Monday, August 27, 2012

Μέσα Σεπτεμβρίου η πρόταση για την κυπριακή πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης

Στα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται να υποβληθεί η πρόταση της αρμόδιας επιτροπής της ΕΕ για την ανάδειξη της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017 ανάμεσα στη Λευκωσία και την Πάφο. Ήδη, η ανεξάρτητη επιτροπή που αξιολογεί τις χώρες οι οποίες υποβάλλουν αίτηση για μελλοντικές πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης συνέστησε την ανάδειξη της πόλης Aarhus για το έτος 2017.
Η πόλη Aarhus επικράτησε έναντι της Sοnderborg και αναμένεται να είναι η πόλη που θα εκπροσωπήσει τη Δανία. Η Κύπρος είναι το άλλο κράτος μέλος από το οποίο μια πόλη θα αναδειχθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2017.

Οι δύο νικήτριες πόλεις θα οριστούν επισήμως από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ τον Μάιο του 2013.
Στην Κύπρο συνεχίζεται η αναμέτρηση της Λευκωσίας και της Πάφου. Η κριτική επιτροπή αναμένεται να υποβάλει τη σύστασή της στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Οι πόλεις που έχουν υποβάλει αίτηση αξιολογούνται με βάση τα κριτήρια που έχουν καθορίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών. Σύμφωνα με τα κριτήρια αυτά, οι πόλεις πρέπει να ετοιμάσουν πολιτιστικό πρόγραμμα με έντονη ευρωπαϊκή διάσταση και να προάγουν τη συμμετοχή των πολιτών που διαμένουν στην πόλη, στα περίχωρα και στο εξωτερικό.
Η ανεξάρτητη επιτροπή η οποία διατυπώνει τη σύσταση αποτελείται από 13 μέλη, από τα οποία τα επτά ορίζονται από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τα έξι από το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος.
Η διαδικασία για την επιλογή της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης αρχίζει με το στάδιο της προεπιλογής ύστερα από το οποίο καταρτίζεται ένας αρχικός κατάλογος επιλεγμένων πόλεων. Η τελική επιλογή γίνεται εννέα μήνες αργότερα. Οι δύο πόλεις που επιλέγονται (μία ανά χώρα) ορίζονται στη συνέχεια επισήμως από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ.
Ύστερα από τις πόλεις Guimaraes (Πορτογαλία) και Maribor (Σλοβενία) φέτος, οι επόμενες Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης το 2013 θα είναι η Μασσαλία (Γαλλία) και η πόλη Kosice (Σλοβακία). για το 2014 οι πόλεις Umea (Σουηδία) και Riga (Λετονία) , για το 2015 οι πόλεις Mons (Βέλγιο) και Plzen (Τσεχική Δημοκρατία) και για το 2016 οι πόλεις Wroclaw (Πολωνία) και Donastia-San Sebastian (Ισπανία).
27/8/12

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin