Wednesday, August 8, 2012

Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο: Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα

Συνάντηση γερουσιαστών και εκπροσώπων εταιρειών με τον Γ. Γραμματίδη.
Με ομάδα έξι αμερικανών γερουσιαστών και εκπροσώπους μεγάλων εταιρειών με έντονη παρουσία στην Ελλάδα συναντήθηκε την Τρίτη ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννος Γραμματίδης.
Παρόντες στην εν λόγω συνάντηση ήταν οι γερουσιαστές κκ Κεντ Κόντραντ, Πάτρικ Λίχι, Θαντ Κόχραν, Ολύμπια Σνόουι, Τζιν Σαχίν και Ντένις Καρντόζα οι οποίοι αυτές τις ημέρες πραγματοποιούν επίσκεψη στη χώρα μας.
Τους αμερικανούς πολιτικούς συνόδευαν ο βοηθός υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Κρις Σμαρτ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Ντάνιελ Σμιθ καθώς και επιτελείο συνεργατών. Επίσης, στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των εταιρειών: Chartis Greece S.A., Manpowergroup S.A., Johnson & Johnson Hellas S.A., Google Greece, Hewlett-Packard Hellas Ε.P.E., Chevellas S.A., Sas Institute S.A., Lockheed Martin (International) S.A., PWC (Pricewaterhousecoopers Business Solutions S.A), Accenture S.A., Navigator Travel & Tourist Services Ltd., Coca Cola 3E και Αmway Ηellas.
 
Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τους αμερικανούς γερουσιαστές πάνω σε θέματα σχετικά με την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας στην Ελλάδα, τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας σε συνδιασμό με την ασφυξία που προκαλεί στην αγορά η έλλειψη ρευστότητας, την πορεία των αποκρατικοποιήσεων, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλων μέτρων που σκοπό έχουν να ενισχύσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα και να δημιουργήσουν ένα κλίμα κατάλληλο για αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Παράλληλα η ελληνική πλευρά ενημέρωσε για την πορεία της δημοσιονομικής εξισορρόπησης της χώρας και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι τόσο ο πρόσφατος σχεδιασμός όσο και τα μέτρα που αυτός περιλαμβάνει βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση έτσι ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει και πάλι τη δημοσιονομική της ισορροπία και να ανακτήσει τη χαμένη της αξιοπιστία.

Τέλος, η ελληνική πλευρά ανέπτυξε στους αμερικανούς επισήμους τους λόγους που επιβάλλουν την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των διεθνών οικονομικών υποχρεώσεων της χώρας στα πλαίσια του μνημονίου καθώς, τόσο η υλοποίηση όσο και η απόδοση των μεταρρυθμίσεων χρειάζονται τον απαραίτητο χρόνο γι αυτό, ενώ παράλληλα οι ταμειακές ανάγκες του κράτους τρέχουν άμεσα με κίνδυνο να μη μπορούν να  εξυπηρετηθούν.

Από την πλευρά της η αμερικανική αντιπροσωπεία εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα την οποία συνέδεσαν με την εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας.
Εξέφρασαν επίσης την ελπίδα να βρεθεί μια ριζική και ουσιαστική λύση στο γενικότερο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πρόβλημα και τόνισαν πως οι ΗΠΑ πράττουν και θα πράξουν κάθε τι δυνατό ώστε να βοηθήσουν αυτήν την προσπάθεια. Τέλος οι αμερικανοί γερουσιαστές τόνισαν τη στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα λόγω των μακροχρόνιων δεσμών που συνδέουν τις δύο χώρες και διαβεβαίωσαν την ελληνική πλευρά ότι θα κάνουν κάθε τι δυνατό ώστε με την επιστροφή τους στις ΗΠΑ να ενημερώσουν την αμερικανική κοινή γνώμη, τη Γερουσία και την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την πορεία των συζητήσεών τους στην Ελλάδα και να συμβάλλουν στην διευκόλυνση της ελληνικής προσπάθειας στα πλαίσια ρεαλισμού και αμοιβαίας κατανόησης.

Σχολιάζοντας την επίσκεψη των έξι γερουσιαστών και των συνεργατών τους ο κ. Γιάννος Γραμματίδης θύμισε ότι είναι συνέχεια των πυκνών επισκέψεων αμερικανών αξιωματούχων στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες και τόνισε ότι οι επισκέψεις αυτές αλλά και οι ενέργειες που τις ακολουθούν αποτελούν έμπρακτη έκφραση της βοήθειας που παρέχουν οι ΗΠΑ στη χώρα στις κρίσιμες αυτές ώρες για την οικονομία της και τον λαό της.
«Ζητήσαμε συνέχιση των διμερών συζητήσεων για εμπορική και οικονομική συνεργασία με την προσθήκη στον διάλογο τρόπων διάχυσης αμερικανικής τεχνογνωσίας στην Ελλάδα σε τομείς όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής καί η εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην γεωργία. Τους παραδώσαμε το κείμενο των 10 δράσεων που προτείναμε στην ελληνική κυβέρνηση από τις οποίες ήδη τους επισημάναμε ότι δύο, δηλαδή η θέσπιση ενός σταθερού κι ανταγωνιστικού φορολογικού πλαισίου και η δημιουργία ενός κεντρικού αδειοδοτικού οργάνου για κάθε επένδυση στην Ελλάδα με την συμβολή του Invest in Greece, ήδη ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση. Οι δύο πλευρές συμφωνήσαμε ότι χρειάζεται η Ελλάδα να παρουσιάσει άμεσα κάποια σημαντική επιτυχία σαν αποτέλεσμα των προσπαθειών της ώστε να πείσει τη διεθνή κοινότητα και να προσελκύσει το ενδιαφέρον της. Παράλληλα, θα αναλάβουμε άμεσα κοινές πρωτοβουλίες με στοχευμένες ενέργειες σε σημαντικά κέντρα στις ΗΠΑ ώστε να παρουσιάσουμε την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και την ελκυστικότητα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων» δήλωσε ο κ. Γραμματίδης και κατέληξε: «Είναι βέβαιο ότι πολύ σύντομα θα δούμε το αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών στα πλαίσια τόσο της παρουσίασης της χώρας στην αμερικανική επιχειρηματική κοινότητα, όσο και της διαδικασίας επαναπροσέγγισης των σχέσεων της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές της».
8/8/12

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin