Sunday, May 13, 2012

«Τη γλώσσα μού έδωσαν ελληνική»! ...

Αντιστάσεις (Με τον Σάββα Ιακωβίδη)
Η ελληνική γλώσσα είναι η πατρίδα μας, η γη και τα λουλούδια της. Η ψυχή και το ήθος της. Η ιστορία και ο πολιτισμός της. Οι αγώνες και η συνείδησή της. Η ελληνική γλώσσα μας είναι η εθνική μας ταυτότητα και αυτογνωσία, η γνώση και η επιβίωσή μας. Είναι ο αβυθομέτρητος κόσμος μας όπως εκφράζεται διά της ελληνικής λαλιάς μας. Σε καιρούς δύσκολους και χαλεπούς, όπως με την τουρκική κατοχή της πατρίδας, να μιλάμε ελληνικά είναι πράξη αντίστασης ενάντια στην εθνική μας αποξένωση, στην πνευματική μας αλλοτρίωση και στην επιχειρούμενη πολιτισμική υποδούλωσή μας.
Ο Όμιλος Πνευματικής Ανανεώσεως, αφουγκραζόμενος ακριβώς τις έγνοιες, τις ανησυχίες των Ελλήνων της Κύπρου και, διαπιστώνοντας την πολεμική που ξεκίνησε πάλι από συγκεκριμένα κομματικά κέντρα εναντίον της Ελληνικής, διοργάνωσε το περ. Σάββατο στο Πολιτιστικό Κέντρο της Λαϊκής Τράπεζας, στη Λευκωσία, συνέδριο με θέμα: «Τη γλώσσα μού έδωσαν ελληνική». Ομιλητές ήταν καθηγητές φιλολογίας και γλωσσολογίας και ενώπιον ενός πυκνότατου ακροατηρίου κατέθεσαν τις θέσεις και τις απόψεις τους.
Ο Παντελής Βουτουρής, καθηγητής της Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, μίλησε με θέμα: «Γλώσσα και συνείδηση στο "Άξιον εστί" του Οδυσσέα Ελύτη». Ο Παναγιώτης Περσιάνης, πρώην αναπληρωτής καθηγητής της Ιστορίας της Εκπαίδευσης στο Παν/μιο Κύπρου, μίλησε με θέμα: «Η ελληνική γλώσσα και ο νεότερος κυπριακός Ελληνισμός». Ο Γεώργιος Ξενής, αν. καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Παν/μιο Κύπρου, μίλησε με θέμα: «Νεοελληνική κοινή και κυπριακή διάλεκτος: Κοινωνιογλωσσολογική προσέγγιση». Και η Σταυρούλα Τσιπλάκου, αν. καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Ανοικτό Παν/μιο Κύπρου, μίλησε με θέμα: «Διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα νέα αναλυτικά προγράμματα της Κύπρου». Παρεμβάσεις έκαναν: ο Γ. Προδρόμου, πρώην επιθεωρητής Φιλολογικών μαθημάτων, αντιπρόεδρος του ΟΠΑ, με θέμα: «ΜΜΕ και γλώσσα». Και ο Χάρης Χαραλάμπους, φιλόλογος, μέλος του Δ.Σ. του ΟΠΑ, με θέμα: «Greeklish».
Ο Παντ. Βουτουρής επισήμανε τη συνεκτική και δημιουργική δύναμη της γλώσσας ως πυρήνα και ρητής έκφρασης της εθνικής αυτογνωσίας μας ενάντια στα ιδεολογήματα του εθνομηδενισμού. Υποστήριξε ότι η ελληνική γλώσσα είναι η εθνική μας ταυτότητα και ανέλυσε εν εκτάσει το «Άξιον εστί» του Ελύτη ως βαθύτατη έκφραση και έγνοια του νομπελίστα ποιητή μας για την υπεράσπιση της ελληνικής γλώσσας μας, στ’ αχνάρια ακριβώς του Σολωμού («Μήγαρις έχω άλλα στον νου μου πάρεξ ελευθερία και γλώσσα;»), του Παπαδιαμάντη και άλλων μεγάλων Ελλήνων δημιουργών. «Η γλώσσα σε δύσκολους καιρούς», είπε ο Π. Βουτουρής, «είναι καταφύγιο και παρηγορία». Από την πλευρά του, ο Π. Περσιάνης ανέλυσε, μεταξύ άλλων, και τη σημασία της ιδρυτικής πράξης της δημιουργίας του Παγκυπρίου Γυμνασίου από τον Εθνομάρτυρα Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό, που ουσιαστικά έθεσε τις βάσεις για την ελληνική παιδεία στην Κύπρο. «Ειδικά για την προαγωγή και καλλιέργεια της εθνικής ταυτότητας (των Ελλήνων της Κύπρου) ο Κυπριανός πίστευε πως το κύριο μέσο ήταν η μέσω της εκπαίδευσης κάθαρση και ευρύτερη χρήση της ελληνικής γλώσσας», υπογράμμισε ο Π. Περσιάνης.
Ο καθηγητής Γ. Ξενής έθεσε το θέμα του κυπριωτισμού και της εμφανούς προσπάθειας κομματικών κέντρων για προαγωγή της κυπριακής διαλέκτου ως… γλώσσας. Κάποιοι Πανεπιστημιακοί υποστηρίζουν ότι ακόμα και επιστημονικά συγγράμματα (!!!) είναι δυνατόν να γραφτούν στην κυπριακή διάλεκτο. Αυτά όλα, φυσικά, εκκινούν εκ του πονηρού αφού ακόμα και αν η κυπριακή διάλεκτος αναχθεί σε… γλώσσα, θα χαθεί αμέσως μέσα στη χοάνη της παγκοσμιοποίησης. Όπως ο Γ. Ξενής παρατήρησε, η προσπάθεια δημιουργίας μιας κυπριακής… γλώσσας είναι επαρχιώτικη αφέλεια, που καταδεικνύει επαρχιώτικη διάθεση απομόνωσης. Όλοι αυτοί οι κομματικά, ιδεολογικά και άλλως κατευθυνόμενοι, ας ακούσουν όσα διθυραμβικά λένε κάποιοι ξένοι για την ελληνική γλώσσα μας:
Ζακλίν Ντε Ροµιγί (Γαλλίδα Ακαδηµαϊκός και συγγραφεύς): «Όλος ο κόσµος πρέπει να µάθει Ελληνικά, επειδή η ελληνική γλώσσα µάς βοηθάει πρώτα απ' όλα να καταλάβουµε τη δική µας γλώσσα». - Will Durant (Αµερικανός ιστορικός και φιλόσοφος, καθηγητής του Πανεπιστηµίου της Columbia): «Το αλφάβητόν µας προήλθε εξ Ελλάδος διά της Κύµης και της Ρώµης. Η γλώσσα µας βρίθει ελληνικών λέξεων. Η επιστήµη µας σφυρηλάτησε µία διεθνή γλώσσα διά των ελληνικών όρων. Η γραµµατική µας και η ρητορική µας, ακόµα και η στίξις και η διαίρεση εις παραγράφους… είναι ελληνικές εφευρέσεις. Τα λογοτεχνικά µας είδη είναι ελληνικά - το λυρικόν, η ωδή, το ειδύλλιον, το µυθιστόρηµα, η πραγµατεία, η προσφώνησις, η βιογραφία, η ιστορία και, προ πάντων, το όραµα. Και όλες σχεδόν αυτές οι λέξεις είναι ελληνικές».

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin