Tuesday, July 3, 2012

Καταργούνται Επιτροπές - Ειδικές Γραμματείες

Την κατάργηση όλων των αμειβόμενων επιτροπών υπουργείων καθώς και των Ειδικών Γραμματειών ανακοίνωσε η κυβέρνηση ύστερα από απόφαση του Αντώνη Σαμαρά που έδωσε ήδη σχετική εντολή στους κατά περίπτωση αρμόδιους υπουργούς.
Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η ανασυγκρότηση των όποιων Γραμματειών και Επιτροπών στα υπουργεία θα γίνει πλέον από μηδενική βάση, ενώ η απόφαση αυτή δεν ισχύει για ειδικές Γραμματείες που δεν μπορούν να διακόψουν την λειτουργία τους, όπως το ΣΔΟΕ.

«Με αυτόν τον τρόπο, εξοικονομείται σημαντικό ποσό υπέρ των φορολογουμένων και μπαίνει τάξη στον κρατικό μηχανισμό», καταλήγει η κυβερνητική ανακοίνωση.
Η απόφαση Σαμαρά ερμηνεύεται ως μία πρώτη, απτή απόδειξη απέναντι στην τρόικα για τη βούληση της κυβέρνησης να συμμαζέψει τις κρατικές σπατάλες.
Είχε προηγηθεί η απόφαση για μείωση 30% στις αμοιβές των μελών του υπουργικού συμβουλίου, που ανακοινώθηκε στην πρώτη συνεδρίασή του, αλλά και ο περιορισμός στις μετακινήσεις υπουργών στο εξωτερικό και το εσωτερικό (πλην των εκλογικών περιφερειών τους) για τις οποίες ζητήθηκε να λαμβάνουν πρώτα άδεια από το πρωθυπουργικό γραφείο ώστε να αποφεύγονται περιττά έξοδα.
Το κρίσιμο ραντεβού του Αντώνη Σαμαρά με την τρόικα έχει οριστεί για την Πέμπτη στη 1.00 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, συνάντηση που σηματοδοτεί και την τυπική επανεκκίνηση της συνεργασίας με τους δανειστές, ύστερα από τρεις μήνες διακοπής στην επιθεώρηση του ελληνικού προγράμματος.
Στην πρώτη -ως πρωθυπουργός- συνάντηση που θα έχει με τους εκπροσώπους της, ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας μας ότι η μακρά περίοδος στασιμότητας έλαβε τέλος.
«Ανα χείρας», θα έχει δύο φακέλους, αναφέρει στο ρεπορτάζ του το Εθνος (Γιάννης Σαραντάκος). Ο ένας θα αφορά τις αποκρατικοποιήσεις και ο δεύτερος τους φορείς του Δημοσίου που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν. Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα δεσμευθεί ότι αυτές οι κινήσεις θα ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβρη και θα τονίσει για μία ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί απολύτως τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει δημοσιεύσει το «Εθνος», στο πρώτο «κύμα» των αποκρατικοποιήσεων εντάσσονται η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι τρεις θυγατρικές της Αγροτικής Τράπεζας (ΕΒΖ, Δωδώνη, ΣΕΚΑΠ) καθώς και η ΔΕΠΑ και τα Κρατικά Λαχεία, εταιρείες για τις οποίες έχει γίνει ήδη η προετοιμασία από την κυβέρνηση Παπαδήμου.
Σε ό,τι αφορά τη μείωση του κράτους, ο κ. Σαμαράς έχει δώσει το «πράσινο φως» για κατάργηση-συγχώνευση περίπου 60 φορέων του Δημοσίου, οι οποίοι περιλαμβάνονται στη λίστα που δημοσίευσε το «Εθνος» προ ολίγων ημερών.
Το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από την κυβέρνηση για την ολοκλήρωση αυτών των πρώτων κινήσεων, δεν ξεπερνά τις 60 μέρες. Για τον λόγο αυτό, ο κ. Σαμαράς -σε συνεργασία με τον Ευ. Μεϊμαράκη- θα ζητήσει η Βουλή να μείνει ανοιχτή όλο το καλοκαίρι, έτσι ώστε να υπάρξουν οι σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες χωρίς καθυστέρηση.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι, εάν οι δεσμεύσεις που θα δώσουν ο πρωθυπουργός και οι οκτώ υπουργοί που θα συναντήσουν τους εκπροσώπους της τρόικας τηρηθούν, τότε η συζήτηση για την επαναδιαπραγμάτευση θα είναι πιο εύκολη και θα έχει πολλές πιθανότητες να καταλήξει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin