Wednesday, July 18, 2012

Μνημόνιο 15 δισ.για την Κύπρο, εκτιμά η Standard & Poor΄s

Λευκωσία: Μαζί με το Μνημόνιο της Ελλάδας αρχές Σεπτεμβρίου θα εξετάσει το Eurogroup το Μνημόνιο της Κύπρου που αναμένεται να ολοκληρωθεί προς το τέλος Αυγούστου, καθώς την Τρίτη ανακοινώθηκε ότι την Παρασκευή οι Υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν μόνο το θέμα Ισπανίας.. Εξέλιξη η οποία ερμηνεύεται ως οριστικό τέλος στις προσπάθειες της Κύπρου να πετύχει Μνημόνιο που θα αφορά αποκλειστικά τον τραπεζικό τομέα όπως γίνεται στην περίπτωση της Μαδρίτης.

Οι Βρυξέλλες ανεπίσημα υπολογίζουν το ποσό που θα χρειαστεί η Κύπρος στα €10 δισεκατομμύρια, ωστόσο η Standard & Poor΄s Ratings Services το ανεβάζει ακόμα €5 δισεκατομμύρια.


Σύμφωνα με τους S&P, το πακέτο οικονομικής βοήθειας της Κύπρου ενδεχομένως να ξεπεράσει τα €15 δισ. Ο οίκος εκτιμά τις συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου την επόμενη τριετία περίπου στα €11 δισ., ή στο 61% του ΑΕΠ.


Ωστόσο, με δεδομένη την αβεβαιότητα στην Ελλάδα και τα περιθώρια ασφαλείας σε άλλα προγράμματα, όπως της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, οι Standard & Poor΄s ανεβάζουν το συνολικό ύψος του προγράμματος ακόμα και πάνω από τα €15 δισ.


Κατά τον οίκο, ο βασικός λόγος για τις υποβαθμίσεις είναι οι πιθανές απομειώσεις από την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στο ελληνικό δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και οι καθυστερήσεις στην εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών.

philenews.com

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin