Friday, May 25, 2012

Δεν υλοποιούνται στα κατεχόμενα της Κύπρου έργα επιχορηγούμενα από την ΕΕ ...

«Η ευρωπαϊκή βοήθεια στη Βόρεια Κύπρο, όμηρος της διαμάχης», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του ιστότοπου EUobserver που παρουσιάζει τις νομικές και πολιτικές εμπλοκές που προέκυψαν στην αποστολή ευρωπαϊκής βοήθειας προς το κατεχόμενο μέρος της Κύπρου.
Ο EUobserver ξεκινά υποστηρίζοντας ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ εξέτασε 34 ευρωπαϊκά επιδοτούμενα έργα αξίας 97,5 εκατ.
ευρώ από το 2006 μέχρι το 2011.
Πολλά από αυτά όμως δεν υλοποιήθηκαν ποτέ κυρίως λόγω των νομικών και πολιτικών κωλυμάτων που προκύπτουν λόγω της de facto κατάστασης της χώρας.
Ο EUobserver φέρνει ως παράδειγμα το σχέδιο κατασκευής εργοστάσιου αφαλάτωσης, αξίας 27,5 εκατ. ευρώ, το οποίο εν τέλει εγκαταλείφθηκε όταν οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις, απαγόρευσαν την είσοδο στους Ελληνοκύπριους εργάτες.

Όμως, σύμφωνα με το Ελεγκτικό Δικαστήριο, μερίδιο ευθύνης έχει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Επιλέγοντας να υπογράψει τα συμβόλαια την τελευταία στιγμή, στερήθηκε την ευκαιρία, σε περίπτωση κωλύματος, να υπογράψει συμβόλαιο με κάποιον άλλο πιθανό ανάδοχο, ώστε το έργο να προχωρήσει κανονικά και να ολοκληρωθεί.

express gr

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin