Wednesday, August 15, 2012

Σύμφωνα με τους Financial Times... Παράταση δύο ετών θα ζητήσει ο Σαμαράς

Διετή παράταση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, που έχει σκοπό να βελτιώσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τις προοπτικές επιστροφής της χώρας στους δρόμους της ανάπτυξης, αναζητεί η Ελλάδα, σύμφωνα με έγγραφο που έχουν στην κατοχή τους οι Financial Times.

Λίγο πριν τις επισκέψεις του Αντώνη Σαμαρά σε Παρίσι και Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με τον Φρανσουά Ολάντ και την Άγκελα Μέρκελ, η Ελλάδα αναζητεί να βρει τρόπους για να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες κατά 11,5 δις ευρώ.


Το ιλιγγιώδες αυτό ποσό -ισοδύναμο με το περίπου 5% του ΑΕΠ της Ελλάδας- πρέπει να έχει υλοποιηθεί το διάστημα 2013 -2014 σύμφωνα με την ισχύουσα συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.


Το σχέδιο επιμήκυνσης του χρόνου προσαρμογής όμως, το οποίο αναφέρεται στο έγγραφο των FT προβλέπει τον επιμερισμό των νέων περικοπών μέχρι το 2016.


Με απλά λόγια, η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει από τη Γαλλία και τη Γερμανία να δοθεί η δυνατότητα στην Αθήνα να επιμερίσει το πακέτο μέτρων των 11,5 δις σε 4 χρόνια, αρχής γενομένης από το 2013, δηλαδή να μειώνει τις κρατικές δαπάνες κατά περίπου 3 δις κάθε χρόνο μέχρι το τέλος του 2016.


Ο Ιωάννης Μουρμούρας, ανώτερος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, είπε ότι η μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη για εφέτος ύφεση, με το ΑΕΠ να αναμένεται να υποχωρήσει κατά 7%, δικαιολογεί το αίτημα παράτασης.


«Η μείωση του ελλείμματος που ζητείται για την διετία 2013-2014 είναι υπερβολική. Μια υπερ-δόση λιτότητας είναι αυτοκαταστροφική», υπογράμμισε.
15/8/12 
----------

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin