Monday, August 27, 2012

Τουρκική έκκληση για βοήθεια στην υποδοχή Συρίων προσφύγων

Η Τουρκία έχει ήδη υποδεχθεί σχεδόν 80.000 πρόσφυγες, που βρίσκονται κυρίως σε καταυλισμούς κοντά στη μεθόριο ...
Η Άγκυρα προτίθεται να καλέσει τη διεθνή κοινότητα «να μοιραστεί το βάρος» των προσφύγων από τη Συρία στην επικείμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου τη Δευτέρα.


Η Τουρκία έχει ήδη υποδεχθεί σχεδόν 80.000 πρόσφυγες, που βρίσκονται κυρίως σε καταυλισμούς κοντά στη μεθόριο, αλλά έχει ξεκινήσει να αυστηροποιεί τους ελέγχους στα σύνορα ενώ η κρίση κλιμακώνεται.


«
Από τη μία, εξαιτίας της αδελφικής μας σχέση με το συριακό λαό, θέλουμε να εκπληρώσουμε το ανθρωπιστικό μας καθήκον, αλλά υπάρχει ένα μεγάλο βάρος που προκύπτει από τους αριθμούς» είπε ο Νταβούτογλου μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου. «Το βάρος αυτό πρέπει να το μοιραστεί η διεθνής κοινότητα» τόνισε, διευκρινίζοντας πως θα θέσει το ζήτημα στη συνάντηση των ΥΠΕΞ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας την Πέμπτη.

Η Άγκυρα έχει ζητήσει τη δημιουργία «ασφαλών ζωνών» εντός της Συρίας που θα υποδέχονται Σύρους που ζητούν καταφύγιο από τις συγκρούσεις. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε αναφέρει την προηγούμενη εβδομάδα πως η Τουρκία δεν μπορεί να υποδεχθεί πάνω από 100.000 πρόσφυγες από τη Συρία.


Στην Τουρκία έχουν ενταθεί οι ανησυχίες ότι μπορεί να περάσουν στη χώρα, μαζί με πρόσφυγες από τη Συρία, Κούρδοι αυτονομιστές. Φόβοι υπάρχουν επίσης πως ακραίοι ισλαμιστές μπορεί να χρησιμοποιήσουν το τουρκικό έδαφος ως εφαλτήριο για επιθέσεις εναντίον του συριακού καθεστώτος.


Από το ξέσπασμα του εμφυλίου, συνολικά 200.000 Σύροι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, με το μεγαλύτερο μέρος τους να έχει διαφύγει προς την Τουρκία και το Λίβανο.
27/8/12
--

 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin