Saturday, July 14, 2012

Επιστρέφεται στην τσεχική εκκλησία η περιουσία της

Πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν επί κομμουνιστικής εποχής

Η Δημοκρατία της Τσεχίας είναι έτοιμη να επιστρέψει στην εκκλησία τα περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής εποχής (1948-1989) σύμφωνα με νόμο που εγκρίθηκε από την Κάτω Βουλή την Παρασκευή, και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τον τερματισμό της χρόνιας διένεξης για την τύχη των εκκλησιαστικών περιουσιακών στοιχείων.
Σύμφωνα με το σχέδιο που συμφωνήθηκε μεταξύ του κυβερνητικού συνασπισμού και 17 θρησκευτικών ομάδων υπό την ηγεσία της Καθολικής Εκκλησίας, η κυβέρνηση προτίθεται να δώσει πίσω τα περισσότερα από τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία, κυρίως οικόπεδα και κτίρια ύψους περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συν περίπου 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά.


Η αποζημίωση θα δοθεί σε 30 ετήσιες δόσεις.


Το συγκεκριμένο σχέδιο όμως έχει σοβαρό οικονομικό αντίτιμο καθώς μπορεί να προκαλέσει ένα εφάπαξ άλμα στο έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά 1,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.


Όλα αυτά την στιγμή που η κεντροδεξιά κυβέρνηση έχει εντυπωσίασε τους διεθνείς επενδυτές με τα έως τώρα βήματά της να περιορίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού και με το σχεδιασμό να αναθεωρήσει τα συστήματα συνταξιοδότησης, υγείας και πρόνοιας.


Η επιστροφή της εκκλησιαστικής περιουσίας είχε προγραμματιστεί από την εποχή της αναίμακτη «Βελούδινης Επανάσταση» το 1989.


Στην πρόθεση της κυβέρνησης αντιτίθεται σθεναρά η αριστερή αντιπολίτευση, αναφέροντας τις σοβαρές οικονομικές συνέπειες.


Το σχέδιο είναι πιθανό να δεχτεί βέτο από την Άνω Βουλή, η οποία κυριαρχείται από αριστερούς, αλλά η Κάτω Βουλή μπορεί να ανατρέψει το βέτο. 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin