Saturday, June 9, 2012

ΔΙΗΜΕΡΟ ΔΡΑΣΕΩΝ - Θεσσαλονίκη: Αλλιώτικη βόλτα στην Αρετσού ...

Την εκ νέου «ανακάλυψη» του άγνωστου θαλάσσιου μετώπου της πόλης από την παραλία της Αρετσούς μέχρι το αεροδρόμιο «Μακεδονία» προτείνει για το Σαββατοκύριακο η δράση «Θεσσαλονίκη Αλλιώς», το αστικό πείραμα που οργανώνει από το καλοκαίρι του 2010 η «Parallaxi».
Από τις 10.00 αύριο το πρωί, η ομάδα «Θεσσαλονίκη Αλλιώς», σε συνεργασία με το δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη, παρεμβαίνουν στην ακτή πίσω από το εμπορικό κέντρο «Απολλώνια Πολιτεία» με σκοπό να δημιουργήσουν μία παραλία χαλάρωσης, με ομπρέλες, πολυθρόνες και βιβλία.
Ειδικές δράσεις περιμένουν τα παιδιά, που μπορούν να κάνουν κατασκευές με άμμο και βότσαλα, ενώ τα εργαστήρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης δημιουργούν με «άμμο στην άμμο». Σκάφη του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης ανοίγουν πανιά καθ’ όλη τη διάρκεια της παρέμβασης.
Από τις 12.00 ώς τις 14.00 θα οργανωθούν ξεναγήσεις στα καρνάγια, αμέσως μετά τη ΒΙΑΜΥΛ. Ο τέταρτης γενιάς γιος της οικογένειας Ιωαννίδη θα ξεναγήσει τους ενδιαφερόμενους στο άγνωστο αυτό κομμάτι της ιστορίας της Θεσσαλονίκης, ενώ τις ξεναγήσεις θα πλαισιώσει θεατρικό δρώμενο εμπνευσμένο από σκηνές της ζωής των ναυτικών τη δεκαετία του ’40.
Προτάσεις, σχέδια και ιδέες για τη μελλοντική αξιοποίηση του παράκτιου μετώπου, όπως και παραδείγματα από εφαρμογές αστικού σχεδιασμού σε πόλεις του εξωτερικού θα παρουσιαστούν στην ημερίδα που θα φιλοξενηθεί στις 12.30, στο αμφιθέατρο της Αδαμαντίου Σχολής (Καλαμαρί). Συμμετέχουν ο δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, ο αντιδήμαρχος Καλαμαριάς, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, η αρχιτεκτόνισσα, λέκτορας του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης ΑΠΘ, Παρασκευή Ταράνη, η αρχιτεκτόνισσα - πολεοδόμος, λέκτορας ΑΠΘ, Χάρις Χριστοδούλου, η αρχιτεκτόνισσα, λέκτορας ΕΜΠ Ηώ Καρύδη και ο Γρηγόρης Βερροιώτης, o «ποδηλάτης του κόσμου» για τη «Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014».
Οι ποδηλάτες της Θεσσαλονίκης συμμετέχουν σε ποδηλατοπορεία με αφετηρία το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στις 17.30, μέχρι το Αγρόκτημα του ΑΠΘ. Παράλληλα, θα διατεθούν ποδήλατα στους επισκέπτες του Αγροκτήματος για να ξεναγηθούν στις εκτάσεις του και θα γίνουν και περιπατητικές ξεναγήσεις. Τα παιδιά μπορούν να πάρουν μέρος σε παιχνίδι γνωριμίας με τα είδη που καλλιεργούνται στο Αγρόκτημα, ενώ καθηγητές της Γεωπονικής Σχολής μαθαίνουν στους ενδιαφερόμενους τα μυστικά της αστικής κηπουρικής.
Την Κυριακή, από τις 12.00, ο χώρος πίσω από το νοσοκομείο «Παναγία» αναμορφώνεται και η υπάρχουσα ψαραγορά μετατρέπεται σε μία εκτεταμένη, εμπνευσμένη από ευρωπαϊκά πρότυπα αγορά. Αυτοσχέδια ουζερί θα σερβίρουν όστρακα, ενώ ο Φώτης Θεοδωρίδης με την μπάντα του θα παίζουν μουσική.
Σε πράσινη έκταση του Ιππικού Ομίλου οργανώνεται ένα μεγάλο πικνίκ. Οι επισκέπτες θα φέρνουν ο καθένας το δικό του εξοπλισμό και τρόφιμα.
Το διήμερο θα κλείσει με μπιτς πάρτι το βράδυ της Κυριακής, στην ακτή Καλαμάκι - Καλαμίτσα του δήμου Καλαμαριάς (έναντι στρατοπέδου Κόδρα) με τους «Onirama».
Σε συνεργασία με τον ΟΑΣΘ, τα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων θα ενισχυθούν προκειμένου να εξυπηρετήσουν τη μεταφορά του κοινού στα σημεία των δράσεων.
agelioforos gr

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin