Sunday, July 15, 2012

Αποκαταστάθηκε ο Ήλιος (Αστέρι) της Βεργίνας στη Θεσσαλονίκη

Στις  28 Ιουνίου, επτά ημέρες μετά τις εκλογές, αποκαταστάθηκε από τον βανδαλισμό [1] ο Ήλιος της Βεργίνας στη Θεσσαλονίκη. 
Είχε παραμείνει στην αποτρόπαιη κατάσταση για επτά περίπου μήνες. Το θέαμα της παραίτησης , αδυναμίας αποκατάστασης το αντίκρισαν εκατοντάδες επισκέπτες  της πόλης από διάφορα μέρη του κόσμου. Δίπλα στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης δεν μπορούσε να μην είναι "Θέαμα" και "Θέμα" των πολυάριθμων επισκεπτών. Φυσικά ο επισκέπτης παρατηρεί πολύ περισσότερα[2] από ότι ο τοπικός που η προσοχή του  είναι στραμμένη στην καθημερινότητα.

Η αποκατάσταση έγινε βράδυ με την βοήθεια ενός γερανού με καλάθι εργασίας ώστε να μην παρεμποδίσει την κίνηση σε ώρα αιχμής. Προφανώς χρησιμοποιήθηκε διαλυτικό κατάλληλο για την απομάκρυνση της βαφής χωρίς να κάνει ζημιά στην πρόσοψη αλουμινίου. Παρόλα αυτά, με μια πιο προσεκτική ματιά, τα σημάδια του βανδαλισμού παρέμειναν. Δεν είναι δυνατόν η όψη να επανέλθει στην αρχική λαμπερή μορφή της.


Βασικά θα μπορούσαμε να πούμε τέλος καλό όλα καλά. 
Σε μια πόλη όμως που φιλοδοξεί να κάνει στην παραλία της τεχνητό λόφο για να θαυμάζουν [3] οι ρομαντικοί την δύση του ήλιου από ψηλά (3,5μ), άσχετα αν η κατασκευή αυτή ρημάζει το μικρόκλιμα των απέναντι χαμηλών διαμερισμάτων, σε μια πόλη που το ναυάγιο δέντρο  των Χριστουγέννων [4] αποκαταστάθηκε στον χρόνο ρεκόρ των τριών ημερών, απλά διότι ήταν δημιούργημα της Δημοτικής Αρχής [5], σε μια πόλη όπου απασχολεί μερικούς το γατί οι κάδοι απορριμάτων είναι εκεί αντί δίπλα, ήταν ντροπή και ασέβεια η άθλια κατάσταση του Μακεδονικού Συμβόλου (Ήλιος της Βεργίνας)  σε κεντρικότατο σημείο της πόλης και για το χρονικό διάστημα των επτά μηνών, άσχετα με το ποιος το έκανε και ποιοι ήταν υπεύθυνοι για την αποκατάστασή του.
Δεν είναι σοβαρό να γίνεται συζήτηση και να αναπαράγεται αν το σύμβολο της πόλης θα είναι ο Λευκός Πύργος ή  η γοργόνα [6] και την ίδια ώρα το σύμβολο, μοναδική μας κατάκτησης ουσίας στην διαμάχη με τα Σκόπια και με την Ενδιάμεση Συμφωνία να είναι στην κατάσταση που ήταν. 
Σίγουρα το είδαν σκοπιανοί και το απαθανάτισαν. Κάποια μέρα στο μέλλον θα το βρούμε και αυτό μπρος μας [7].

-----------------
-

-------------

Παρόλα αυτά με μια πιο προσεκτική ματιά, τα σημάδια του βανδαλισμού παρέμειναν. Δεν είναι δυνατόν η όψη να επανέλθει στην αρχική λαμπερή μορφή της.

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin