Sunday, May 27, 2012

Αν δεν προσέξουμε, η διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής θα φέρει εθνικό διχασμό ...

Τα τρομερά γεγονότα που συγκλονίζουν την Πάτρα, μετά την αποτρόπαιη δολοφονία ενός 30χρονου Έλληνα, Θανάση Λεκατσά, από τρεις Αφγανούς που βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα σε συνθήκες φρικτής ένδειας στο λιμάνι αυτό της Πελοποννήσου χωρίς να μπορούν να φύγουν για τη Δύση, αναδεικνύει ένα μείζον πρόβλημα, που δυστυχώς εμπεριέχει το σπέρμα του εθνικού διχασμού. Όσο κι αν αυτό ακούγεται υπερβολικό, πολύ φοβόμαστε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, ο συνδυασμός της εντεινόμενης φτώχειας και μιζέριας της ελληνικής κοινωνίας με την εφιαλτική τροπή που έχει λάβει η λαθρομετανάστευση αλλά κι η εγκληματικότητα, μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη κοινωνική αναστάτωση, με θλιβερές επιπτώσεις για την κοινωνική συνοχή.
 Και τα επεισόδια στην Πάτρα είναι μόλις μια πρόγευση του τι μέλλει γενέσθαι τα προσεχή χρόνια. Ας δούμε γιατί.
Η ελληνική κοινωνία χαρακτηρίζεται τα τελευταία χρόνια από αυξανόμενη βία. Τη βλέπουμε παντού και, κυρίως, στα γήπεδα. Μόλις πριν από λίγες μέρες έγιναν σοβαρότατα επεισόδια όταν σε έναν άνευ σημασίας αγώνα της Δ’ Εθνικής ανάμεσα στην Πεύκη και τον Περαμαϊκό, εισέβαλλαν κουκουλοφόροι που μαχαίρωσαν οπαδούς της αντίπαλης ομάδας. Κι είναι βέβαιο ότι από καθαρή τύχη δεν υπήρξαν νεκροί. Κι, όμως, το θέμα πέρασε στα ψιλά. Διότι η ελληνική κοινωνία έχει εθισθεί σε τέτοιου είδους περιστατικά βίας, που ειρήσθω εν παρόδω δεν υφίσταται σε καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης.

Πέραν της βίας των χούλιγκανς, στα γήπεδα και στις διαδηλώσεις, έχουμε την αυξανόμενη βία της εγκληματικότητας. Ίσως δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα ότι η χώρα μας έχει τον μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης της εγκληματικότητας από όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εγκληματικές ενέργειες αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς από χρόνο σε χρόνο. Κι ουδείς μπορεί να αισθάνεται ασφαλής, ακόμα και στα πιο πλούσια περίχωρα της Αθήνας και των άλλων αστικών κέντρων. Αλλά ούτε ακόμα και στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Δικαίως, η εγκληματικότητα συνδέεται με την παρουσία εκατοντάδων χιλιάδων μη καταγεγραμμένων μεταναστών, που έχουν έρθει λαθραία στη χώρα. Τόσοι πολλοί άνθρωποι που ζουν κάτω από αφόρητες συνθήκες δεν είναι δυνατόν παρά να στρέφονται προς το έγκλημα και τη βία. Αλλά δεν είναι ο μόνος λόγος. Αυξημένες αντικοινωνικές συμπεριφορές παρουσιάζουν κι οι ημεδαποί. Κι αυτό εκ των πραγμάτων εμπεριέχει το σπέρμα μιας βίαιης κοινωνικής έκρηξης όσο η ένδεια θα βαθαίνει στην κοινωνία μας τους μήνες και τα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

Όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της κοινωνικής σύγκρουσης υπό την μορφή οργανωμένων κι αντιτιθέμενων συμμοριών, που θα έχουν κοινωνικές και πολιτικές αναφορές. Την πρώτη γεύση του τι μπορεί να ακολουθήσει την πήραμε στην Πάτρα ως συνέπεια της δολοφονίας του 30χρονου Έλληνα. Εκεί έδρασαν οργανωμένες ομάδες, που μάλιστα έχουν την ανοχή ή και την άμεση υποστήριξη συγκεκριμένων πολιτικών χώρων, που εκπροσωπούνται και στη Βουλή. Από τη μια πλευρά είχαν τις οργανωμένες ομάδες των λεγόμενων αντιεξουσιαστών, που είναι αυτόκλητοι υποστηρικτές των λαθρομεταναστών και έχουν την ανοχή κομμάτων της Αριστεράς- ακόμα και συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ – που σε ένα μήνα μπορεί να είναι το μεγαλύτερο κόμμα της Βουλής. Κι από την άλλη στο πλευρό των αγανακτισμένων Ελλήνων δρουν οργανωμένες ομάδες της «Χρυσής Αυγής», που μπήκε στη Βουλή στις προηγούμενες εκλογές και από ό,τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις θα συνεχίσει να εκπροσωπείται και στο νέο Κοινοβούλιο.

Όπως καθίσταται αντιληπτό, η κλιμάκωση τέτοιων ενεργειών σε μια κοινωνία που μαστίζεται από την μεγαλύτερη οικονομική κρίση της ιστορίας της, θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη κατάρρευση των κοινωνικών δομών. Κι εκ των πραγμάτων δυστυχώς εμπεριέχει το σπέρμα ενός νέου εθνικού διχασμού που όλοι απευχόμαστε. Αλλά δεν αρκεί να το λέμε. Πρέπει κι εμπράκτως να αποτρέψουμε.

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin