Saturday, July 14, 2012

Ανησυχεί η ΕΕ λόγω Ρουμανίας

Οι Βρυξέλλες άσκησαν δριμεία κριτική για τη διαδικασία αποπομπής του Προέδρου - Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάλεσε τον κ. Πόντα «να συμμετάσχει σε εποικοδομητικό διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να επιλυθούν πιθανά προβληματικά ζητήματα»
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΑΝΕΦΕΡΕ ότι οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θέλουν να βεβαιωθούν πως το δημοψήφισμα της 29ης Ιουλίου θα γίνει νομότυπα

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν, στη διάρκεια συνομιλιών με τον Ρουμάνο πρωθυπουργό Βίκτορ Πόντα, στις Βρυξέλλες, τη βαθιά ανησυχία τους για την κατάσταση στη Ρουμανία, όσον αφορά το κράτος δικαίου και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι, μετέφερε στον Ρουμάνο πρωθυπουργό την ανησυχία του για την παραβίαση των δημοκρατικών αρχών στη Ρουμανία και για τις πολιτικές εξελίξεις που αφορούν το κράτος δικαίου και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.
Μετά τη συνάντηση, όπως είθισται, δεν έγιναν δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου. Ο κ. Πόντα κλήθηκε χθες στις Βρυξέλλες για να εξηγήσει την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησής του να μειώσει δραστικά τις αρμοδιότητες του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο δεν έχει δικαίωμα να αποτιμά τις αποφάσεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Εκτός αυτού, οι Βρυξέλλες τις τελευταίες μέρες άσκησαν δριμεία κριτική για την έναρξη διαδικασίας αποπομπής προέδρου της Ρουμανίας Τράιαν Μπασέσκου, που είναι πολιτικός αντίπαλος του Βίκτορ Πόντα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάλεσε τον κ. Πόντα «να συμμετάσχει σε εποικοδομητικό διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να επιλυθούν πιθανά προβληματικά ζητήματα».

Ανήσυχος και ο Μπαρόζο
Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος εξέφρασε επίσης «σοβαρή ανησυχία» και τόνισε ότι η ρουμανική κυβέρνηση πρέπει να σέβεται την αναξαρτησία της δικαιοσύνης, να επαναφέρει τις αρμοδιότητες στο Συνταγματικό Δικαστήριο και να διασφαλίσει την εφαρμογή των αποφάσεών του. Επίσης, ζήτησε από τη ρουμανική κυβέρνηση να ορίσει Συνήγορο του Πολίτη, που θα έχει την ευρεία στήριξη των κοινοβουλευτικών κομμάτων και να διασφαλίσει νέα και διαφανή διαδικασία για τον ορισμό γενικού εισαγγελέα και διευθυντή της υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς. Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα του ρουμανικού Τύπου, ο κ. Πόντα δήλωσε ότι τη Δευτέρα θα παραδώσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις απαντήσεις στα ερωτήματα που ηγέρθησαν.

Φοβούνται για παραβίαση των αρχών

Η εφημερίδα «Evenimentul Zilei» ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θέλουν να βεβαιωθούν ότι η ρουμανική κυβέρνηση δεν θα παραβιάσει τις αρχές του κράτους δικαίου στο δημοψήφισμα της 29ης Ιουλίου για την αποπομπή του Τράιαν Μπασέσκου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιτηρήσει το δημοψήφισμα, ώστε να εξαλείψει τις υποψίες με αντικειμενική αποτίμηση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αναγγελία έγινε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, πρώην πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Σεργκέι Στανίσεφ, μετά από συνάντησή του με τον κ. Πόντα.
Ωστόσο, ο Τράιαν Μπασέσκου εξέφρασε την άποψη ότι η επιτήρηση δεν είναι αναγκαία, επειδή «η Ρουμανία είναι σταθερή χώρα όσο λειτουργούν οι θεσμοί που εμπλέκονται στο δημοψήφισμα», σημειώνεται στο δημοσίευμα. Στη Ρουμανία είναι σε εξέλιξη σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στην κεντροαριστερή κυβέρνηση του Βίκτορ Πόντα και του κεντροδεξιού προέδρου Τράιαν Μπασέσκου. Ο κ. Πόντα αμφισβήτησε το δικαίωμα του κ. Μπασέσκου να εκπροσωπεί τη χώρα στις Συνόδους της ΕΕ και στη συνέχεια αγνόησε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που αποφάνθηκε ότι ο πρόεδρος της χώρας έχει το δικαίωμα αυτό. 

SigmaLive

-----------------


No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin