Thursday, August 23, 2012

Ναυάγιο, αμύθητης αρχαιολογικής αξίας εντόπισε ο Ναυτίλος

Ναυάγιο, αμύθητης πραγματικής, και ανυπολόγιστης αρχαιολογικής αξίας εντόπισε το πρωί ο Ναυτίλος στον Ερατοσθένη.
Ενθουσιασμός και δέος ανάμεσα στα μέλη του πληρώματος αλλά και στις χιλιάδες των πολιτών που παρακολουθούν με αγωνία το ταξίδι του ερευνητικού σκάφους.
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις πρόκειται για ναυάγιο του 5ου αιώνα π.Χ!
Η μαγεία του κυπριακού βυθού σε όλο της το μεγαλείο!
Ο πλούτος του αποκαλύπτεται μέρα με τη μέρα, καθώς το ερευνητικό σκάφος ΝΑΥΤΙΛΟΣ, εντοπίζει καθημερινά όλο και περισσότερα, όλο και εντυπωσιακότερα ευρήματα.

Ευρήματα όχι μόνο αρχαιολογικά αλλά και θαλάσσιας ζωής. Το απόγευμα εντοπίστηκε να περιφέρεται στον Ερατοσθένη ένας τεράστιος καρχαρίας, το μεγαλύτερο θαλάσσιο ον που εντόπισε ποτέ η αποστολή στον Ερατοσθένη.
Νωρίς το πρωί, τα μέλη της αποστολής, σαρώνοντας μια από τις περιοχές του Ερατοσθένη, έπεσαν πάνω σε μια απρόσμενη ανακάλυψη.
Δεύτερο ναυάγιο σε διάστημα 48 ωρών!
«Το ναυάγιο με βάση τα ευρήματα, με μια πρώτη ματιά τουλάχιστον, χρονολογείται στον 5ο με 3ο αιώνα π.Χ! Θα πρέπει να γίνουν επιστημονικές έρευνες βεβαίως για να μπορούμε να πούμε με σιγουριά».
Αμφορείς και πιθάρια διάσπαρτα στο βυθό. Ποιος ξέρει την ιστορία τους; Την ιστορία των ανθρώπων που επέβαιναν του πλοίου...ενδεικτικό της παρουσίας των οποίων και πάλι τα ευρήματα του Ναυτίλου.
«Υπάρχουν και μικρότερα κεραμικά...στρογγυλωπά. Ίσως χρηστικά αντικείμενα».
Μοιάζουν με νομίσματα αυτά, αν και μπορεί να είναι και κογχύλια.
Τα μέλη της αποστολής πέρασαν ολόκληρο το πρωινό να σαρώνουν την επιφάνεια του ναυαγίου προκειμένου να το χαρτογρφήσουν, σπιθαμή προς σπιθαμή, εύρημα προς εύρημα.
Μπροστά στην ιστορία στάθηκαν με δέος και προχθές τα μέλη του Ναυτίλου, καθώς εντόπισαν άλλο ένα ναυάγιο από την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το οποίο ονόμασαν...πιστόλι!
«Εντοπίσαμε ένα πιστόλι του 18ου αιώνα ακριβώς στη μέση του ναυαγίου γι΄αυτό το ονομάσαμε έτσι».
Κινηματογραφικές εικόνες...ο ενθουσιασμός μεγαλώνει!
Και η εξερεύνηση, συνεχίζεται...
Ευτυχία Αντρέου
23/8/12
------

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin