Friday, May 25, 2012

Δεν έχουμε μπαρκάρει στον Τιτανικό…

Γράφει ο  επίτιμος Αρχηγός ΓΕΝ, ναύαρχος Νίκος Παππάς.
(Ομιλία κατά την τελετή της 39ης επετείου της Ανταρσίας του Ναυτικού)

Ημέρα μνήμης και τιμής η σημερινή Λαμπρή και Σεμνή τελετή.

Στην πρόσφατη επέτειο του χουντικού πραξικοπήματος η μνήμη μας «βομβαρδίστηκε» ξανά με στερεοτυπικές επικοινωνιακές αναδρομές του τύπου «ο κακός Στρατός και ο καλός Λαός».

Στερεότυπα που δυστυχώς συστηματικά καλλιεργήθηκαν και από το καταρρεύσαν μεταπολιτευτικό  πολιτικό σύστημα στη βάση μιας εγκληματικής  πράξης λίγων επίορκων αξιωματικών.

Κάποιοι επιμένουν ακόμα και σήμερα να διαχωρίζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις από τον Λαό και προσπαθούν να υποβαθμίσουν θεσμικά, ηθικά και οικονομικά το λειτούργημά τους.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι κομμάτι του ελληνικού λαού, σάρκα από την σάρκα του.

Με τις ίδιες Αρχές και Αξίες, με τις ίδιες υποχρεώσεις.

Έστω και αν δεν τους αναγνωρίζονται από την πολιτεία τα ίδια δικαιώματα με άλλους δημόσιους λειτουργούς που επικαλούνται ιδιαιτερότητες του λειτουργήματός τους για να αυξήσουν τα προνόμιά τους.

Σήμερα όμως είμαστε εδώ για να θυμηθούμε και να τιμήσουμε τους αγωνιστές, απόντες και παρόντες, ένστολους και μη, που συμμετείχαν στο Κίνημα του Ναυτικού κατά της δικτατορίας.

Ένα Κίνημα στο οποίο συμμετείχαν στελέχη και των τριών κλάδων των Ε.Δ., απλοί πολίτες και επιφανή στελέχη της πολιτικής και επιχειρηματικής κοινότητας.

Ένα Κίνημα που η συγκυρία και η τύχη, που ως χάρις με ακολουθεί, μ’ έταξαν να κοινοποιήσω με το ΒΕΛΟΣ και τους συντρόφους μου στην παγκόσμια κοινή γνώμη,  ξεγυμνώνοντας τη χούντα από τα επιχειρήματα για δήθεν στήριξή της από το σύνολο των Ε.Δ.

Ένα ένοπλο Κίνημα που ράγισε συθέμελα τη δικτατορία, όπως ανάγλυφα περιγράφτηκε στη βραβευμένη αυτή γελοιογραφία από Αυστριακό γελοιογράφο σε παγκόσμια Έκθεση λίγες μόνο ημέρες μετά.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον εξαναγκασμό της χούντας σε καταλυτικούς για το μέλλον της πολιτικούς συμβιβασμούς.

Το ισχυρότατο αυτό ένοπλο Κίνημα από τα σπλάχνα των Ε.Δ. που, σε συνδυασμό με άλλες κορυφαίες αντιστασιακές πράξεις όπως αυτή του Αλέκου Παναγούλη, την εξέγερση της Νομικής και του Πολυτεχνείου, σηματοδότησε την αρχή του τέλους της τυραννίας που δυστυχώς συνοδεύτηκε από την εθνική καταστροφή στην Κύπρο.

Σήμερα, 39 χρόνια μετά, πολλοί απουσιάζουν.

Και, νομοτελειακά, με το πέρασμα του χρόνου, θα απουσιάσουμε όλοι όσοι συμμετείχαμε σ’ αυτό.

Δεν πρέπει όμως να απουσιάσουν ποτέ οι Αρχές και αξίες που υπηρετήσαμε πιστά σε όποια θέση μας έταξε η Πατρίδα.

Προσωπικά η ζωή με τίμησε σε μια πολύχρονη προσφορά στον θαλασσινό πολιτισμό και η Πατρίδα σε καίριες θεσμικές θέσεις και ψηλά αξιώματα.

Αυτό πιστεύω ότι μου δίνει το δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση, της γνώμης –και προτροπής- ότι οι αξίες αυτές, εναπόκεινται στην ευθύνη της Πολιτείας και των διαμορφωτών της κοινής γνώμης για ανάδειξη, προβολή και διατήρησή τους.

Έτσι οι αξίες αυτές δεν θα χαθούν από την ιστορική μνήμη των επερχόμενων γενεών. Χαίρομαι ιδιαίτερα για την παρουσία εδώ σήμερα της νέας γενιάς των μονίμων στελεχών των Ε.Δ. αλλά και των νέων πολιτών που δεν πρέπει να χάσουν την περηφάνια τους.

Η Πολιτεία και οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης οφείλουν να αναδεικνύουν και να προβάλλουν αυτά που ενισχύουν το ηθικό του λαού και συμβάλλουν στη συνοχή της κοινωνίας, ιδίως σε κρίσιμες περιόδους, σαν αυτή που διανύουμε.

Όλοι πρέπει να αντιληφθούν ντόπιοι και ξένοι ότι δεν έχουμε μπαρκάρει στον… Τιτανικό.

Να αντιληφθούν ότι ο λαός μας είναι πλήρωμα της τριήρους ΟΛΥΜΠΙΑΣ που μετέδωσε τον ελληνικό πολιτισμό στα πέρατα του κόσμου.

Είναι πλήρωμα του ΑΒΕΡΩΦ, συμβόλου της Εθνικής μας κυριαρχίας στο Αιγαίο.

Είναι πλήρωμα του ΒΕΛΟΣ, συμβόλου της πίστης όλων των πολιτών, ένστολων και άστολων, στη Δημοκρατία και της υποχρέωσής τους να την υπερασπίζονται αταλάντευτα μέχρις εσχάτων.

Τα σύμβολα αυτά, ΑΒΕΡΩΦ, Κίνημα του Ναυτικού, και το ΒΕΛΟΣ ως σύμβολο αντιδικτατορικού αγώνα των Ενόπλων Δυνάμεων Ε.Δ., απέδειξαν το τι μπορούμε να επιτύχουμε ως Λαός ενωμένοι, αποστασιοποιημένοι από κομματικές εξαρτήσεις, ιδεολογικές αγκυλώσεις και τυφλούς δογματισμούς.

Όλοι περιμένουμε και απαιτούμε από τους νέους πολιτικούς ταγούς, που θα αναδειχτούν στις 17 Ιουνίου, να συνέλθουν, να πάρουν το μήνυμα και να αντιληφτούν ότι ζητάμε Αξιο Καπετάνιο.  Να ενστερνιστούν αυτές τις αρχές και αξίες, και ενωμένοι να αναλάβουν την Κυβέρνηση του σκάφους, να πλεύσουν μέσα στην Ευρωπαϊκή φουρτούνα, «μεθ’ ορμής ακαθέκτου και με την πεποίθηση στην νίκη»,  με ασφάλεια προς το μέλλον, βέβαιοι ότι με ένα σχέδιο Εθνικής Ανασυγκρότησης θα εξασφαλίσουν την ελευθερία, και την ευημερία του Ελληνικού λαού.

(Ομιλία κατά την τελετή της 39ης επετείου της Ανταρσίας του Ναυτικού)

--------------------------------
 ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Calculadora para la Cola de Vacunación en México

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin