Friday, June 29, 2012

Ώρα να... λύσουν τα χέρια του Οικονομικού Εισαγγελέα! ...

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΑΚΑΤΣΟΥΛΗ, Ομοτ. Καθηγητή Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών
*  Στις 21 Ιανουαρίου 2012, δημοσιεύσαμε άρθρο με τίτλο «Όλοι στο πλευρό των δύο Εισαγγελέων» όπου μεταξύ άλλων τονίζαμε: «...Είναι στην προσπάθειά τους αυτή, εντελώς μόνοι, αφού οι τρεις άλλες εξουσίες είναι εναντίον τους. Η νομοθετική με την επιχειρηθείσα «αναβάθμιση...» (Βενιζέλος, Παπαϊωάννου) έδειξε τις προθέσεις της, η εκτελεστική χαρακτηρίζεται ως απρόθυμη να παράσχει τα αιτούμενα στοιχεία και τα ΜΜΕ, σχεδόν όλα, διϋλίζουν τη συμπεριφορά των Εισαγγελέων αν έδωσαν ή δεν έδωσαν ονόματα και αν τα έχουν να τα δώσουν στη δημοσιότητα τώρα αμέσως γιατί, ίδε ενδιαφέρον.., όπως λένε, ο ελληνικός λαός διψάει και θέλει να λάμψει... όλη η αλήθεια».
Σε άλλη παράγραφο του ιδίου άρθρου «...Γιατί αυτοί οι ακέραιοι ...δημοσιογράφοι (όλοι!!! έντιμοι, όλοι δημοκράτες, όλοι αντιστασιακοί, όλοι μη διπλο-τριπλοθεσίτες, όλοι ειλικρινείς στην Εφορία) δεν ξεσηκώθηκαν εναντίον των αρμοδίων υπουργών Δικαιοσύνης (Παπαϊωάννου) και Οικονομικών (Βενιζέλου), οι οποίοι ενώ τους ανέθεσαν βαρύτατο και πολλαπλώς επικίνδυνο έργο τους άφησαν εντελώς μόνους χωρίς καν μια στοιχειώδη γραμματειακή εξυπηρέτηση; Αυτό δείχνει βούληση ταχείας εξιχνίασης των κακουργημάτων ή πρόθεση καθυστέρησης διά της κόπωσης των Εισαγγελέων;». Τέλος η δικαστική δεν φάνηκε να δείχνει το αναλογούν, για την περίπτωση, ενδιαφέρον.
Τα ωραία λεκτικά λογοπαίγνια των κ.κ. Παπαϊωάννου και Βενιζέλου και οι όποιες πιέσεις τους προς την Ανωτάτη Δικαστική Ε­ξου­σία, η οποία με τη σειρά της, προς μεγάλη απογοήτευση όσων συνεχίζουμε να τη θεωρούμε ως το μοναδικό πυλώνα στήριξης του κοινωνικού δικαίου, παρέπεμπε το θέμα από Τμήμα σε Τμήμα, εξετάζοντας τη νομιμότητα αντικατάστασης ή μη των δύο Εισαγγελέων, ουδένα σκεπτόμενο Έλ­λη­να έπεισαν για τις κρύφιες και ύποπτες προθέσεις τους να ενταφιάσουν το θέμα εν τη γενέσει του...
Σήμερα, διαβάζοντας στην «Ελευθεροτυπία» (16 Ιουνίου 2012) σχετικό άρθρο του κ. Χρ. Ζέρλα, αναφερόμενο σε επείγον έγγραφο του Εισαγγελέα κ. Πεπόνη, με έκπληξη διαπιστώνει κανείς ότι δυστυχώς δέκα ολόκληρους μήνες μετά τη σύσταση (τοπική ως φαίνεται...) της υπηρεσίας του Οικονομικού Εισαγγελέα, καμία στελέχωσή της δεν έγινε και το αίτημα του κ. Πεπόνη για επάνδρωσή της με απεσπασμένους υπαλλήλους απερρίφθη από τον Άρειο Πάγο ως απαράδεκτο! Με το σκεπτικό ότι δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα η προηγούμενη γνώμη των υπηρεσιακών συμβουλίων... Είναι να μην θαυμάζει κανείς την τόση ευαισθησία; Χωρίς ν’ αμφισβητείται η ορθότητα της απόφασης του Αρείου Πάγου, εύλογα διερωτάται κανείς: Ποιος θα προσέβαλε την απόφασή του ως μη νόμιμη; Ποιος άλλος, πλην των ενόχων για οικονομικά εγκλήματα εις βάρος του ελληνικού λαού, ο οποίος, σύσσωμος, θα επικροτούσε τη θετική της απόφαση; Ποιους βολεύει η πλήρης εγκατάλειψη του κ. Πεπόνη, ο οποίος παλεύει, μόνος, με νύχια και δόντια να εξιχνιάσει τις βρώμικες υποθέσεις κλοπής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος, που αφαιρέθηκε από το δημόσιο ταμείο ή ποτέ δεν καταβλήθηκε σ’ αυτό;
Αυτά τα σκοτεινά συμφέροντα συνεχίζουν, ως εκ των πραγμάτων καταδεικνύεται, να χειραγωγούν όλες τις εξουσίες του κράτους, έχοντας την υποστήριξη των ΜΜΕ που, δυστυχώς, εδώ και χρόνια κατέστησαν η πρώτη εξουσία στον τόπο. Αλήθεια, ποιος τελικά τον κυβερνά;
Τώρα, όλοι οι Έλληνες πολίτες απαιτούμε από τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης να πράξει στο ακέραιο το καθήκον του και να παράσχει όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις στην υπηρεσία του Οικονομικού Εισαγγελέα, για να λάμψει επιτέλους η αλήθεια και να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα του ελληνικού λαού, ο οποίος διακατέχεται από οργή και αγανάκτηση εναντίον όλων όσων ευθύνονται για τη σημερινή κατάντια της ελληνικής οικονομίας καθώς και εναντίον όλων όσων κωλυσιεργούν, κατά παράβασιν των καθηκόντων τους, στην απονομή της δικαιοσύνης.
Οι τελευταίες εκλογές κατέδειξαν, ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι, ψήφισαν με κριτήριο την οργή και την αγανάκτηση και όχι τη λογική και τη σύνεση, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό. Αυτό είναι πολύ κακό σημάδι για τους θεσμούς και το δημοκρατικό μας πολίτευμα. Ας το προσέξουν οι υπεύθυνοι πολιτικοί μας για να μην βρεθούν ποτέ μπροστά σε λαϊκά δικαστήρια με ό,τι καταστροφικό συνεπάγεται αυτό για τη χώρα. Η νέα κυβέρνηση εθνικής ευθύνης δεν μπορεί να πορεύεται στα χνάρια του παλαιού πελατειακού συστήματος, ούτε να στηρίζεται σε συμβιβασμούς και ισορροπίες ενδοκομματικές και αλληλοπαραταξιακές για να βρεθούν οι προγραμματικές συγκλίσεις προκειμένου να συγκροτηθεί σε σώμα.
Δυστυχώς, εν πολλοίς, αυτό δεν απεφεύχθη και προσωπικότητες, εγνωσμένου κύρους, θυσιάστηκαν στο βωμό των προσωπικών επιθυμιών, γιατί όχι και σκοπιμοτήτων και δεν κατέλαβαν τις θέσεις που τους άξιζαν και θα τις υπηρετούσαν με μόνο κριτήριο την αντικειμενικότητα και το δημόσιο συμφέρον. Ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης οφείλει να δικαιώσει τις προσδοκίες των Ελλήνων. Το μέλλον θα δείξει του λόγου το αληθές.
Για τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης, ο κ. Σαμαράς πρότεινε τον διακεκριμένο Εισαγγελέα κ. Χαράλ. Αθανασίου. Δεν θα έκανε ο γράφων αναφορά στο όνομά του αν δεν είχε παρακολουθήσει μια ομιλία του σε μία διημερίδα με αντικείμενο τη διαφάνεια. Οι διαπιστώσεις των αδυναμιών, οι εκτιμήσεις του επί του εφικτού και του επιθυμητού, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, οι θεσμοί που πρέπει να αναπροσαρμοσθούν, ο πλήρης διαχωρισμός νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας, η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός λειτουργίας της δικαιοσύνης και άλλα πολλά επίκαιρα και εξόχως ενδιαφέροντα για μία τύποις και ουσία εφαρμογή της Αρχής της Διαφάνειας, ικανοποίησαν πλήρως το ακροατήριο που τον αντάμειψε με ηχηρά παρατεταμένα χειροκροτήματα μεταξύ του οποίου και ο γράφων που τότε τον είδε για πρώτη και τελευταία μέχρι σήμερα φορά.

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin