Saturday, August 11, 2012

Χαλκιδική: Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο Άγιο Όρος

Δύναμη εννέα αεροσκαφών, τεσσάρων ελικοπτέρων και δεκάδων ανδρών της πυροσβεστικής υπηρεσίας επιχειρεί από το πρωί στο Άγιο Όρος σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τη μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται από την Τετάρτη και κινείται προς την Ι.Μ.Χιλανδαρίου.

Επί του παρόντος η Μονή δεν απειλείται. Με εντολή του πρωθυπουργού βρίσκεται στο Άγιο Όρος προκειμένου να συντονίσει τις προσπάθειες ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ.Θ.Καράογλου.
11/8/12
--------------

*Βιβλική καταστροφή στο 'Αγιο Όρος

ΧΙΛΙΑΔΕΣ στρέμματα παρθένου δάσους συνέχισε να καίει για τρίτη ημέρα χθες η καταστροφική πυρκαγιά που μαίνεται στο 'Αγιο Όρος, με τους ισχυρούς ανέμους να αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση δυσκολεύοντας το έργο της κατάσβεσης, παρά τη μαζική επιχείρηση που έχει οργανώσει η Πυροσβεστική. Οι άνεμοι αναζωπύρωσαν εστίες σε μέτωπο 7-8 χιλιομέτρων από την Ουρανούπολη, περιμετρικά του οικισμού, έως το εσωτερικό του Αγίου Όρους, σε απόσταση ασφαλείας από τη Μονή Χιλανδαρίου.


Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς ρίχθηκαν χθες 92 πυροσβέστες, 58 άνδρες από το πεζοπόρο τμήμα της ΠΥ, 120 εθελοντές, 111 στρατιώτες με 6 αεροσκάφη, 4 ελικόπτερα και 40 οχήματα, ενώ συνέδραμαν και 49 Σέρβοι πυροσβέστες που έφτασαν χθες το πρωί στην περιοχή με δύο λεωφορεία, δύο βοηθητικά οχήματα και τέσσερις υδροφόρες. Για την άφιξή τους είχε προηγηθεί συνεννόηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη με τη σερβική κυβέρνηση, η οποία με την έναρξη της πυρκαγιάς εξέφρασε την επιθυμία της να συνδράμει το έργο των Ελλήνων πυροσβεστών.
Με βάση τις πρώτες ανεπίσημες εκτιμήσεις η πυρκαγιά έχει πλήξει 12 με 15 χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιέργειες με ελιές και αμπελώνες, ενώ κάηκαν οικόσιτα ζώα και προκλήθηκαν ζημιές σε στάνες και αυλές σπιτιών κοντά στην Ουρανούπολη, η οποία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα πάντως με διευκρινίσεις που δόθηκαν από την Πυροσβεστική, δεν κινδύνευσαν ούτε χθες σπίτια ή ξενοδοχειακές μονάδες στη Χαλκιδική ή μονές του Αγίου Όρους. Παρ'Α όλα αυτά αρκετοί παραθεριστές εγκατέλειψαν την περιοχή προκαλώντας, μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου, πλήγμα στην τοπική οικονομία.
Από τις διωκτικές αρχές διενεργούνται έρευνες για να διαπιστωθεί εάν η πυρκαγιά οφείλεται σε ατύχημα ή σε σκόπιμη ενέργεια, ενώ σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες, αναζητείται ως ύποπτος για τη φωτιά ένας εργάτης ο οποίος διέμενε τα τελευταία 24ωρα σε σκήτη του Αγίου Όρους.

Αρκαδία
Στα άλλα μεγάλα μέτωπα πυρκαγιάς των τελευταίων ημερών στην Αρκαδία και την Κορινθία, που είχαν τεθεί υπό μερικό έλεγχο, εκδηλώνονταν και χθες συνεχώς διάσπαρτα αναζωπυρώσεις, κρατώντας καθηλωμένες ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής για την ανάγκη άμεσης παρέμβασης, όπως συνέβη χθες τα ξημερώματα στο χωριό Ραψομμάτη, όπου η φωτιά απείλησε σπίτια του χωριού, καθώς έκαψε τις αυλές τους. Σημαντική είναι και η συμβολή του στρατού με μηχανικά μέσα στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.
Η οικολογική αλλά και η οικονομική καταστροφή στην Αρκαδία εκτιμάται πως είναι μεγάλη, αφού μέσα σε πέντε χρόνια κάηκαν για δεύτερη φορά οι ίδιες περιοχές. Τα βοσκοτόπια έχουν καταστραφεί από τη φωτιά, ενώ οι καλλιέργειες ελαιοδένδρων που αναπτύχθηκαν μετά τη φωτιά του 2007 και αναμενόταν φέτος να αποδώσουν καρπό επίσης καταστράφηκαν.
Στα μέτωπα των πυρκαγιών προστέθηκαν χθες δασική έκταση στην περιοχή Πύλη, στο Μαντούδι Ευβοίας, για την κατάσβεση της οποίας ενεργοποιήθηκαν 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα και ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος, όπως και ένα ακόμα μέτωπο σε χορτολιβαδική έκταση στα Πορόια, στην κορυφογραμμή με τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Στην περιοχή μετέβησαν έξι πυροσβεστικά κλιμάκια του νομού Σερρών και 27 πυροσβέστες. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η πυρκαγιά οφείλεται σε κεραυνό.
Από σήμερα πάντως ο καιρός αναμένεται να γίνει σύμμαχος στην προσπάθεια ελέγχου των πυρκαγιών, με την ΕΜΥ να προβλέπει βροχοπτώσεις και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, και πτώση της θερμοκρασίας, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα. 
11/8/12
-----------
 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin