Wednesday, May 23, 2012

Η Αθήνα διατήρησε το «κεκτημένο του Βουκουρεστίου» για τη πΓΔΜ...

23 May 2012 (neoskosmos)
Η Αθήνα κατάφερε να διατηρήσει το «κεκτημένο του Βουκουρεστίου» στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο και να διασφαλίσει ότι τα Σκόπια δεν πρόκειται να ενταχθούν στη Συμμαχία πριν βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας. Θα πρέπει όμως, ήδη από την επομένη, να αρχίσει να προετοιμάζεται να εμπλακεί σε μία διαδικασία για την ταχεία επίλυση της εκκρεμότητας, καθώς μία σειρά χωρών απέφυγαν σε αυτή τη φάση να πιέσουν για την ένταξη της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ), αλλά έχουν στείλει μηνύματα ότι η υπομονή τους δεν θα κρατήσει για πολύ.

Παρά τις άοκνες προσπάθειες της Τουρκίας να συμπεριληφθεί στο Ανακοινωθέν της Συνόδου συγκεκριμένη αναφορά στην πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα βρέθηκε να έχει παραβιάσει την Ενδιάμεση Συμφωνία ασκώντας βέτο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008, αυτό δεν κατέστη εφικτό. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η εκπεφρασμένη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών να μην ανοίξει το ζήτημα σε μία περίοδο κατά την οποία η Αθήνα έχει μπροστά τις εκλογές αλλά και το «βουνό» της οικονομικής κρίσης. Τη θέση αυτή υποστήριξε και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.
 «Όσον αφορά στα Σκόπια, έγιναν, πράγματι, ορισμένες παρασκηνιακές, θα έλεγα, και μεμονωμένες απόπειρες, να αλλοιωθεί η απόφαση του Βουκουρεστίου. Οι απόπειρες αυτές απέτυχαν» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Π. Μολυβιάτης που εκπροσώπησε την Ελλάδα στο δείπνο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. «Η Σύνοδος αυτή επαναβεβαίωσε τις αποφάσεις της Συνόδου του Βουκουρεστίου και έτσι επιβεβαιώνεται ότι η γειτονική χώρα θα κληθεί να συμμετάσχει στο ΝΑΤΟ μόνον όταν θα έχει λυθεί το θέμα της ονομασίας» πρόσθεσε.
Η αναφορά του κ. Μολυβιάτη «φωτογράφισε» την Τουρκία, που μέχρι και λίγο πριν αρχίσει η Σύνοδος των αρχηγών κρατών διατηρούσε την αντίστασή της για να υπάρξει μέσα στο Ανακοινωθέν αναφορά στην απόφαση της Χάγης. Στο ίδιο μήκος κύματος με την Άγκυρα βρίσκονταν και άλλες χώρες όπως ο Καναδάς (λόγω και μεγάλης σλαβομακεδονικής διασποράς), η Ολλανδία, η Σλοβενία κ.ά, χωρίς όμως να εκδηλώνονται αποφασιστικά. Η στάση της Τουρκίας είχε προδιαγραφεί κατά την προηγούμενη εβδομάδα με δηλώσεις και δημόσιες συναντήσεις, όπως αυτή του σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι στην Άγκυρα.
Το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, είχαν αρχίσει ορισμένες παρασκηνιακές συζητήσεις και για το ενδεχόμενο να τεθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα για επίλυση του ζητήματος και ένταξη των Σκοπίων. Κάτι τέτοιο δεν έγινε στο Σικάγο, αλλά στο Ανακοινωθέν καθίσταται σαφές ότι πρέπει να υπάρξει «εντατικοποίηση των προσπαθειών» για την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης, καθώς μία λύση που θα έλθει γρήγορα θα συμβάλει στην ασφάλεια και στη σταθερότητα στην περιοχή. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν χωρίς «περαιτέρω καθυστέρηση» ώστε να καταλήξουν «το συντομότερο δυνατόν». Άλλωστε, σε επίπεδο ΝΑΤΟ, η συνεισφορά των Σκοπίων στις επιχειρήσεις εκτιμάται ίσως και υπέρ του δέοντος και πολλά κράτη θέλουν να ανταμείψουν την πΓΔΜ.
Όλα αυτά καθιστούν αναγκαία την προετοιμασία της Αθήνας για την επόμενη ημέρα. Τα μηνύματα έχουν ήδη έλθει από αρκετές πλευρές, όπως π.χ η Γερμανία, αν και σε χαμηλότερο επίπεδο. Ακόμη και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να κλείσει το ζήτημα και μπορεί αυτή τη φορά να μην πίεσαν, αλλά ήδη στο παρασκήνιο διεξάγονται διεργασίες που κατά την άποψη όσων τις προωθούν θα μπορούσαν να διευκολύνουν την εξεύρεση λύσης.

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin