Wednesday, August 15, 2012

Κλίμα έντασης μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας

Η Κίνα κάλεσε σήμερα την Ιαπωνία να αφήσει αμέσως ελεύθερους και χωρίς όρους τους 14 Κινέζους ακτιβιστές που συνελήφθησαν όταν αποβιβάστηκαν στα νησιά που διεκδικούνται και από τις δύο χώρες [1] και αποτελούν εδώ και χρόνια εστία έντασης για τις σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Τόκιο.

Μιλώντας με Ιάπωνες αξιωματούχους ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας Φου Γινγκ «ζήτησε από την Ιαπωνία να διασφαλίσει την ασφάλεια των 14 Κινέζων υπηκόων και να τους απελευθερώσει αμέσως και χωρίς όρους», ανέφερε στην ιστοσελίδα του το κινεζικό υπουργείο.



Ο Φου έκανε διάβημα «για την παράνομη κράτηση των Κινέζων υπηκόων στα νησιά Ντιαογιού», προστίθεται στην ανακοίνωση. Τα νησιά αυτά αποκαλούνται Σενκάκου από τους Ιάπωνες.

Το ιαπωνικό λιμενικό συνέλαβε νωρίτερα πέντε ακτιβιστές από την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο που αποβιβάστηκαν στα νησιά ενώ άλλοι εννέα παραμένουν υπό κράτηση μέσα στο σκάφος τους.
kathimerini gr
15/8/12

-----------------
***[1] «Απόβαση» κινέζων ακτιβιστών σε διαφιλονικούμενα νησιά
Πέντε Κινέζοι ακτιβιστές συνελήφθησαν την Τετάρτη από τις ιαπωνικές Αρχές, αφού αποβιβάστηκαν σε νησί συμπλέγματος, το οποίο διεκδικεί η Κίνα, μετέδωσε το ιαπωνικό δίκτυο NHK. Τα νησιά αποκαλούνται Σενκάκου στην Ιαπωνία, ενώ για τους Κινέζους ονομάζονται Ντιαογιού και βρίσκονται ανοικτά της Ταϊβάν.

Αλιευτικό σκάφος που μετέφερε δώδεκα ακτιβιστές από το Χονγκ Κονγκ, το Μακάο και την Κίνα, παρακολουθείτο στενά από σκάφη της ιαπωνικής ακτοφυλακής, ωστόσο κάποιοι ακτιβιστές κατάφεραν να φτάσουν στην ακτή.


Ο
Ντάβιντ Κο, εκπρόσωπος των ακτιβιστών, δήλωσε ότι τουλάχιστον επτά από αυτούς κατάφεραν να φτάσουν στην ακτή και ότι πέντε συνελήφθησαν.

«
Οι άνδρες κρατούσαν σημαίες της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ» σημείωσε.

Η αστυνομία της Οκινάουα συνέλαβε πέντε άνδρες για παράβαση του νόμου περί μετανάστευσης στο Ουοτσουριτζίμα, δήλωσε παράλληλα εκπρόσωπος της ιαπωνικής αστυνομίας.


Τα νησιά αυτά, τα οποία διεκδικεί το Πεκίνο, αλλά και η Ταίβάν (την οποία η Κίνα θεωρεί επαρχία της) βρίσκονται κοντά σε κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου.


Ορισμένα από τα νησιά ανήκουν σε ιδιώτες. Μάλιστα πριν από μερικούς μήνες, ο κυβερνήτης του Τόκιο,
Σιντάρο Ισιχάρ, είχε προτείνει στην κυβέρνηση να αγοράσει τα νησιά από τους ιδιώτες, ώστε να λήξει οριστικά η διαμάχη με την Κίνα και την Ταϊβάν.
15/8/12

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin