία σειρά προνομίων (υλικές και ηθικές αποζημιώσεις) για τους βετεράνους αγωνιστές των κυβερνητικών δυνάμεων, από την περίοδο των ενόπλων συγκρούσεων στη χώρα, το 2001.

Το νομοσχέδιο αυτό απειλεί τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού της ΠΓΔΜ, καθώς το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι έχει απειλήσει ότι αν δεν γίνουν δεκτές τροπολογίες επί του νομοσχεδίου που θα καταθέσει ώστε τα προνόμια αυτά να ισχύουν και για τους Αλβανούς αντάρτες του UCK από το 2001, τότε θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση και θα επιδιώξει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών.


Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το κόμμα του Ν.Γκρούεφσκι δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτές τις τροπολογίες αυτές του DUI κι ως εκ τούτου το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών παραμένει ανοιχτό.


Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι ανέφερε ότι θα υποστηρίξει το νομοσχέδιο στη μορφή που κατατέθηκε και δεν θα ψηφίσει υπέρ των τροπολογιών που θα καταθέσει το DUI.


Πάντως, για την ώρα, παραμένει άγνωστο πότε το επίμαχο νομοσχέδιο θα παραπεμφθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή προς έγκριση και πότε θα οριστεί η συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου.


Υπενθυμίζεται ότι το VMRO-DPMNE κατέθεσε το εν λόγω νομοσχέδιο μετά την ενέργεια του προερχόμενου από το DUI υπουργού ΄Αμυνας Φάτμιρ Μπεσίμι να καταθέσει, προ ημερών, στεφάνι στο μνημείο πεσόντων αγωνιστών του UCK στο Σλούπτσανε του Κουμάνοβο.


Η κίνηση αυτή του Φάτμιρ Μπεσίμι προκάλεσε θυελλώδεις αντιδράσεις στην ΠΓΔΜ και επικρίθηκε ιδιαίτερα από τον πρωθυπουργό Ν. Γκρούεφσκι, ο οποίος, προχθές, επιβεβαίωσε την ύπαρξη κρίσης στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού και «σήκωσε το γάντι», λέγοντας ότι αν τo DUI επιδιώξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη χώρα, τότε το VMRO-DPMNE είναι έτοιμο για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.


Εάν περάσει το νομοσχέδιο αυτό που κατέθεσε το VMRO-DPMNE και το DUI πραγματοποιήσει την απειλή του και αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό, τότε η κυβέρνηση του Ν. Γκρούεφσκι θα χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αφού το VMRO-DPMNE, μαζί με μικρότερα συνεργαζόμενα κόμματα, διαθέτει 56 έδρες από τις 123 που αριθμεί η Βουλή της ΠΓΔΜ. Το DUI έχει 15 έδρες στη Βουλή.

24/8/12

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin