Saturday, May 12, 2012

«Η Θεσσαλονίκη δεν ξεχνά τι σημαίνει ναζισμός».Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης εξηγεί γιατί η Χρυσή Αυγή πρέπει να τεθεί εκτός νομιμότητας ...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ (tanea gr)

Αποδέκτης ύβρεων τηλεφωνικά και μέσα από μπλογκ, αλλά και πολλών θετικών σχολίων έχει γίνει από προχθές ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, με αφορμή την τοποθέτησή του για τη Χρυσή Αυγής ότι πρέπει να κηρυχθεί παράνομο το «ναζιστικό κόμμα» στην Ελλάδα.

Ο κ. Μπουτάρης επιμένει ότι η Θεσσαλονίκη, η οποία έζησε «στο πετσί της» τη ναζιστική θηριωδία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, δεν μπορεί να ανεχτεί ιδεολογικές εκφράσεις και πράξεις φασιστικού περιεχομένου μέσα στην ελληνική Βουλή.

Εξηγώντας στα «ΝΕΑ» το σκεπτικό της δήλωσής του ο κ. Μπουτάρης επισήμανε ότι και στη Γερμανία είναι παράνομο το νεοναζιστικό κόμμα. Στην Ελλάδα, και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη που έχει «σκληρή προϊστορία» με τις δυνάμεις των Ναζί, οι οποίες αφάνισαν το 94% του εβραϊκού πληθυσμού της πόλης που αριθμούσε πάνω από 56.000 άτομα, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές φασιστικές ιδεολογίες.

Εκτός όμως από τη ναζιστική ιδεολογία, ο δήμαρχος εκτιμά ότι είναι επικίνδυνες και οι ακραίες εθνικιστικές συμπεριφορές που εμφανίζει η Χρυσή Αυγή, τις οποίες επίσης έχει ζήσει η Θεσσαλονίκη. Και ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε το περιστατικό του εμπρησμού στον εβραϊκό συνοικισμό Κάμπελ στις 29 Ιουνίου 1931. Η πράξη αυτή αποδόθηκε σε εθνικιστικές οργανώσεις, οι οποίες θεωρούσαν ότι οι Εβραίοι συμμετείχαν σε διαπραγματεύσεις με Βούλγαρους για την αυτονόμηση της Μακεδονίας.

«Αυτού του είδους οι συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Και είναι πέρα από κάθε λογική μέσα στο Κοινοβούλιο να έχουμε ναζιστικό κόμμα. Δεν λέω ότι πρέπει αύριο να κηρυχθεί παράνομο. Ωστόσο πιστεύω ότι πρέπει άμεσα να εξεταστεί το πώς θα εκτοπιστούν τα συγκεκριμένα ιδεολογικά μορφώματα. Αρκεί μόνο να σκεφτεί κανείς ότι οι εκλεγμένοι πλέον βουλευτές της Χρυσής Αυγής μπορούν, αν θέλουν, να χαιρετίσουν ναζιστικά μέσα στη Βουλή», είπε στα «ΝΕΑ».

Πάντως, ο κ. Μπουτάρης εκτιμά ότι το ποσοστό που πήρε η Χρυσή Αυγή στις εθνικές εκλογές δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική της δυναμική. «Ο κόσμος παραπλανήθηκε από διάφορες αγαθοεργίες που έκαναν οπαδοί της Χρυσής Αυγής σε υποβαθμισμένες περιοχές. Επιπλέον, πιστεύω ότι πρόκειται για σημεία των καιρών, αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ευρώπη. Σε όλη την Ευρώπη έχουμε τέτοια ναζιστικά φαινόμενα και άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων, και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους», τόνισε.

Ψήφισμα.  
Τη δημόσια τοποθέτηση που έκανε ο κ. Μπουτάρης στο περιθώριο των εκδηλώσεων μνήμης για τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου την επανέλαβε και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε ψήφισμα που ενέκρινε το Σώμα αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η Θεσσαλονίκη, πόλη που έχει μαρτυρήσει από τη ναζιστική θηριωδία με την εξόντωση δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής, δεν μπορεί να επικροτήσει και να αποδεχτεί ότι στην ελληνική Βουλή θα εκφράζονται από αντιπροσώπους του λαού απόψεις και θέσεις που τυχόν έχουν σχέση με τη ναζιστική ιδεολογία και τις απάνθρωπες πρακτικές της». Πάντως, το ψήφισμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς μειοψήφησαν οι σύμβουλοι του ΚΚΕ που είχαν προτείνει άλλο κείμενο, ενώ «λευκό» ψήφισαν οι σύμβουλοι της Νέας Δημοκρατίας.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μπουτάρη, αλλά και το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου η Χρυσή Αυγή εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι δεν είναι ναζιστικό κόμμα. «Είμαστε ένα ελληνικό εθνικιστικό κίνημα και οποιαδήποτε άλλη αναφορά θα θεωρείται συκοφαντική και θα απαντάται με αγωγές», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. 
 Πλήγμα για την ελληνική δημοκρατία χαρακτήρισε με ανακοίνωσή της την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος.

«Θεωρούμε ότι την 6η Μαΐου, με την εκλογή νοσταλγών του φασισμού και του ναζισμού, η ελληνική δημοκρατία δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα. Εχουμε όλοι καθήκον να διαφυλάξουμε τις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του ανθρωπισμού», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Πάντως εκτιμάται ότι προς το παρόν δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για τους Ελληνες Εβραίους, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή στόχος της Χρυσής Αυγής είναι οι μετανάστες. 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin