Monday, August 13, 2012

ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ-ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ: Δύο όροι διαφορετικοί, που συχνά συγχέονται!..

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΡΑΚΑ, εκπαιδευτικού
*  Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας επικρατεί μια ιδεολογική σύγχυση γύρω από έννοιες όπως πατριωτισμός, εθνικισμός, εθνικοσοσιαλισμός κ.ά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα  τόσο οι πολίτες όσο και διάφοροι φορείς, όπως κόμματα, κινήσεις πολιτών ή σύλλογοι, να χρησιμοποιούν ανάλογους χαρακτηρισμούς (πατριωτική, εθνικιστική κ.ά.) χωρίς να ξέρουν ακριβώς τι σημαίνουν όλα αυτά.
*Με την κυριολεκτική χρήση του όρου πατριωτισμός, περιγράφουμε την αγάπη κάποιου για την πατρίδα του, δηλαδή την ψυχολογική προσκόλληση και αφοσίωση σε μια χώρα ή σε ένα έθνος.

Ο εθνικισμός είναι πολιτική ιδεολογία, που υποστηρίζει με πάθος την ιδέα της εθνικής ταυτότητας για μία συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων, τη διατήρηση της ταυτότητας αυτής και των ξεχωριστών χαρακτηριστικών των ατόμων ενός έθνους, η οποία φτάνει κάποιες φορές ως την περιφρόνηση και την εχθρότητα προς άλλα έθνη.
Με τον όρο φασισμό, περιγράφουμε μια ριζοσπαστική αυταρχική εθνικιστική πολιτική ιδεολογία. Ο φασισμός ένα μαζικό κίνημα που έχει ως στόχο να θέσει το έθνος, το οποίο ορίζει βάσει αποκλειστικών βιολογικών, πολιτισμικών και ιστορικών συνθηκών, υπεράνω κάθε άλλης αξίας και να δημιουργήσει μια κινητοποιημένη εθνική κοινότητα. Ο φασισμός γεννήθηκε μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ιταλία από τον Μουσολίνι, χωρίς να αποτελεί δόγμα ή να προσδιορίζει κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
*Ο εθνικοσοσιαλισμός είναι μια μορφή φασισμού που εφαρμόστηκε στη Χιτλερική Γερμανία και χαρακτηρίστηκε από ολοκληρωτική τρομοκρατία, αντισημιτισμό, γενοκτόνο και επεκτατικό ρατσισμό.
Ο εθνικισμός ως ιδεολογία εμφανίστηκε με διάφορες μορφές. Αρχικά παρουσιάστηκε ως προοδευτική και απελευθερωτική δύναμη (φιλελεύθερος εθνικισμός), η οποία εξασφάλισε την εθνική ενότητα και ανεξαρτησία (Γαλλική Επανάσταση). Αργότερα είχαμε τον συντηρητικό εθνικισμό. Πολλοί συνδέουν αυτό το είδος εθνικισμού με το μιλιταρισμό και τον επεκτατισμό, ωστόσο κύριο γνώρισμα του συντηρητικού εθνικισμού είναι η εσωστρέφεια και ο απομονωτισμός. Ο επεκτατικός εθνικισμός έχει καθαρά στρατιωτικό και επιθετικό χαρακτήρα, ενώ είναι αντίθετος με τα πιστεύω του φιλελεύθερου εθνικισμού, όπως παραδείγματος χάριν την πίστη στα ίσα δικαιώματα και την αυτοδιάθεση. Τέλος ο αποικιοκρατικός εθνικισμός εμφανίστηκε στον αναπτυσσόμενο κόσμο (Αφρική, Ασία) όπου γεννήθηκαν διάφορες μορφές εθνικισμού, οι οποίες είχαν ως κοινή αρχή τη πάλη ενάντια στην αποικιοκρατία.
***
Οι όροι εθνικισμός και πατριωτισμός συχνά συγχέονται. Ο εθνικισμός έχει δογματικό χαρακτήρα έχοντας το έθνος ως κεντρική αρχή της πολιτικής οργάνωσης. Ο πατριωτισμός εκφράζεται περισσότερο συναισθηματικά προς το έθνος.
Ο ρεαλιστικός και δημιουργικός πατριωτισμός βοηθά σημαντικά στην ανάπτυξη, στην εξέλιξη και στην παγκόσμια αναγνώριση της χώρας μας.
Επομένως όταν κάποιοι είναι πατριώτες και αγαπούν την Ελλάδα δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι είναι εθνικιστές ή φασίστες. Δηλαδή δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι νοιώθουν μέλη και αγαπούν την πατρίδα τους ή το έθνος τους, το αντιμετωπίζουν ως μέσω έκφρασης πολιτικών απαιτήσεων. Ο γνήσιος πατριώτης βάζει πάνω απ' όλα την αγάπη για τη χώρα τα και όχι το μίσος για τις άλλες χώρες.

13/8/12

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin