Sunday, August 12, 2012

Η ενότητα το ισχυρότερο όπλο για την απελευθέρωση, δηλώνει η ΥΠΕΞ

Η ενότητα θα πρέπει να γίνει το ισχυρότερο μας όπλο για την απελευθέρωση, δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή, σημειώνοντας ότι η κατοχική Τουρκία έχει αποδείξει πλέον στην πράξη ότι η ρητορεία περί δήθεν επιθυμίας επίλυσης του κυπριακού προβλήματος είναι όχι μόνο κενή περιεχομένου, αλλά και μια μεγάλη απάτη.
Η κ. Μαρκουλλή μιλούσε κατά τη διάρκεια του ετήσιου μνημόσυνου των πεσόντων της τουρκικής εισβολής Λεόντιου Γερασίμου και Απόστολου Κούρρη στα Περβόλια.
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση παραμένουν προσηλωμένοι στο στόχο της επανένωσης της πατρίδας μας, μέσω μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης που θα θέτει στέρεες βάσεις για την επικράτηση της ειρήνης και ευημερίας του κυπριακού λαού», είπε.

Μιας λύσης, πρόσθεσε, «από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους, που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κυπριακού λαού στο σύνολο του και όχι τα συμφέροντα οποιωνδήποτε τρίτων».
Μιας λύσης, συμπλήρωσε, «βιώσιμης και λειτουργικής που να στηρίζεται στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου».
Μιας λύσης, είπε, «ναι μεν με το περίγραμμα της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως συμφωνήθηκε διαχρονικά από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και όπως προνοείται στα σχετικά Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, όμως με τη διασφάλιση ότι θα έχουμε ένα κράτος της Κύπρου με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται από τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Σύμφωνα με την Υπουργό Εξωτερικών «η διασφάλιση της ενότητας του κράτους, του λαού, των θεσμών, της οικονομίας και της κοινωνίας, αλλά και η διασφάλιση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών, που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της ΕΕ, αποτελούν κλειδί για τη βιωσιμότητα και λειτουργικότητα της λύσης».
Δυστυχώς, είπε, «η Τουρκία και ο νυν Τουρκοκύπριος ηγέτης έχουν οδηγήσει τις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού σε πλήρες αδιέξοδο, με τη συνεχή αδιάλλακτη και προκλητική τους στάση».
«Οι παλινδρομήσεις και υπαναχωρήσεις του κ. Έρογλου, από τη συμφωνημένη βάση λύσης του Κυπριακού και από τις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί ανάμεσα στον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ από τον Οκτώβριο του 2008 μέχρι τον Μάιο του 2010, είναι γνωστές», πρόσθεσε.
Ταυτόχρονα, ανέφερε, «η κατοχική Τουρκία έχει αποδείξει πλέον στην πράξη ότι η ρητορεία περί δήθεν επιθυμίας επίλυσης του κυπριακού προβλήματος είναι όχι μόνο κενή περιεχομένου, αλλά και μια μεγάλη απάτη».
«Με τις συστηματικές της ενέργειες καταστροφής της οποιασδήποτε προόδου είχε επιτευχθεί, προβάλλει το επιχείρημα και χρησιμοποιεί την έλλειψη προόδου ως πρόσχημα για προώθηση της αναβάθμισης και αναγνώρισης του ψευδοκράτους», σημείωσε.
Συνέχισε λέγοντας ότι «το περιβόητο Σχέδιο Β, που δεν είναι τίποτα άλλο από τη συστηματική προβολή της λύσης δύο κρατών, που ανέκαθεν υπήρξε η τουρκική θέση και στόχος για διαμελισμό της Κύπρου, το περιβόητο «ΤΑΞΙΜ», έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή».
Παράλληλα, είπε η κ. Μαρκουλλή, «προβαίνει σε απαράδεκτες προκλήσεις εναντίον της κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, αψηφώντας και παραβιάζοντας κατάφορα το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και κεκτημένο».
«Αυτή η απαράδεκτη στάση αποκαλύπτει στη διεθνή κοινότητα το πραγματικό πρόσωπο της κατοχικής Τουρκίας, το οποίο βεβαίως στον κυπριακό λαό είναι γνωστό και το βιώνει δραματικά εδώ και δεκαετίες», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι «θα πρέπει, επιτέλους, ο διεθνής παράγοντας και ιδιαίτερα οι εταίροι μας στην ΕΕ να αφυπνισθούν, να αφήσουν κατά μέρος τα οποιαδήποτε άλλα συμφέροντα έχουν με την Τουρκία και να ασκήσουν αποτελεσματικά την επιρροή τους για τερματισμό της κατοχής και ανατροπή των τετελεσμένων επί ευρωπαϊκού εδάφους».
Ανέφερε περαιτέρω ότι «στην προσπάθεια αυτή, η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας θα πρέπει επιτέλους να δράσει όχι μόνο ως καρότο, αλλά και ως μαστίγιο». Μόνο τότε, συμπλήρωσε, «η Τουρκία θα πάρει τα μηνύματα που θα μπορούσαν να κάμψουν την αδιαλλαξία της».
«Μπορούν να γίνουν πολλά προς αυτή την κατεύθυνση, όμως αυτό που απαιτείται πάνω απ’ όλα είναι ενότητα του εσωτερικού μετώπου, ούτως ώστε να είμαστε αξιόπιστοι ενώπιον των εταίρων μας και στη διεθνή κοινότητα, ούτως ώστε να επιδιώκουμε ένα κοινό στόχο, αγωνιζόμενοι όλοι από το ίδιο μετερίζι για τη σωτηρία και την ελευθερία της πατρίδας μας», υπογράμμισε η Υπουργός Εξωτερικών.
Δεν μπορούμε, είπε, «να έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε διχασμένοι». Η Κύπρος μας, τόνισε, «πρέπει να μας ενώνει».
«Η ευθύνη μας για το μέλλον αυτού του τόπου και των επόμενων γενεών πρέπει να μας ενώνει», είπε, σημειώνοντας ότι «η ενότητα θα πρέπει να γίνει το ισχυρότερο μας όπλο για την απελευθέρωση».
Κατά τη διάρκεια της επιμνημόσυνης ομιλίας της η κ. Μαρκουλλή αναφέρθηκε στη ζωή των δύο νεαρών πεσόντων, οι οποίοι πολέμησαν μαζί σε φυλάκιο στη Λευκωσία, στην πράσινη γραμμή, το οποίο πλήγηκε από βλήμα τουρκικού όλμου στις 14 Αυγούστου 1974.

12/8/12

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin