Thursday, May 10, 2012

Θέμα ένταξης στο ΝΑΤΟ θέτει ο Ν. Γκρούεφσκι στη σύνοδο κορυφής του Σικάγου...

Επιστολή προς τους ηγέτες των χωρών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, με την οποία ζητά να τεθεί στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής, στις 20 και 21 Μαΐουστο Σικάγο,το αίτημα των Σκοπίων για ένταξη, απέστειλε ο πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο κ. Γκρούεφσκι, αρχικά, στην επιστολή του αυτή εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής στο Σικάγο δεν περιλαμβάνονται ζητήματα διεύρυνσης.

Ακολούθως, σημειώνει ότι η χώρα του έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ, συμμετέχει στις διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές της Συμμαχίας, κυρίως στην αποστολή της ISAF στο Αφγανιστάν, και έχει αποδείξει την ικανότητά της να αναλάβει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητα του μέλους της Συμμαχίας.

«Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι η συμπερίληψη του αιτήματός μας για πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ, κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Σικάγου θα αποτελούσε λογική απόρροια του έργου που επιτελέστηκε από τη Δημοκρατία της "Μακεδονίας" και επιβράβευση των προσπαθειών και προσδοκιών μας» σημειώνει ο κ.Γκρούεφσκι.


Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων αναφέρεται ακόμη στα συμπεράσματα του Βουκουρεστίου, στη στάση της Ελλάδας και στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ), το οποίο, σύμφωνα με τον κ.Γκρούεφσκι, έκρινε ότι η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 11, παράγραφος 1, της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και δεν έπρεπε να εμποδίσει την ένταξη της χώρας του στη Συμμαχία.


Στο σημείο αυτό, ο κ. Γκρούεφσκι ζητά από τους αρχηγούς των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ να λάβουν σοβαρά υπ' όψιν τους την ετυμηγορία του ΔΔΧ, το οποίο αποτελεί το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών και να επανεξετάσουν τα συμπεράσματα του Βουκουρεστίου.


Στην επιστολή του, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων εκφράζει ακόμη την πεποίθηση ότι η ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ θα ωφελήσει τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία της περιοχής και ταυτόχρονα θα συμβάλει στη δημιουργία ενός καλύτερου κλίματος στις σχέσεις μεταξύ των Σκοπίων και της Αθήνας.


Επίσης, ότι θα λειτουργήσει θετικά για την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων σχετικά με την εξεύρεση μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.
------------
*Груевски до НАТО: Да не го изгубиме тлото под нозе
Премиерот побара Грција во Чикаго да се изјасни за пресудата на Хашкиот суд
НАТО да ја испочитува одлуката од Хаг во Чикаго, а Грција да добие можност да се изјасни дали се согласува со тоа - побара денеска премиерот Никола Груевски, со писмо испратени до сите лидери на земјите членки. Во обид да издејствува FYROM и пресудата околу ветото да се најдат на дневниот ред на алијансата во Чикаго, премиерот им порача на лидерите дека е „рационално, правично и исправно заклучокот од Букурешт да биде корегиран“. Како дополнителни аргументи тој го посочува придонесот на FYROM во воените мисии, користа од ваквата одлука за стабилноста на земјата и регионот, како и тоа дека игнорирањето на пресудата ќе преставува повреда на вредностите и принципите на кои се темели самата Алијанса......utrinski vesnik

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin