Tuesday, June 5, 2012

Ενας καθρέφτης για 700.000 ευρώ ...

ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΝΑΝΟΥ
Μπορεί η Ελλάδα να παρασύρεται ολοένα βαθύτερα στη δίνη της κρίσης, το διεθνές εμπόριο των ελληνικών αρχαιοτήτων όμως ανθεί. Σε δημοπρασία που θα κάνει ο οίκος Christie's αυτήν την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, βγαίνει στο σφυρί κι ένα ιδιαίτερα σπάνιο αντικείμενο, ένα περίτεχνο χάλκινο κάτοπτρο του 4ου αιώνα π.Χ., που υπολογίζεται ότι μπορεί να πιάσει μέχρι και 720.000 ευρώ, ποσό το οποίο είναι το υψηλότερο ανάμεσα στα αντικείμενα της δημοπρασίας, κυρίως αιγυπτιακά, ρωμαϊκά και αρχαία ελληνικά.
Πάνω στο πτυσσόμενο κάλυμμα του κατόπτρου υπάρχει παράσταση με τον Πάρι και την ωραία Ελένη καθισμένους σε βράχο. Ανάμεσά τους στέκει ένας γυμνός Ερωτας με τα φτερά του απλωμένα. Στην κάτω πλευρά του καθρέφτη υπάρχει επίσης εικονογράφηση που μάλλον απεικονίζει μορφή Πρίαπου.
Το ενδιαφέρον είναι ότι η προέλευση του αντικειμένου -όπως και αμέτρητων άλλων που βγαίνουν συχνά στο σφυρί στο εξωτερικό- είναι ασαφής (δεν αποκλείεται και ύποπτη). Το κάτοπτρο άλλαξε πολλές φορές χέρια: από ιδιωτική συλλογή στη Γερμανία τη δεκαετία του '70, βρέθηκε στη συλλογή Phoenix στη Νέα Υόρκη το 1998 και τελικά αγοράστηκε από συλλέκτη στη Γενεύη το 2006. Δεν υπάρχει καμία πληροφορία σχετικά με το πού μπορεί να βρέθηκε η αρχαιότητα.
Στη δημοπρασία θα βγουν προς πώληση περίπου 260 αντικείμενα, τα οποία υπολογίζεται ότι θα πιάσουν συνολικά γύρω στα 8 εκατομμύρια δολάρια.
Το «καμπανάκι» έχει χτυπήσει ήδη για δύο κρατήρες από την Απουλία του 3ου αιώνα π.Χ., τους οποίους αναγνώρισε ο Ελληνας αρχαιολόγος Χρήστος Τσιρογιάννης ότι είναι γνωστοί από πολαρόιντ που βρέθηκε στα χέρια του ντίλερ αρχαιοτήτων Τζάκομο Μέντιτσι.
Στις ελληνικές αρχαιότητες που περιλαμβάνει η δημοπρασία συγκαταλέγονται: μαρμάρινη κεφαλή Αφροδίτης των ελληνιστικών χρόνων (1ος αιώνα π.Χ.), που υπολογίζεται να πιάσει 64.000 - 96.000 ευρώ, κυκλαδικό γυναικείο ειδώλιο της 3ης χιλιετίας π.Χ. (56.000 - 72.000 ευρώ) και ασημένιο αγγείο με παράσταση Μέδουσας των αρχών του 3ου αιώνα π.Χ. (160.000 - 240.000 ευρώ).
Οι αρχαιότητες αγγίζουν τιμές ρεκόρ τα τελευταία χρόνια. Μία μαρμάρινη ρωμαϊκή προτομή πωλήθηκε για 23,8 εκατ. δολάρια το 2010, περίπου 10 φορές πάνω από την αρχική τιμή εκτίμησης, ενώ ένα λίθινο λιοντάρι της 3ης χιλιετίας π.Χ. έπιασε 57 εκατ. δολάρια το 2007. Γενικά η αγορά τέχνης βρίσκεται σε άνθηση, παρά τη διεθνή κρίση.
agelioforos gr 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin