Monday, August 13, 2012

Η πόλη-φάντασμα ίσως κρατά το κλειδί για τη λύση

Ρεπορτάζ της βρετανικής Independent για την Αμμόχωστο
Η πόλη έχει αφεθεί στο έλεος του χρόνου και της φύσης και για να ξανακτισθεί, χρειάζονται δισεκατομμύρια, λέει ο Ν. Μεσαρίτης
Η βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ»*, σε εκτενές ρεπορτάζ της που δημοσιεύθηκε χθες, αναφέρεται στο θέμα της Αμμοχώστου και στην ερήμωση της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων, εκτιμώντας ότι η πόλη φάντασμα, όπως γράφει, πιθανόν να κρατά το κλειδί στις συνομιλίες για επανένωση.

Κάποτε, γράφει η απεσταλμένη της εφημερίδας, το Βαρώσι ήταν ένας τουριστικός προορισμός που προσέλκυε το ενδιαφέρον γνωστών αστέρων του Χόλιγουντ, όπως η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και ο Πολ Νιούμαν, οι οποίοι επισκέπτονταν το κοσμοπολίτικο θέρετρο κι απολάμβαναν τις μήκους δέκα μιλίων παραλίες του. Μέχρι το 1974, υπήρχαν πέραν των 100 ξενοδοχείων, περισσότερα από 5000 σπίτια, αρκετές επιχειρήσεις, μουσεία, εκκλησίες και σχολεία, τώρα όμως τα κτίρια καταρρέουν, ενώ φίδια και ποντίκια κυκλοφορούν παντού. Η πόλη-φάντασμα βρίσκεται πίσω από συρματοπλέγματα, που απαγορεύουν την είσοδο όχι μόνον στους κατοίκους της, αλλά σε οποιονδήποτε.
«Τα Βαρώσια είναι μια κλειστή περιφραγμένη πόλη από το 1974, μετά τον πόλεμο, που μοίρασε την Κύπρο στα δύο», γράφει η εφημερίδα.

«Τίποτε δεν μπορεί να λειτουργήσει»

Δηλώσεις στην εφημερίδα έκαναν Ε/κ και Τ/κ, όπως και ο επικεφαλής της επιτροπής για την ανοικοδόμηση της πόλης, Νίκος Μεσαρίτης, ο οποίος είπε ότι η ανοικοδόμησή της θα στοιχίσει 100 δισ. ευρώ, ενώ θα χρειαστεί ένας ολόκληρος στρατός για το εγχείρημα αυτό. Ο κ. Μεσαρίτης σημείωσε ότι ο χρόνος έχει καταστρέψει τα πάντα, δεν υπάρχει τίποτε που να μπορεί να λειτουργήσει, κι έφερε ως παράδειγμα το αποχετευτικό σύστημα.
Ο Οκάν Νταγκλί της, τ/κ οργάνωσης «Πρωτοβουλία για την Αμμόχωστο», που υποστηρίζει την επιστροφή των Βαρωσίων, «μιας μελαγχολικής πόλης, που είναι μοιρασμένη στα δυο, με τη μια πλευρά της να είναι φάντασμα και την άλλη να είναι ζωντανή», όπως χαρακτηριστικά είπε, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι η επιστροφή των Βαρωσίων θα σήμαινε τη σωτηρία της Αμμοχώστου.
Εξασθενούν τα κίνητρα
Ο Ερόλ Καϊμάκ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο παράνομο πανεπιστήμιο ανατολικής Μεσογείου, υποστήριξε ότι ενώ οι Ε/κ αντιμετωπίζουν την τραπεζική κρίση και αναμένουν τις εκλογές τον επόμενο χρόνο, λίγη πρόοδος μπορεί να αναμένεται για τα Βαρώσια ή άλλες πτυχές του Κυπριακού.
Αν η τουρκική πλευρά, πρόσθεσε, ανοίξει τα Βαρώσια, αυτό θα συνέβαινε με την πόλη υπό τουρκική διοίκηση και με αντάλλαγμα την άρση της απαγόρευσης για απευθείας εμπόριο.
Όμως, εκτιμά η εφημερίδα, τα κίνητρα για τη Τουρκία να κατέχει το Βαρώσι εξασθενούν μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να διατάξει την Άγκυρα να καταβάλει 20 εκ. ευρώ σε 13 ξενοδόχους και άλλους επιχειρηματίες για την απώλεια της περιουσίας τους στο Βαρώσι. 
13/8/12
-------------------
*Ghost town may hold the key to Cyprus reunification talks
 
Once a Mediterranean playground for Hollywood stars, Varosha is now a no-go zone between Turkish and Greek communities

Varosha in Cyprus once drew Hollywood stars such as Paul Newman and Elizabeth Taylor to its beaches. There were more than 100 hotels, 5,000 houses and businesses, museums, churches and schools here, but today they stand rotting and empty behind barbed wire.


They have been deserted and fenced off since a July 1974 war that split the island and made Varosha, part of the ancient port town of Famagusta, a no-go zone. Mindful of UN resolutions barring resettlement, Turkey fenced off the 2.3 square mile area of Varosha and abandoned it.......independent.co.uk
----------

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin