Wednesday, May 30, 2012

ΚΥΠΡΟΣ: Στη Βουλή το θέμα των Ελλαδιτών ...

Την εκπαιδευτική πτυχή του προβλήματος που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με ένα γονέα ελληνικής καταγωγής, τα οποία είναι αναγκασμένα ενώ θα καταταγούν τον Ιούλιο στην Εθνική Φρουρά, τον Σεπτέμβριο να μεταβούν στην Ελλάδα για να παρακαθήσουν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, ούτως ώστε να διεκδικήσουν θέσεις στα ελληνικά πανεπιστήμια, εξέτασε χθες η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας. Τα αιτήματα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλαδιτών Κύπρου (ΟΣΕΚ), τα οποία διατυπώθηκαν στο πρώτο της συνέδριο πριν από μερικές μέρες, είναι τα ακόλουθα:

  •   Τροποποίηση νόμου που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2011 και υποχρεώνει με άμεση ισχύ όσους γεννήθηκαν από το 1994 μέχρι το 1999 να καταταγούν στην Εθνική Φρουρά και την επαναφορά του προηγούμενου νόμου (με βάση αυτόν, τα παιδιά με πατέρα Ελλαδίτη και μητέρα Ελληνοκύπρια είχαν υποχρέωση να καταταγούν στον Ελληνικό Στρατό ή να επέλεγαν έξι μήνες στην Εθνική Φρουρά).
  •   Θέσπιση της αναβολής λόγω σπουδών, όσων είναι υποχρεωμένοι να καταταγούν πριν τη διεξαγωγή των εξετάσεων του Σεπτεμβρίου, για όσο διαρκούν οι σπουδές τους. >> Δυνατότητα διεκδίκησης θέσης για τα ελληνικά ΑΑΕΙ διαζευκτικά και μέσω των Παγκύπριων Εξετάσεων.
  •   Ίση μεταχείριση των παιδιών με μητέρα Ελλαδίτισσα σε ό,τι αφορά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας.
  • Αμφίδρομη αναγνώριση της θητείας στον Ελληνικό Στρατό και στην Εθνική Φρουρά από Ελλάδα και Κύπρο.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΟΣΕΚ, τα παιδιά αναγκάζονται να δίνουν Παγκύπριες Εξετάσεις για την απόκτηση απολυτηρίου, στη συνέχεια να κατατάσσονται στην Εθνική Φρουρά και τον Σεπτέμβριο να ταξιδεύουν στην Ελλάδα για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, με τους συνομήλικούς τους εκεί να υπερτερούν όσον αφορά στην προετοιμασία τους και μάλιστα για ιδιαίτερα ανταγωνιστικές σχολές.
Για διάκριση όχι μόνο σχετικά με την προετοιμασία για τις σχολές αλλά και για το Στρατό, έκανε λόγο ένας 18χρονος με μητέρα Ελλαδίτισσα και πατέρα Ελληνοκύπριο. Όπως δήλωσε, ακόμα και τον Ιανουάριο να καταταγούν τα παιδιά αυτά στο Στρατό, δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις αξιωματικών, ενώ παράλληλα τάχθηκε υπέρ της αναστολής της στρατιωτικής θητείας λόγω σπουδών, σημειώνοντας ότι είναι υποχρεωμένοι όμως να υπηρετήσουν την πατρίδα τους.
Παρά τις διάφορες διαφωνίες που προκύπτουν για το πώς μπορεί το θέμα να ρυθμιστεί, οι εκπρόσωποι της ΟΣΕΚ συμφώνησαν με τη θέση του υπουργού Παιδείας Γιώργου Δημοσθένους, ότι το υπουργείο του έχει τους κατάλληλους μηχανισμούς που επιτρέπουν τη διεξαγωγή των Πανελλήνιων Εξετάσεων στην Κύπρο για τα παιδιά αυτά κατόπιν συνεννόησης με την Ελλάδα. Ο υπουργός αναφέρθηκε σε περίπου 300 παιδιά που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση.
                                               Θέσεις και προτάσεις
ΠΡΟΤΑΣΗγια τροποποίηση της νομοθεσίας έκανε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Νίκος Τορναρίτης, με βάση την οποία υποστηρίζεται ότι δεν θα εφαρμοστεί για τη φετινή χρονιά, αφού οι ενδιαφερόμενοι δεν ενημερώθηκαν. «Υπάρχει η τοποθέτηση ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας, που λέει ότι ενημερώθηκαν μόλις τον Μάρτιο, ότι θα καταταγούν στο στράτευμα, ενώ είχαν λάβει επιστολή λίγους μήνες πριν ότι θα είχαν το δικαίωμα τα παιδιά που θα δώσουν εξετάσεις να σπουδάσουν και μετά να επανέλθουν να κάνουν τη στρατιωτική τους θητεία», σημείωσε ο κ. Τορναρίτης αναφέροντας ότι θα μπορεί να υπάρξει αναστολή της εφαρμογής της νομοθεσίας για ένα χρόνο και ταυτόχρονη σύναψη συμφωνίας μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και οργανώσεων των ομογενών, που θα προνοεί την παραχώρηση είτε άδειας, είτε αναστολής για κάποιο χρονικό διάστημα για να μπορούν αυτά τα παιδιά να διαβάσουν και να δώσουν τις εξετάσεις πριν να καταταγούν.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς ανέφερε ότι το κόμμα του εισηγήθηκε να δίνεται η δυνατότητα στους υποψηφίους που θα παρακάθονται στις εξετάσεις, είτε να επιλέγουν να παίρνουν ένα μήνα άδεια από την υπηρεσία τους στην Εθνική Φρουρά χωρίς να αφαιρείται από την κανονική τους άδεια, είτε να επιλέγουν να παίρνουν έξι μήνες αναστολή.
Τη θέση ότι δεν μπορεί να υπάρχει ή να συνεχιστεί η αδικία εις βάρος οποιουδήποτε Κύπριου πολίτη, εξέφρασε η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου, σημειώνοντας ότι «θεωρούμε ότι υπάρχει μια μεγάλη ανισότητα, αφού ο νόμος όπως εφαρμόζεται σήμερα δυσκολεύει τα παιδιά που έχουν ένα γονιό Ελλαδίτη και το θέμα προέκυψε δυστυχώς με μονομερή απόφαση του Έλληνα υπουργού Παιδείας».
ΣΤΗΝ ΕΠ. ΑΜΥΝΑΣ Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας, Ευρυδίκη Ζήσιμου, ανέφερε ότι υπάρχει προβληματισμός για την παραχώρηση αναβολής μήπως και κάποια από τα παιδιά δεν έρθουν πίσω ώστε να ολοκληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Ωστόσο, σημείωσε ότι το θέμα θα εξεταστεί εκ νέου. Πάντως, το όλο ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί και στην Επιτροπή Άμυνας στην παρουσία του αρμόδιου υπουργού, του οποίου η Επιτροπή απέστειλε και συγκεκριμένη επιστολή με εισηγήσεις για τη διευθέτηση του θέματος.

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin